Forum Discussion

DonUszaty's avatar
DonUszaty
Seasoned Novice
6 months ago
Solved

freezowanie, zacinanie gry

Podczas grania meczu co jakiś czas freezuje gre na kilkanascie sekund po czym wszystko co sie w tym czasie wydarzylo mam w przyspieszonym lub normlanym tempie i nie mam kontroli nad pilkarzami. Jest ...
  • EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    6 months ago

Dzięki za szczegóły i DxDiag — kilka rzeczy tłumaczy Twoje „freezy” i nadrabianie akcji po kilkunastu sekundach:.

Co widać w logach:

• Błędy integralności systemu (WindowsWcpStoreCorruption / AppxDeployment) – uszkodzone składniki Windows. To potrafi powodować przywieszki usług w tle (Store, update’y, telemetria), co przekłada się na dropy i chwilowe „zamrożenia” gier.
    • Ogromne zużycie pamięci wirtualnej: Page File: 20 GB used / 5.8 GB free – przy 16 GB RAM to wygląda jak skoki użycia pamięci (apki w tle / wycieki), które mogą dusić dysk i CPU.
    • RX 5700 @ 1080p 144 Hz przez HDMI, a edid monitora pokazuje „Native Mode: 60 Hz”. Mismatch (zły sterownik monitora/kabel/tryb) bywa źródłem mikroprzycięć i krótkich „czarnych” momentów synchronizacji.

Skoro nowy profil działa, szybkim „hot-fixem” może być przejście na nowe konto (i przeniesienie zapisów), ale polecam Ci równieź sprawdzenie dodatkowych kroków: