Forum Discussion

Martaniak's avatar
Martaniak
Seasoned Newcomer
1 month ago

Czarny ekran Battlefied 6 - zacięcie komputra

Od samego początku zakupu gry  grą battlefield występuję: Zaczynam grać i po chwili pojawia się czarny ekran, zacina się komputer i trzeba go resetować.

Komputer był w serwisie aby sprawdzić co się dzieje, nic nie udało się ustalić. Karta graficzna to : GeForce RTX 4070, Procesor: AMD RYZEN 9 5900X 12 -CORE, PAMIĘĆ 32 GB, DYSK SSD,

Co zostało zrobione

1. Zaktualizowany BIOS
  2. Zwiększenie pamięci wirtualnej 
  3.  Wyłączenie zarządzania energią stanu łącza PCie
  4.  bezpieczne uruchamianie 
  5.  wyłączono nakładki
  6.  Odinstalowałem sterowniki karty i zainstalowałem nowe
  7. odinstalowałem steam i zainstalowałem jeszcze raz
  8. odinstalowałem grę i zainstalowałem od nowa 
  9. ukryłem wszystkie usługi microsoft nic się nie zmieniło.

Jestem szczerze zdenerwowany, ponieważ wydałem dużo pieniędzy na grę która nie działa, straciłem pieniądze i czas na serwis i też nic to nie dało, gra wciąż nie jest do użycia.

Wszystko to robiłem co napisało mi EA pomoc 

Po dużej aktualizacji z półtorej miesiąca temu było kilka dni że grałem bez problemu. Odpaliłem grę po miesiącu  znowu gram kilka minut i wyrzuca mnie z gry to jest bardzo denerwujące i frustrujące

English version : 

Since purchasing Battlefield, I've been experiencing the following issues: I start playing, and after a moment, a black screen appears, the computer freezes, and I have to restart it.

My computer was taken to a repair shop to check what was going on, but nothing could be determined. Graphics card: GeForce RTX 4070, Processor: AMD RYZEN 9 5900X 12-Core, 32 GB RAM, SSD,

What was done:

Updated BIOS
Increased virtual memory
Disabled PCIe Link State Power Management
Safe Boot
Disabled overlays
Uninstalled the graphics card drivers and installed new ones
Uninstalled Steam and reinstalled
Uninstalled the game and reinstalled
Hidden all Microsoft services, but nothing changed.

I'm honestly upset because I spent a lot of money on a game that doesn't work, wasted money and time on repair, and that didn't help either. The game is still unusable.

I did everything EA told me to do.

After the major update a month and a half ago, I had a few days where I played without any problems. I launched the game a month later, played again for a few minutes, and it kicked me out. It's very annoying and frustrating.

5 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Dzięki za odpowiedź Martaniak​  i przesłany plik DxDiag.

W pliku DxDiag z zauważyłem kilka błędów, które mogą wskazywać na przyczynę pojawiających się problemów. 

Z racji tego, że błędy te w dużej mierze związane są z działaniem karty graficznej z Twoim systemem zaczniemy od kroków tym związanymi. 

• Zacznij od całkowitego usunięcia sterowników karty graficznej za pomogą Display Driver Uninstaller (DDU) (proces ten trzeba będzie dokończyć uruchamiając komputer w trybie awaryjnym)
    • Następnie pobierz sterownik stąd i go zainstaluj.

Na tym etapie możesz sprawdzić czy problem pojawia się nadal - zainstalowałeś najnowszy sterownik dla Twojej karty graficznej usuwając jego poprzednią powodującą problemy wersję. 

Jeśli problem nie minie: 

• Wyłącz Hardware Accelerated GPU Scheduling (HAGS)
    • Naciśnij Windows + I
    • Wybierz System
    • Grafika
    • Ustawienia zaawansowane
    • Wyłącz: Harmonogram GPU z akceleracją sprzętową
    • Uruchom ponownie komputer

Dodatkowo:

• W panelu zarządzania Nvidia upewnij się, że zarządzanie energią jest dla Battlefield 6 ustawione na maksymalną wydajność
    • W samym Battlefield dla testu wyłącz wszystkie ustawienia grafiki odpowiedzialne za DLSS

Jeśli problem będzie pojawiać się nadal wykonaj proszę stress test dla Twojej karty graficznej dowolnym darmowym programem (3dMark, OCCT etc)

Ponadto:

(...) Wyłączenie zarządzania energią stanu łącza PCie

Czy mógłbyś powiedzieć jakie dokładnie ustawienie teraz jest aktywne w BIOS?

• Martaniak's avatar
    Martaniak
    Seasoned Newcomer
    1 month ago

Dzień dobry,

zrobiłem jak zostało opisane ale nic nie pomogło. 

• Martaniak's avatar
    Martaniak
    Seasoned Newcomer
    1 month ago

Dodając jeszcze dwie informacje :

1. za każdym razem gdy odpalam grę - sprawdzam spójność plików- za każdym razem jest błąd i pobiera nowe pliki
    2.  zauważyłem że gra zawiesza się i pojawia się czarny ekran, nie tylko podczas rozgrywki, ale również podczas menu, 

Featured Places

Node avatar for Battlefield 6 Problemy techniczne

Battlefield 6 Problemy techniczne

Masz problemy z FC Battlefield 6? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 1 hour ago
204 Posts