DonUszaty
6 months agoSeasoned Novice
freezowanie, zacinanie gry
Podczas grania meczu co jakiś czas freezuje gre na kilkanascie sekund po czym wszystko co sie w tym czasie wydarzylo mam w przyspieszonym lub normlanym tempie i nie mam kontroli nad pilkarzami. Jest ...
- 6 months ago
Dzięki za szczegóły i DxDiag — kilka rzeczy tłumaczy Twoje „freezy” i nadrabianie akcji po kilkunastu sekundach:.
Co widać w logach:
- Błędy integralności systemu (WindowsWcpStoreCorruption / AppxDeployment) – uszkodzone składniki Windows. To potrafi powodować przywieszki usług w tle (Store, update’y, telemetria), co przekłada się na dropy i chwilowe „zamrożenia” gier.
- Ogromne zużycie pamięci wirtualnej: Page File: 20 GB used / 5.8 GB free – przy 16 GB RAM to wygląda jak skoki użycia pamięci (apki w tle / wycieki), które mogą dusić dysk i CPU.
- RX 5700 @ 1080p 144 Hz przez HDMI, a edid monitora pokazuje „Native Mode: 60 Hz”. Mismatch (zły sterownik monitora/kabel/tryb) bywa źródłem mikroprzycięć i krótkich „czarnych” momentów synchronizacji.
Skoro nowy profil działa, szybkim „hot-fixem” może być przejście na nowe konto (i przeniesienie zapisów), ale polecam Ci równieź sprawdzenie dodatkowych kroków:
- Użyj narzędzi diagnostycznych Windows – skorzystaj z Rozwiązywanie problemów instalacji/odinstalowania lub Kontrolera plików systemowych (SFC).
- Napraw problemy przez Windows Update – ponownie zainstaluj bieżącą wersję Windows, aby usunąć uporczywe błędy.
- Odchudź tło i RAM: Wyłącz nakładki/nagrywanie: Xbox Game Bar, Discord, Steam Overlay, AMD ReLive oraz zamknij przeglądarki/Spotify/One Drive i inne clouds na czas gry. Plik stronicowania: ustaw System-managed na szybkim dysku (C:), albo stały rozmiar ~24576 MB (24 GB).
- Wykonaj czysty rozruch – uruchom tylko podstawowe usługi.
- Zrób czystą instalację sterownika GPU