Forum Discussion

reffrevr's avatar
reffrevr
Seasoned Newcomer
2 months ago

Problem z płynnością gry

Cześć. Mam problem z płynnością gry i stałym spadkiem fpsów, ikonka w lewym  górnym oknie praktycznie cały czas się wyświetla. Gra działa płynnie ale jest bardzo duży input lag przez co nie da się grać przyjemnie. Próbowałem różnych rzeczy z poradników na yt bo zauważyłem ze spora liczba osób ma z tym problem ale nic nie pomogło. Podczas bety grało się naprawdę dobrze bez żadnych problemów a teraz nie potrafię ustawić ustawień graficznych tak żeby chociać pograć w spokoju. Możliwe że to kwestia optymalizacji i trzeba poczekać na dobre sterowniki. Ktoś z Was ma podobny problem?

Mój sprzęt: i5 12400f, RTX 5070, 32 GB RAM, dysk m2

10 Replies

• A czy masz te sterowniki rekomendowane do bf6 ta ikona po lewej oznacza utratę pakietów też tak mam często po premierze wszystko działało dobrze, a teraz pewnie ograniczyli serwery i teraz często jak gram przy pingu 24 to nie ma serwera bym mógł płynie grać wszystko jest bardzo opóźnione w grze.

• reffrevr's avatar
    reffrevr
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Rekomendowane czyli jakie? Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej

• Witam. Zainstaluj czysty sterownik NVIDIA bez żadnych NVIDIA App które umożliwiają nagrywanie. Wyłącz wszystkie nakładki Discord, EA App, Steam czy mniej to lepiej i spróbuj ograniczyć procesy działające w tle. To jest 1% FPS Low, który powoduje brak płynności. Ile mniej procesów w grze tym bardziej gra będzie bardziej responsywana.

• Ale niby zalecają to wersję sterowników 581.42 dla tego Battlefield 6

• Możesz spróbować dodać plik user.cfg do folderu z grą dodaj w nim te komendy                                                                                            worldrender.motionblurenable 0
    worldrender.motionblurradialblurmax 0
    worldrender.motionblurquality 0
    worldrender.motionblurmaxsamplecount 0
    Thread.ProcessorCount 8
    Thread.MaxProcessorCount 16
    Thread.MinFreeProcessorCount 0
    GstRender.Thread.MaxProcessorCount 16  

Thread.ProcessorCount musisz tu wpisać ile masz rdzeni a w GstRender.Thread.MaxProcessorCount  i Thread.MaxProcessorCount  ile masz wątków dodając spację przed liczbami

• reffrevr's avatar
    reffrevr
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Próbowałem tego sposobu, nic nie pomogło.

• reffrevr's avatar
    reffrevr
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

Próbowałem już wcześniej tego sposobu, nic to nie zmieniło. Ostatnio ktoś mi napisał, że mój procek nie nadąża renderować tyle klatek co gpu przez co zużycie mam na poziomie 95-100%. Wystarczy ograniczyć ilość klatek w grze i problem znika. Powiem tak; pomogło to w jakimś stopniu jednak gdy w grze dzieje się dużo akcji to potrafią klatki spadać. Możliwe że jest to wina optymalizacji albo po prostu zbyt słabego procka w porównaniu do karty.

• Nic z tym nie zrobisz karta jest dobra, ale procesor jest za słaby masz tylko 6 rdzeni i tworzy się wąskie gardło musisz mieć, chociaż te 8 rdzeni dla tej karty, by nie tworzyło się wąskie gardło.

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Dołącz do społeczności Battlefield 6, aby uzyskać informacje o grze i jej aktualizacjach, omawiać taktyki i dzielić się wrażeniami z gry Battlefield.Latest Activity: 2 days ago
189 Posts