Kopacz4567
3 months agoSeasoned Newcomer
Crashowanie
Gram na pc odpalam mecz obojętnie jaki 7 minut mija i crashuje grę , wie ktoś co może być przyczyną? W menu wszystko chodzi nic nie crashuje
Gram na pc odpalam mecz obojętnie jaki 7 minut mija i crashuje grę , wie ktoś co może być przyczyną? W menu wszystko chodzi nic nie crashuje
Niestety, ale zrobiłem wszystko jak napisałeś/aś i nic to nie pomogło :(
bjnz uruchom PC w trybie czystego rozruchu. W przypadku dalszych komplikacji podeslij aktualny DxDiag wygenerowany z nowego konta administratora.
Hej Kamileus
Na podstawie logów wnioskuję, że przyczyną crashu jest konflikt EA AntiCheat z oprogramowaniem działającym w tle — szczególnie z SteelSeriesCaptureSvc.exe (usługa przechwytywania z SteelSeries Engine) i procesem nvcontainer.exe (komponent sterownika NVIDIA). W skrócie: gra działa poprawnie przez chwilę, ale po kilku minutach następuje błąd pamięci (c0000374 / BEX64), typowy dla konfliktu między oprogramowaniem zabezpieczającym a sterownikami GPU lub programami działającymi w tle.
przemos379 Na podstawie logów wnioskuję, że problem leży w stabilności sterownika/ścieżki grafiki w Windows 11 (24H2). W DxDiag widać:
W tej sytuacji zalecam:
Wykonaj czystą instalację sterownika AMD; Zainstaluj najnowszy WHQL (nie „preview/beta”). Po instalacji wykonaj restart. W Adrenalin wyłącz: Anti-Lag/Anti-Lag+, Enhanced Sync, RSR, Chill, Radeon Overlay (na czas testów).
W grze ustaw tryb pełnoekranowy (exclusive), limit FPS (np. 60 lub stałe 120) , sprawdź V-Sync ON/OFF i wybierz stabilniejsze. Na czas testów odłącz jeden monitor albo zrównaj odświeżanie (np. oba 60 Hz). Wyłącz Advanced Color/WCG.
Wyłącz Xbox Game Bar, Discord/Steam/Epic/ oraz każdy program OSD/monitoring (np. MSI Afterburner/RTSS)).
Ustaw tryby zasilania. Przejdź w Ustawienia → System → Ekran → Grafika → Wyłącz HAGS (Harmonogram GPU). Zasilanie Windows: Wysoka wydajność.
Nie słuchajcie admina, problem występuje od pierwszego dnia wczesnego dostepu obczajcie sobie inne wątki, ludzie próbowali dosłownie wszystkiego i aktualnie jedyna rzecz, która działa to lock fps na 30
Nie chcę nikogo do niczego przekonywać ani zmuszać — moje zalecenia oparte są wyłącznie na analizie logów DxDiag oraz obserwacjach z innych wpisów graczy, którzy mieli podobne problemy.
Warto pamiętać, że jeśli gra nie działa tak, jak powinna, to nie zawsze oznacza, że problem leży po stronie samego tytułu. Czasami winne mogą być ustawienia systemu, sterowniki, aplikacje działające w tle albo nawet problemy z połączeniem sieciowym.
Rozumiemy, że nie wszystkie błędy da się rozwiązać samodzielnie. Nasz zespół EA Forum również nie ma możliwości ich bezpośredniego naprawienia. Możemy natomiast doradzić najlepsze możliwe kroki i przekazać sprawę do odpowiedniego zespołu gry.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami o nadchodzących aktualizacjach i poprawkach, nad którymi pracuje nasz zespół, sprawdź oficjalną tablicę Trello gry EA SPORTS FC™.
Uruchomiłem w trybie czystego rozruchu, dalej nie działa. Podsyłam DxDiag.
od 19 września rozegrałem pierwsze mecze w całości, po kilkunastu dniach kombinowania, udało mi sę chociaż w małej części ogarnąć sprawę, póki EA nie ogarnie tego, zróbcie tak:
odinstalujcie całkowicie sterowniki GPU uzywając ddu (display driver uninstaller)
następnie zainstalujcie sterowniki "mowa tu o nvidia" wersje 552.22 WHQL
w grze ustawcie na sztywno 30fps wylaczony vsync
w tle wyłączcie wszystkie aplikacje i nakladki.
podczas rozgrywki nie uzywajcie nic w tle, zadenych przegladarek, nie wlaczajcie youtube czy spotify, bo moze wam wywalic gre.
działa na 100%. Póki majstry z Kanady nie zoptymalizuja gry to jedyne wyjście.
już chyba nawet to nie działa
bjnz Dzięki za nowy DxDiag. Spróbuj kilku rzeczy:
Masz Windows 10 w wersji 22H2, ale bardzo stary build bazowy z 2019 roku. Warto zaktualizować system — nowe poprawki i sterowniki wpływają na stabilność FC 26 i EA AntiCheat. Pobierz wszystkie dostępne aktualizacje lub użyj asystenta z oficjalnej strony Microsoftu.
Na próbę wyłącz też SteelSeries GG, MSI Afterburner czy Discord overlay i sprawdź różne wersje sterowników (zajrzyj do wątku o wpływie wersji sterownika GPY na działanie FC 26 TUTAJ.)