Problem z grą Ea FC 24 Kernel power 41
Witam
Mam problem z grą Ea FC 24, lecz taki sam miałem w trakcie gry w Fifę 23 oraz Fifę 22.
Problem polega na tym, że raz na jakiś czas gra crashuje się powodując reset komputera. Po tym resecie na ekranie wyświetla się komunikat
929-Fatal MCA error.
CB0/LLc3 error detected CPU 0
Memory hierarchy error
W Ea FC 24 zdarzyło mi się to po raz pierwszy po kilkudziesięciu minutach gry, wtedy zmieniłem ustawienia na najniższe, rozdzielczość na 1920x1080 i wszystko działało dobrze przez trzy tygodnie do niedzieli 28.01, kiedy w trakcie grania meczu nastąpił reset z takim komunikatem, po ponownym włączeniu meczu nastąpiło to znów, później normalnie mogłem grać nawet po kilka meczów z rzędu, lecz staram się wyłączać grę po 1-2 meczach w obawie aby błąd nie wystąpił.
Dzisiaj ponownie nastąpił ten sam crash w trakcie grania pierwszego meczu od włączenia gry
Specyfikacja mojego urządzenia:
HP Z420 Workstation
Procesor Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2687W v2 @ 3.40GHz, 3401 MHz, Rdzenie: 8
RAM: 16GB
RTX 2060 6GB
monitor 2560x1440 165Hz
W Fifie 23 ten problem zaczął tak się tak samo pojawił się na początku, potem przez długi czas do niego nie dochodziło, aż pod koniec gry nie mogłem zagrać nawet połowy spotkania.
Dodam, że sprzętowo spokojnie gra powinna chodzić, to na najniższych możliwych ustawieniach i rozdzielczości 1920x1080 i dochodzi do takich chrashy, natomiast gryy takiej jak gta v, wiedzmin 3, rdrd2, które bardziej obciążają komputer działają po kilka godzin bez błędów.
W załączniku screen z podglądu zdarzeń oraz błędu po resecie
Hej @kuba154
Dzięki za Twoje zgłoszenie i opisanie problemu.
Znalazłem wątek na forum HP, gdzie ktoś zgłosił problem z tą samą jednostką (Z420), oraz tym samym problemem i komunikatem błędu (link). Wygląda na to, że problem może być powiązany z pamięcią RAM, lub procesorem komputera.
Zacznij proszę od sprawdzenia czy problem jest związany z pamięcią za pomocą wbudowanego w system Windows narzędzia:
1. Naciśnij Windows + R
2. W oknie uruchamianie wpisz mdsched.exe i naciśnij Enter.
3. Uruchom ponownie komputer sprawdzając czy wysępują problemy.
Ponadto wygląda również na to, że pomimo imponujących parametrów procesor w który wyposażony jest Twój komputer nie spełnia minimalnych wymagań gry. Procesor Intel® Xeon® Processor E5-2687W v2 jest przeznaczony do jednostek działających jako serwery. Co za tym idzie nie jest wyposażony w niektóre technologie wykorzystywane (między innymi) przez gry. Mowa tutaj o Intel® SSE4.1, Intel® SSE4.2, Intel® AVX2. Niespełnianie wymagań tyczy się technologii/ oraz architektury procesora, nie jego wydajności.
Porównanie Twojego procesora oraz tego z minimalnych wymagań gry.
W związku z powyższym, nawet jeśli uda Ci się zniwelować przyczynę problemu (pamięć, CPU etc.) to niestety poprawne działanie gry może okazać się niemożliwe. Same problemy mogą pojawić się również w przyszłości przy korzystaniu z innych aplikacji/gier.
Z tego co mi wiadomo Wiedźmin 3, oraz RDR2 nie wykorzystują wcześniej wymienionych technologii.