Forum Discussion

EA_Kalina's avatar
EA_Kalina
Icon for Community Manager rankCommunity Manager
2 years ago

Re: Zacinanie się gry EA FC 24 - PC/Origin

Hej @Robcio1416 

Sprubój kilku rzeczy, które mogą pomóc:

sprawdź aktualizacje systemu i pobierz najnowsze sterowniki dla swojej karty graficznej 

- usuń uszodzone pliki gry; przejdź do Ustawienia>Profil>Usuń, aby usunąć Ustawienia Osobiste

- wyeliminuj wpływ innych programów na funkcjonowanie gry, poprzez uruchomienie PC w trybie czystego rozruchu

- podłącz pad za pomocą kabla; sprawdź różne wejścia USB

- odłącz zbędne urządzenie USB (np. drugi kontroler, kierownica) i drugi monitor (jeśli posiadasz)

16 Replies

• Mam to samo, spróbowałem wszystkie kroki i dalej nie działa, również nie mogę zmienić czestotliwosci odświeżania w grze mimo ze w innych dziala 75 hz

• rddk7's avatar
    rddk7
    2 years ago
    Internet oraz sprzęt tutaj nie ma żadnego znaczenia. Ta gra jest po prostu popsuta. Trzeba czekać na aktualizacje.
  • Niestety jak koledzy wyżej piszą, wymienione wyżej kroki nie poskutkowały pozytywnie. Dodam, że ekran laptopa jest 144hz, w grze też tak częstotliwość niestety ale tylko ustawiona bo nie przekłada się to na grę ani trochę. Mam nadzieję, że wyjdzie niedługo aktualizacja niwelująca występujące problemy, bo przykrym faktem jest to, że płacimy za grę nie małe pieniądze, gra ma prawie 2 miesiące i 0 jakichkolwiek postępów. 

• Dziwna sprawa z tym cięciem. Od premiery graliśmy z synem bez kłopotów, wszystko płynnie. Ostatnio Nvidia do naszego geforce gtx 1650Ti wrzuciła nowe stery i od tego momentu strasznie zaczęło ciąć. W tym samym czasie robiliśmy ostatnią aktualizację fc24. Macie na to jakieś rozwiazanie?

Nie da się grać, tzn chodzi tylko o stałe fragmenty, powtórki, cieszynki itp

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @Marcello151022 

Sprawdź proszę wskazówki udzielone przez @Avalayya w tym wątku. 

Możesz również wykonać rollback sterownika do starszej wersji by sprawdzić czy problem utrzymuje się nadal. 

• @EA_Kuba a jeszcze się zastanawiam, czy to nie będzie kłopot tego typu, że experience zainstalowało typ stera DCH a nie standard?
  • EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    2 years ago

Hej @Marcello151022 

Zakładam w takim razie, że grasz na laptopie i GeForce Experience zainstalowało najnowsze dedykowane dla Twojego sprzętu sterowniki?

Sprawdź proszę w takim razie na stronie producenta poprzednie rekomendowane sterowniki. 

• Tak, to łapek, seria G3. Jest kilka spraw do wyjaśnienia. Jak sprawdzić jaki rodzaj sterów może a raczej jest ok. Wersja Studio czy Gamę Remady? Kolejna sprawa, wywala ie sterów zrobiłem softem DDU, niestety jakiś Physix od NVIDIA został w Panelu sterowania, czy to dobrze, nie wiem. Kurcze zastanawia mnie, dlaczego tak ogromna liczba userow ma ten sam kłopot, dlaczego z tymi zaciskami wiąże się fakt, że to też po ostatniej aktualizacji gry. Nie do końca mam pewność, że to stery, bo dlaczego wystąpiło to zacinanie po aktualizacji gry?

• Avalayya's avatar
    Avalayya
    Hero+
    2 years ago
    @Marcello151022 Jeśli chodzi o sterowniki to zawsze Game Ready. Co do PhysX to jest to potrzebne, niekoniecznie w FC ale w innych grach. Problem stworzyła aktualizacja dlatego też szuka się starszych sterowników bo często jest tak że na nich gra będzie działać lepiej.
  • @AvalayyaA skąd pewność, że to bankowo przez aktualizację sterów od karty.

A druga sprawa, w jaki sposób wybrać odpowiednią wersję sterów od karty?

• Kostekk_1's avatar
    Kostekk_1
    2 years ago

Nie ma co szukać w sterach Nvidii, zainstalowałem poprzednie wersje (na których chodziła gra płynnie) i dalej lagi że szok...takżę gra..........ehh

• Ja mam dosyć tej gry jeden mecz gra się w miarę ok ale reszta to porażka... Zero kontroli nad zawodnikami żyją swoim życiem... Nawet szybkie mecze się tną... Kiedy to kur.... w końcu naprawią ? 

• Ja już nie mam siły, włączam tę grę raz na miesiąc może zobaczyć czy cos poprawili i co? Dalej nic. RTX 3060 12gb, 32GB RAM 3200mhz, Ryzen 5 2600x i gra zacina na minimalnych, na ultra. nie ma różnicy. Pozostałe gry w rozdzielczości 2k śmigają aż miło.

• No właśnie, potwierdzam. Zainstalowałem, czyszczad DDU rejestr, kilka wersji do tyłu, jakieś trzy i co, nadal nic. Potwierdzam, to problem powstały po ostatniej aktualizacji FC24. Czas najwyższy, by ekipa FC wzięła się do naprawy. Gra za kilkaset PLN i kicha po dwóch miesiącach. Skandaliczne.

• piotr_k_ka's avatar
    piotr_k_ka
    2 years ago
    @Marcello151022 Ja postanowiłem poskarżyć się do UOKiK, bo producent gry ma kompletnie wywalone. Następnym krokiem będzie złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa oszustwa. Zostałem podstępem doprowadzony do niekorzystnego rozporządzenia moim mieniem poprzez zakup gry, która po prostu nie działa.
  • @piotr_k_ka I co z twoim wnioskiem? Mas świadomość że centrala firmy znajduje się w Kanadzie gdzie ich postanowienia UOKiK itp nie obowiązuje.

About FC 24

Dołącz do forów społeczności i porozmawiaj z nami o swoich doświadczeniach w EA SPORTS FC™ 24.4,658 PostsLatest Activity: 6 days ago