Forum Discussion

MALA232333's avatar
2 years ago

Problem z uruchomieniem gry. Ea anticheat 117

Witam

Od kilku dni walczę o uruchomienie Battlefield'a 2042 na swoim PC. Podczas próby uruchomienia wyświetla problem z EA Anticheat 117. Pokazuje że niby mam zainstalowane jakieś cheaty których nie używam.. Mam zainstalowane inne gry online, które nie mają tego problemu. Dodatkowo już grałem na tej konfiguracji jakiś czas temu i problemu nie było, ale nie kończenie w wersji sezonu 6 (gramy z przerwami). Próbowałem przeinstalować grę, sterowniki z karty na starsze, czyścić pliki dism++, odinstalowywać,  instalować , naprawiać anticheata z plików. To samo z ea app (cache też czyściłem). Kupiłem abo w ea, potem na steam i z ŻADNEJ apki nie idzie tej jedynej gry włączyć. Wyłączałem i odinstalowywałem dodatkowe apki z kompa, tryb czystego rozruchu i nic, nic, nic. Siedzę nad tym któryś dzień i jest to mega frustrujące, bo dla jasności mam drugi komputer w domu tylko że na platformie intela z nvidia i tam działa bez problemu. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

PS: Antywirusa z windowsa też próbowałem wyłączać wraz z cfg

DxDiag w załaczniku

7 Replies

• Hej,

Czy oprócz myszki i klawiatury masz do komputera podłączone jakieś sprzęty przez wejście USB? Jeśli tak, to spróbuj je odłączyć zostawiając wyłącznie te, które wymagane są do gry.

Warto także stworzyć nowego użytkownika systemu z uprawnieniami administratora i na nim włączyć grę.

Jeśli to nie pomoże, zajrzyj także do TEGO  wątku na angielskim forum, gdzie @jordycf opisał sposób obejmujący program dism++

Powodzenia!

• MALA232333's avatar
    MALA232333
    2 years ago

Odłączyłem z portów usb wszystko poza klawiaturą oraz myszką i nic. Próbowałem programem dism++ ale bez efektu. Ostatecznie zainstalowałem goły system wraz z sterownikami od płyty głównej i karty graficznej, instalując tylko steam, ea app i battlefielda 2042 na osobnym dysku. Efekt? Wyświetla dokładnie ten sam błąd na systemie, w którym nawet przeglądarka jest systemowa. Natrafiłem za to na taki link. Jeżeli dobrze zrozumiałem to ten "profesjonalny" ea anticheat wykrywa sterowniki radeon'ów jako hacki. Jeżeli tak to serdeczne 👍 dla EA. Brakuje tylko żebyśmy kupowali myszki i klawiatury jedynej słusznej marki (może od nich?), bo inaczej nie zagrasz. Jak ktoś mógł przeoczyć tak istotny "detal" to nie jestem w stanie pojąć. Instalacja starszych sterowników też nic nie dała, tak dla jasności.

Na kartach nvidi gra działa (sprawdzone na rtx 2080ti oraz gtx 1650). 

Użytkownik Radeona 6800.

• Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    2 years ago
    @MALA232333 Pobierz DDU(Program do deinstalacji sterownika karty graficznej). Odinstaluj nowy sterownik AMD i zainstaluj wersję Adrenaliny 23.12.1. Zobacz czy pomoże. AMD ma w nowym sterowniku framegeneration, za anti lag+ i FG można było dostać bana w CS, Valorant, Apexie. To nie dokońca wina gry. Poprostu wyżej wymienione implemtacje powodują bezpośrednią ingerencję w pliki gry. Co może być odbierane jak cheat.
  • EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 years ago

@MALA232333 Daj nam znać czy nadal potrzebujesz pomocy. Będziemy wdzięczni za aktualizację sytuacji.  

• Letusgo1991's avatar
    Letusgo1991
    Seasoned Novice
    2 years ago

ja też mam problem z tym samym kodem błędu i też nie wiem co może być powodem do tego i chciałbym że EA support lub servis dali jakąś łatkę żeby można było grać bo ja już sam nie wiem dlaczego nie chce się uruchomić BF 2042 choć normalnie mogę uruchomić BF 1 lub 5 i one normalnie działają nawet gdy używam usługi przełączania się miedzy grami z BF 1 do BF 5 itp.?

• @Chytrooki @EA_Kalina
    Pobrałem DDU i odinstalowałem najnowsze sterowniki w trybie awaryjnym. Zainstalowałem polecaną przez Ciebie wersję - bez zmian
    Dodatkowo:
    -była sprawdzana spójność plików gry na steam
    -ea anticheat był aktualizowany, naprawiany, odinstalowany i zainstalowany jeszcze raz
    -BF2042, steam, ea app był uruchomiony jako administrator

Nic nie pomogło niestety.
  • @EA_Kalina Chciałbym zaktualizować sprawę. Mianowicie dokupiłem do innej konfiguracji nową kartę (mam całą zmienić ale na razie tylko gpu) na której BF2042 wcześniej odpalał bez problemu. Po prostu zmieniłem karty i zainstalowałem sterowniki z nowej - Radeona RX 7900 XTX i z automatu zaczął się wyświetlać ten sam błąd (ea anticheat 117). Wcześniej był RTX 2080Ti czyli jest ewidentny problem między grą, a sterownikami radeonów. Na szczęście świat gier nie kończy się na BF2042, ale troche słabo zapłacić za gre i nie móc w nią grać... Support planuje rozwiązać ten problem? Bo nie ukrywam, że jeżeli problem zostanie to następnych produkcji już nie kupie najzwyczajniej. KAŻDA inna gra działa, a nie zamierzam przepłacać na kartach konkurencji.
    Pozdrawiam

About Battlefield 2042

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze Battlefield 2042 na forach społeczności.622 PostsLatest Activity: 3 days ago