Forum Discussion

CxAxLxM's avatar
CxAxLxM
Rising Rookie
20 days ago
Solved

Wysoki ping na serwerach Bf1

Od trzech tygodni mam wysoki ping około 80, na serwerach niemieckich w grze Bf1. Gram ponad 5 lat i taki problem z pingiem mam po raz pierwszy. Parametry mojej sieci są prawidłowe. Kiedy występuje wysoki ping, to sprawdzam jakość połączenia z całkiem innymi niemieckimi serwerami i jest wszystko ok. Są dni, kiedy wysoki ping pojawia się tylko przez chwilę, ale jest przeważnie tak, że jest wysoki większość czasu, kiedy gram. Gram wyłącznie wieczorem, między godziną 19 -21. Ciekawe jest to, że w przeglądarce serwerów widnieje prawidłowy ping, mój prawidłowy ping to średnio 29- 35, a w grze jest wysoki. Też się zastanawiam, gdyby to był problem serwerów gry, to chyba wszyscy powinni mieć wysoki ping, a tylko około 11 graczy na 64 ma podobnie wysoki ping. 

Jeżeli Ktoś ma podobny problem i wie, o co w tym chodzi, to proszę o odpowiedź.

• Hej CxAxLxM​ 

Jeśli masz taką możliwość to sprawdź proszę dla testu czy problem będzie pojawiać się na alternatywnym połączeniu internetowym, lub poprzez VPN. 

20 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    16 days ago

Jasne, rozumiem, że może to być nieco skomplikowane CxAxLxM​

Jeśli nie czujesz się swobodnie w korzystaniu z wiersza poleceń możesz sprawdzić adres serwera w inny sposób. 

Podczas gry naciśnij Ctrl + Shift + Esc, w yen sposób otworzysz Menedżer zadań. 

Przejdź do zakładki Wydajność, następnie kliknij na Sieć (będzie to albo Wi-Fi, albo połączenie poprzez kabel w zależności od tego  w jaki sposób połączony jest Twój komputer), następnie w prawym górnym rogu kliknij na trzy kropki i wybierz "monitor zasobów". Otworzy Ci się okno Monitora zasobów z kilkoma zakładkami. Przejdź do TCP Connections (Połączenia TCP) i znajdź proces gry - bf1.exe. Sprawdź docelowy adres IP (remote address). 

Powodzenia!

edit: 

Odnośnie VPN - OpenVPN, ProtonVPN są darmowe i wystarczą do testów. 

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    16 days ago

EA_Kuba bardzo Tobie dziękuję za wsparcie! Kierując się twoją poradą, zagrałem dzisiaj o innej godzinie, czyli od godziny 15.30 do 17.30 i ping był cały czas bardzo dobry 27-35. Wysoki ping nie pojawił się nawet na sekundę! Następnie zagrałem o stałej porze, czyli od godziny 18.50 do 21.30. To był najlepszy dzień grania, jeżeli chodzi o ping, przez te ostatnie prawie cztery tygodnie.

Więc było tak: od 18.50 do 19.10 był b.dobry ping, potem na dwie minuty wysoki. Do 19.50 był b.dobry ping, potem na kilkanaście minut wysoki i do godziny 21.10 b.dobry ping. Wysoki znowu pokazał się na kilka minut a potem znowu b.dobry ping do godziny 21.30 i zakończyłem grę na dzisiaj. Czyli w większości dzisiaj wieczorem miałem prawie cały czas dobry ping. Ale nie robiłem tego sprawdzania trasy. Jeżeli jutro ponownie będzie gorzej, to zastosuję poradę z VPN a ostatecznie jeżeli będzie to konieczne, to postaram sie zrobić to wyznaczanie trasy.

EA_Kuba mam pytanie, czy fakt, że w dzień jest cały czas dobry ping a problem pojawia się w godzinach wieczornych, to możesz już z tego coś wywnioskować?

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    13 days ago

Dzisiaj mam już konkretne informacje. Kierując się następną radą od EA_Kuba, zainstalowałem Proton VPN (free). Ale najpierw jedna uwaga. Kiedy włączyłem ap EA to nie mogłem wejść w bibliotekę gier i na środku była informacja, w żółej ramce, że ładowanie trwa znaczniej dłużej niż zazwyczaj i na stronie głównej wyświetlały się też jakieś całkiem inne rzeczy, których wcześniej nie było. Więc wyłączyłem ap EA i wyłączyłem VPN. Ponownie włączyłem ap EA, z wyłączonym VPN, i wszystko było już ok. Wszedłem na serwer gry i był wysoki ping. Włączyłem VPN i oczywiście rozłączyło mnie z grą, gdyż został zmieniony serwer. Więc kliknąłem w grze połącz z siecią, załadowało przegladarkę serwerów. Wszedłem do gry i miłe zaskoczenie. Ping był dobry i był dobry cały czas kiedy grałem, czyli dwie godziny. Na koniec grania, wyłączyłem VPN i wszedłem ponownie na serwer gry, żeby zobaczyć jaki jest ping i był oczywiście wysoki. Jeszcze jedna uwaga o Proton VPN, korzystałem z wersji free, więc tu ma się dostęp to serwerów o słabej jakości, korzystałem z serwera z Holandii. W dzień, kiedy ping jest w grze bardzo dobry, sprawdziłem jaka jest różnica w pingu, na tym serwerze z Holandii a tym który wybiera operator sieci(?), więc na tym od operatora jest średnio ping 30 a na tym z Holandii ping 49. Ale ten serwer z Holandii wypada o wiele lepiej wieczorem, gdyż ping miałem dobry, w granicach od 45-59 a najczęściej był 50. Natomiast bez VPN to ping w granicach 70-90, najczęściej 76, Więc różnica istotna i mało tego, z VPN gra jest płynniejsza. Więc skoro w darmowej opcji VPN jest lepiej, to tym bardziej powinno być lepiej w wersji płatnej. Tydzień potestuję wersję free, żeby dokładniej poobserwować, czy nadal będzie tak dobrze z VPN i może potem wykupię na miesiąc wersję płatną, żeby sprawdzić czy będzie jeszcze lepiej.

EA_Kuba, mam teraz do Ciebie pytanie,  proszę odpowiedz mi, skoro już wiadomo, że z VPN nie ma problemu z wysokim pingiem i nawet gra jest płynniejsza, czy to znaczy, że mój dostawca sieci coś pozmieniał miesiąc temu u siebie i dlatego taki problem wyszedł z pingiem? I jeszcze jedno pytanie, czy mogę korzystać bez obaw z VPN, w tym sensie, czy EA Javelin anticheat nie będzie tego traktować jak coś niedozwolonego, żebym bana nie dostał?

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    12 days ago

Hej CxAxLxM​ 

Dzięki za odpowiedź i wykonanie dotychczasowych kroków. 

Po pierwsze - nie potrzebujesz płatnej wersji VPN. Użyliśmy (w zasadzie Ty użyłeś 😉) go tylko do testów. O płatnej wersji możesz pomyśleć jeśli będziesz wykorzystywać cały potencjał jaki daje ze sobą posiadanie płatnego serwisu. Tutaj już zachęcam Cię do samodzielnego zapoznania się z tematem. 

Poprzez wykonanie testu z VPN i graniem w innych godzinach potwierdzileś, że problem związany jest z routingiem Twojego ISP w godzinach wieczornych.

Kiedy grałeś przez VPN Twoje połączenie od Twojego routera przeszło "od razu" na serwer w Holandi i od tego serwera została wytyczona kolejna optymalna trasa do serwera gry. Kiedy wyłączyłeś VPN trasa została wyzczanona przez Twojego dostawcę internetu (ISP) poprzez przeciążony węzęł. 

Z zebranymi przez Ciebie informacjami skontaktuj się z pomocą techniczną Twojego dostawcy internetu i zapytaj czy w ostatnim czasie nastąpiła zmiana operatora Tier-1, lub została wprowadzona nowa polityka BGP 😉. 

Póki problem nie zostanie rozwiązany przez Twojego ISP korzystaj z połączenia poprzez (damowy, w zupełności wystarczający) VPN. 

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    12 days ago

EA_Kuba, bardzo Tobie dziękuję za odpowiedź i pełną informację o co mam się zapytać dostawcy internetu, gdyż w sumie nie wiedziałbym co miałbym powiedzieć. Już dzisiaj zadzwonię do salonu, w którym już załatwiałem inne sprawy, gdyż tam jest Osoba pomocna i najprędzej od niej coś się dowiem. Jeżeli otrzymam informację, to też tu napiszę.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    12 days ago

Nie ma problemu CxAxLxM​ 

Jeśli sprawdziłeś za pomocą WinMTR jaka trasa wyznaczona jest podczas gry bez VPN, to również może przydać się podczas rozmów z operatorem. W ten sposób łatwiej będzie wyznaczyć który "hop" powoduje problemy. 

W zupełności wystarczy jeśli własnymi słowami opiszesz co się dzieje podczas gry, dwa podane przeze mnie przykłady to tylko jedna z kilku rzeczy, które mogły zostać zmienione (choć najbardziej prawdopodobne). 

Daj nam znać. 

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    12 days ago

Byłem w salonie i osobiście przedstawiłem problem tej Osobie. Ale nie była zadowolona, że z tym problemem przyszedłem, gdyż mi powiedziała, że przekracza to jej możliwości i żebym zgłosił to bezpośrednio do operatora. Ale nie przystałem na to, ponieważ już kilka razy właśnie tak zgłaszałem problemy i odpowiedzi przychodziły, jakby były napisane przez automat ai albo przez człowieka, który nie rozumiał co zgłosiłem i podawali mi jakieś szablonowe odpowiedzi, nie pasujące do problemu. Dopiero kiedy ponownie zgłaszałem problemy ale używając mocnych słów, to przychodziła odpowiedź od Osoby, która wiedziała co odpowiedzieć. Więc tym razem nie dałem się namówić w salonie, żeby ten problem zgłosić w ten sam sposób i Osoba z salonu powiedziała, że zgłosi ten problem gdzieś w swojej grupie, na jakimś forum, ponieważ ona też nie ma innej możliwosci, żeby to sprawdzić. Więc albo otrzymam informacje albo nie, zobaczymy. Dobrze, że ten VPN pomaga. WinMTR jeszcze nie ruszałem.

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    11 days ago

Wiem, że to co napisałem już nie jest na temat, ale było to też tu poruszane, więc napisałem. Okazało się, że ProtonVPN to taki darmowy nie jest, zagrałem nim 2xpo 2 godziny i teraz rozłącza połączenie z serwerem co 10 min. Poszukam w sieci, czy jest rzeczywiście jakiś darmowy VPN do gier, jeżeli nie ma, to pozostało mi granie z wysokim pingiem i mieć nadzieję, że dostawca internetu zlikwiduje ten problem.

• CxAxLxM's avatar
    CxAxLxM
    Rising Rookie
    10 days ago

Otrzymałem dzisiaj informacje od Osoby z salonu, mojego dostawcy internetu. Więc, Ktoś z obsługi technicznej powiedział, że nie są w stanie dokładnie tego sprawdzić, w czym problem (nie są w stanie, czy nie chcą, albo wiedzą co to jest a dla jednej osoby nie będę tego zmieniać skoro z jakiś powodów coś u siebie pozmieniali?). Natomiast, na forum w grupie, też barak konkretnych informacji, tylko Ktoś polecił stronę, nie wiem czy wolno mi ją tu podawać, ale ona oferuje płatny program, który pomaga zmniejszyć ping. Tego programu na pewno nie zastosuję, ponieważ ea javelin anticheat, odczyta to jako cheat i na pewno dostanę bana, tu jest dowód na to: Is there still a chance to unblock "Battlefield 1"? | EA Forums - 13196071

Człowiek zastosował chyba ten program a może podobny i dostał bana. Zresztą ten ea javelin anticheat to prymitywny program, kilka miesięcy temu nawet blokował MSI Afterburner, traktując go jako cheat i nie pozwalał uruchomić gry. Dopiera twórca tego programu coś w nim zmienił i od tego momentu ea javelin anticheat, pozwala uruchomić grę. Na innym forum, jest wątek Tego programisty, w którym wszystko opisał.

Uważam, że temat jest rozwiązany pozytywnie, z wielką pomocą EA_Kuby, problem został znaleziony i wskazany środek zaradczy w postaci VPN. 

Dziękuję i Pozdrawiam!

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    10 days ago

Dzięki za informację CxAxLxM​ 

Rozumiem sytuację z Twoim operatorem. Istnieje możliwość, że problem za jakiś czas minie "sam". Tak nie do końca sam, bo jeśli minie to znaczy że trasa została na nowo wyznaczona przez Twojego dostawcę internetu. 

EA Javelin może traktować każde inwazyjne oprogramowanie na Twoim komputerze jako cheat jeśli daje ono Tobie przewagę w grze nad innymi. Nie zawsze chodzi tutaj o całość aplikacji, ponieważ EA Javelin nie może wybiórczo blokować jednej z bibliotek, lub usług wykorzystywanych przez aplikację. Dlatego w takim wypadku blokuje całą aplikację. 

Sugerowałbym nie korzystać z tej płatnej aplikacji - tak na wszelki wypadek ;). 

Baw się dobrze! 

Oznaczę moją odpowiedź jako rozwiązanie.