Hej CxAxLxM
Ja obserwuję ten wątek 🙂
Od Twojego zgłoszenia monitorowałem sytuację i nie znalazłem podobnych zgłoszeń, które opisywały ten sam problem co Twój. Rozumiem Twoją frustrację i wiem, że bardzo zależy Ci na tym, żeby gra działała płynnie.
Odnośnie wcześniej zaproponowanych kroków. Wydaje mi się, że opisany przez Ciebie problem może być związany z wyznaczaniem trsay do serwera gry poprzez Twojego dostawcę internetu. Dostawcy internetu mogą zmieniać i optymalizować trasy poprzez które łączysz się z różnymi serwerami. Problem może również być spowodowany przez serwer który stoi "na drodze" pomiędzy Twoim routerem, a serwerem z którym łączy się gra.
Łącząc się poprzez VPN ominąłbyś trasę wyznaczoną przez Twojego dostawcę internetu i połączył się z najbliższym serwerem (np. w Niemczech) poprzez zupełnie inną trasę. Ta sama sytuacja miałaby miejce jeśli podłączyłbyś swój komputer do internetu poprzez inne połączenie internetowe. Inny dostawca = inne umowy z pośrednikami = inna trasa wiodąca do serwera.
Jeśli te opcje są niemożliwe do wykonania sprawdź proszę czy problem będzie pojawiać się jeśli zagrasz w innych godzinach.
Opcją drugą jest sprawdzenie trasy i weryfikacja jaka trasa została wyznaczona przez Twojego dostawcę.
Będziesz potrzebować do tego program WinMTR.
Pobierz i zainstaluj ten program.
Po uruchomieniu gry i rozpoczęciu rundy, będziesz musiał wykonać "baseline" swojego połączenia. Nie zależnie od tego czy problemy z pingiem pojawią się w grze czy nie, zminimalizuj grę i uruchom wiersz poleceń jako administrator i wpisz komendę:
netstat -n
Połączenie z największą ilością wysyłanych danych będzie połączeniem z serwerem gry (zakładając, że nie będziesz w tym samym czasie stramował, lub oglądał filmów/ słuchał muzyki).
Otwórz WinMTR i wpisz adres serwera i rozpocznij zbieranie danych.
Wróć do gry i dokończ rundę. Ważne, żeby aplikacja WinMTR była uruchomiona przez 10-15 minut.
Koniecznie zrób zrzut ekranu by widoczne były nazwy serwerów przez ktróre przebiega trasa.
Następny test będziesz musiał wykonać kiedy problem nie będzie się pojawiać, lub będzie (🙂) w zależnoiści od tego jaki scenariusz sprawdziłeś za pierwszym razem.
Ponownie też zasugeruję Ci skorszystanie z dowolnego darmowego dostawcy VPN. W ten sposób będziemy mogli bezpośrednio sprawdzić z czym problem powiązany jest u podstaw.