Forum Discussion
Hej myszka0607
Dzieki za Twoje zgłoszenie.
Rozumiem, że Twoja siostra korzysta z gry na innym komputerze i na innym połączeniu internetowym?
Czy możesz powiedzieć nam proszę jakie dokładnie kroki dotychczas wykonałaś?
- myszka06071 day agoNew Rookie
Tak, moja siostra korzysta z gry na innym komputerze i na innym połączeniu internetowym. Mieszka ode mnie aż 160 km dalej, także wydaje mi się, że to nie w tym tkwi problem.
Dostałam taką instrukcję i wykonałam w teorii wszystko poprawnie, no ale nic się nie zmieniło ;
ETAP 1 – Sprawdzenie konta (najpierw najprostsze)- Otwórz EA app.
- Wejdź w Biblioteka.
- Sprawdź czy The Sims 4 normalnie tam widnieje jako posiadana gra. Jeśli jej nie ma → jesteś zalogowana na złe konto. Jeśli jest → idziemy dalej
ETAP 2 – Zamknięcie wszystkiego związanego z EA- Zamknij EA app.
- Naciśnij Ctrl + Shift + Esc.
- W Menedżerze zadań zakończ wszystko co ma w nazwie:
- EA
- EABackgroundService Ma być czysto. Zero EA w tle.
ETAP 3 – Czyszczenie cache (najważniejsze) Naciśnij Windows + R i wpisz: %localappdata%\Electronic Arts Usuń folder EA Desktop. Potem: %appdata% Usuń folder Electronic Arts. Potem: C:\ProgramData\Electronic Arts Usuń zawartość (jeśli jest).
ETAP 4 – Restart komputera Normalny restart. Nie zamknięcie. Restart.
ETAP 5 – Uruchom EA app jako administrator Klik prawym → Uruchom jako administrator. Zaloguj się. Kliknij w The Sims 4 → Spróbuj uruchomić.
Nie wiem czy wcześniej o tym wspominałam, ale mam Windowsa 11 oraz posunęłam się nawet do usunięcia antywirusów by w końcu przywrócić jakkolwiek funkjonalną grę. Sprawdzałam również OneDrive czy może plik faktycznie się nie schował, ale to na nic. Pustka. Tak jak licencji od samego początku nie było, tak dalej nie ma. Wczoraj jeszcze dla testu zainstalowałam Ts 2 (również oryginalne przez EA) i napotkałam ten sam problem dotyczący licencji, aczkolwiek nie próbowałam z tym nic już zrobić.- EA_Kuba13 hours ago
Community Manager
Hej myszka0607
Dzięki za szczegółową odpowiedź.
Błąd wskazuje na problem z lokalnym mechanizmem weryfikacji licencji EA (EA Services). Spróbujmy sprawdzić, czy usługa EA Background Service działa poprawnie oraz czy folder %programdata%\Electronic Arts\EA Services\License istnieje i ma prawidłowe uprawnienia.
Kroki zaproponowane przez ChatGPT są OK, ale spróbujmy wykonać jeszcze kilka dodatkowych ;)
Zacznijmy od sprawdzenia folderu z licencjami. W Twoim opisie nie znalazłem właściwej ścieżki do tego folderu, a z racji tego, że może to być najszybsze rozwiązanie (usunięcie go), chciałbym mieć 100% że faktycznie go nie ma.
Pierwszym krokiem będzie całkowite zamknięcie EA app.
- Jeśli aplikacja jest uruchomiona zacznij od klinięcia prawym przyciskiem myszy na ikonę aplikacji na pasku i wybierz Exit/Wyjdź.
- Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na pasek staru i wybierz Menedżera zadań.
- W procesach upewnij się, że nie ma żadnego procesu związanego z EA app. Możesz kilka razy nacisnąć "e" i lista powinna przeskakiwiać pomiędzy procesami zaczynającymi się na tę literę.
Za zarządzanie licencjami w EA app odpowiedzialna jest usługa EA Background Service. Sprawdźmy czy działa ona poprawnie:
- Naciśnij Windows + R
- W oknie uruchamianie wpisz:
services.msc
- Na liście usług znajdz EA Backgroud Service i upewnij się, że ma:
- Status: Uruchomiono
- Typ uruchamiania: Automatyczny
- Jeśli jest wyłączona kliknij na nią PPM i wybierz Start/Uruchom
- Jeśli uruchamiania jest manualnie, kliknij PPM wybierz Właściwości i z listy rozwijanej wybierz odpowiednią opcję.
Następnie zajmiemy się samymi licencjami:
- Naciśnij przycisk z logien Windows + R, by otworzyć Uruchamianie
- W oknie wpisz:
%programdata%
- Frazę wpisz dokładnie jak u góry między %%
- Następnie otwórz folder Electronic Arts, potem EA Services i ostatecznie License.
- Jeśli folder jest pusty - OK, jeśli są w nim jakieś pliki - usuń je.
Następnie uruchom aplikację EA app jako administratror. Ważne jest by uruchomić ją bezpośrednio z folderu gdzie jest zainstalowana nie przez skrót.
Jeśli na Twoim pulpicie masz skrót do aplikacji kliknij na nim prawym przyciskiem myszy i wybierz Otwórz lokalizację pliku. Otworzy się folder z zaznaczonym plikiem uruchamiającym EA app. Kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz uruchom jako administrator.
Jeśli pojawi się monit odnośnie wprowadzania zmian w systemie - zaakceptuj go.
W bibliotece gier kliknij na okładce gry The Sims 4 i wybierz napraw. Proces będzie długotrwały bo sprawdzone będą wszystkie pliki gry (TS4+ dodatki) nie będzie ona jednak ponownie instalowana.
Na wszelki wypadek przed uruchomieniem gry wyłączyłbym całkowicie OneDrive.
- myszka06071 hour agoNew Rookie
Dziękuję za odpowiedź ! W wolnym czasie spróbuję ponownie naprawić grę, dam znać czy coś to pomogło. Jestem pewna, że licencja w ogóle się nie zainstalowała, ponieważ już próbowałam wszędzie szukać - nawet w ukrytych plikach i ani śladu po niej. W każdym razie, odezwę się jutro :)