Forum Discussion

killmasta1's avatar
killmasta1
Seasoned Newcomer
27 days ago

Nie można uruchomić gry

Przy uruchamianiu gry pojawia się komunikat jak w załączeniu. Aplikacje EA app jak i grę dwukrotni deinstalowałem - usuwałem pamięć podręczną w aplikacji EA app. Grę próbowałem uruchomić z ikony gry, przez aplikację EPIC oraz EA app - za każdym razem ten sam komunikat. Nie można uruchomić gry. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

[Moved to EA app PL. Please review our guidelines regarding language posts - CM]

7 Replies

• killmasta1's avatar
    killmasta1
    Seasoned Newcomer
    26 days ago

Cześć,

Tak, chodzi o grę Star Wars Jedi: Survivor. 

Utworzyłem nowe konto, zgodnie z wytycznymi podanymi w linku (nadałem uprawnienia administratora) (dwa razy, jedno powiązane z Microsoftem drugie bez, żeby wyeliminować taką opcję).

Przy otwieraniu gry jako administrator na nowym koncie EA app zażądało logowanie do konta (wykonałem poprze dane z konta Steam) następnie pojawiło się okno do zalogowania w EPIC a później pojawił się komunikat jak w załączeniu pierwszego posta :(

W załączeniu nowy dxdiag  z nowgo konta.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    25 days ago

Dzięki za odpowiedź killmasta1​ 

Widzę, że błędy związane z ntdl.dll zniknęły. 

Problemem, który może wpływać na uruchomienie gry są parametry Twojego laptopa w szczególności karta graficzna komputera, która jest poniżej minimalnych wymagań gry. 

Spróbuj poniższych kroków: 

Kliknij ppm na pulpicie  następnie Panel sterowania NVIDIA

• Zarządzanie ustawieniami 3D
    • Ustawienia programu
    • Dodaj:
      • JediSurvivor.exe
    • Wybierz:
      • Procesor NVIDIA o wysokiej wydajności

Następnie:

• Ustawienia - System - Ekran - Grafika
    • Dodaj:
      • JediSurvivor.exe
      • EA app
    • Wybierz opcję:
      • Wysoka wydajność (GTX 1060)

Następnym krokiem będzie usunięcie i ponowna instalacja sterowników karty graficznej. Tutaj sugerowałbym zastosować program DDU. Po usunięciu sterownika pobierz najnowszy stąd i zainstaluj je.

Na Twoim dysku C:/ jest troche mało miejsca, dlatego by dalej odciążyć system sugerowałbym usunąć niepotrzebne pliki tak by partycja systemowa miałą około 80-100 GB wolnego miejsca. 

• killmasta1's avatar
    killmasta1
    Seasoned Newcomer
    25 days ago

Cześć,

Dzięki za wsparcie.

Wykonałem poszczególne kroki na nowym koncie i dalej to samo. Odpalając grę za pierwszym razem po zainstalowaniu na nowo sterowników pokazało mi się okno nakładki NVidia (jak by gra już była odpalona) niestety po chwili znowu pojawił sie komunikat w ("już mojej ulubionej") aplikacji EA app że gra nie działa .... czytając trochę o problemach z tą aplikacją i komunikat jak się pojawia mam wątpliwości czy trochę słabsza grafika może być problemem - rozumiem jak by sie gra lagowała podczas grania, ale żeby w ogóle się nie odpalała ?

Ogólnie to zaczynam mieć odczucia jak bym grę hackował :D

Dodaje nowe logi. (Zwiększyłem wolne miejsce na dysku C do 69gb ).

Dodam, że grę z uwagi na rozmiar nie instalowałem na dysku C tylko na E (jeśli takich informacji nie ma w pliku)-z uwagi na rozmiar gry.

Obciążenie komputera przed odpaleniem gry 

i po próbie uruchomienia gry

Proszę o dalsze wskazówki lub może istnieje inna forma wsparcia np połączenie zdalne online ??

Pozdro

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    24 days ago

Hej killmasta1​ 

Dzięki za odpowiedź i wykonane kroki. 

Sprawdziłem nowy plik DxDiag i ponownie pojawiły się problemy z plikiem ntdll.dll i KERNELBASE.dll 🙃

Nie mniej wydaje mi się nadal, że problem powiązany jest z działaniem zintegrowanej karty graficznej. Najlepiej byłoby wyłączyć ją bezpośrednio z poziomu BIOS, ale możemy póki co sprawdzić to z poziomu menedżera urządzeń. 

Przejdź do:

• Menedżer urządzeń
    • Karty graficzne
    • kliknij PPM na Intel UHD 630
    • wybierz Wyłącz urządzenie
    • zrestartuj komputer 
    • Uruchom grę

W DxDiag znalazłem też informacje na temat aplikacji Nahimic, która odpowiedzialna jest za polepszanie dźwięku. W przeszłości zdarzało się, że powodowała ona problemy z grami EA, dlatego dla testu wyłączmy ją na czas uruchamiania gry. Odpowiednie usługi powinieneś znaleźć po naciśnięciu Win + R. W oknie Uruchamianie wpisz:

services.msc

znajdź na liście :

• Nahimic Service
    • Nahimic Audio

I wyłącz je. 

Odnośnie parametrów karty to zdecydowanie jest ona poniżej minimalnych wymagań gry i działanie gry będzie bardzo obciążać zarówno komputer oraz samą kartę. Istnieje możliwość, że ma to właśnie przełożenie na uruchomienie gry, lub będzie miało wpływ na płynność. 

• killmasta1's avatar
    killmasta1
    Seasoned Newcomer
    24 days ago

Cześć,

Dzięki za kolejne wskazówki.

wyłączyłem kartę graficzną

oraz wyłączyłem Nahimic Service - tej drugiej pozycji nie miałem na liście.

Niestety efekt dalej ten sam. 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    20 days ago

Dzięki za odpowiedź i wykonane kroki killmasta1​

Kolejnym krokiem, który możemy spróbować to wyłączenie HAGS (Hardware Accelerated GPU Scheduling). 

Przejdź do:

• Ustawienia Windows
    • System
    • Ekran
    • Grafika
    • Ustawienia grafiki 
    • Wyłącz:
      • Harmonogram GPU przyspieszany sprzętowo
    • Następnie wykonaj restart komputera.

Powykonaniu tego kroku uruchom grę, jeśli problem nie ustąpi przejdź do kroków poniżej. 

Z racji ponownie powtarzających się błędów z bibliotekami systemowymi podczas uruchamiania gry (KERNELBASE.dll), problem może być związany również ze zmianami taktowania karty graficznej, lub procesora. 

Zacznij proszę od wyłączenia XMP - ustawienie to będzie musiał zmienić w BIOS w zaawansowanej sekcji poświęconym ustawieniom karty -  OC, Memory lub Overclocking. Jeśli XMP będzie ustawione jako Enabled, zmień to na Disabled. 

W wcześniejszych zrzutach zauważyłem, że korzystasz z MSI Dragon Center. Jeśli masz ustawiony profil pod grę - usuń go i uruchom grę przy wyłączonym programie MSI. To samo tyczy się sprowadzenia ustawień do domyślnych jeśli korzystałeś z Afterburner, lub wykonywałeś undervolting CPU/GPU (choć jeśli chodzi o GPU to rozwiąże to wyłączenie XMP). 

Ponadto przed uruchomieniem gry wyłącz wszystkie programy wykorzystyjące nakładki ekranowe (NVidia, Discord etc). 

W samym DxDiag zauważyłem również, że wcześniej system zawieszał się z Blue Screenem (lub komputer ogólnie "crashował"). Czy zdarzało się to przy uruchamianiu innych programów/ gier? 

Featured Places

Node avatar for EA app Problemy techniczne i błędy

EA app Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z EA app? Dołącz do nas, aby zgłaszać błędy i znaleźć pomoc w kwestiach pobierania, DLC, zakupów oraz błędów logowania.Latest Activity: 1 day ago
1,716 Posts