Forum Discussion

mystekurwo's avatar
mystekurwo
Newcomer
23 hours ago

input delay

Dzień dobry, gram w EA SPORTS FC 26 na PC przez Steam i mam bardzo poważny problem z rozgrywką online. Offline gra działa normalnie, natomiast w trybach online nie da się praktycznie grać. Problem występuje zarówno w Ultimate Team, jak i w meczu 1v1 ze znajomym. W trakcie meczu mam ogromne opóźnienie, nawet od 10 do 30 sekund. Wygląda to tak, że wykonuję ruchy na padzie, przeciwnik widzi moje akcje, ale ja u siebie widzę mecz z dużym opóźnieniem. Zdarza się, że przeciwnik strzela gola, a ja nadal “gram” wcześniejszą akcję, jakby mój klient gry był całkowicie zsynchronizowany z opóźnieniem. Pad działa poprawnie i jest wykrywany normalnie. Offline nie ma tego problemu. Przetestowałem już:

• połączenie Ethernet
  • wyłączenie Steam Input
  • wyłączenie overlayów Steam / Xbox Game Bar / EA App
  • restart gry i komputera

Problem nadal występuje wyłącznie online, dlatego wygląda to na problem z desynchronizacją meczu, netcode albo connection quality po stronie FC 26 na PC. Proszę o sprawdzenie tego problemu i informację, co jeszcze mogę zrobić. W obecnym stanie tryby online są całkowicie niegrywalne. Pozdrawiam

1 Reply

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    11 hours ago

Hej mystekurwo​ 

Skoro offline działa normalnie, więc to nie wygląda na problem z padem czy sprzętem. Najbardziej pasują tu - problem z synchronizacją połączenia w trakcie meczu, niestabilna sesja sieciowa (nawet jeśli internet ogólnie działa ok), uszkodzone pliki gry.

• Zacznij od usunięcia Utawień osobistych oraz pozostałych potencjalnie uszkodzonych plików (ich usunięcie nie wpłynie na postępy w UT). Wyłącz grę i odłącz zbędne urządzenia USB (np. drugi pad, ładowarka, kierownica). Następnie podłącz pad za pomocą kabla (sprawdź różne porty USB). Przy ponownym uruchomieniu gry wykorzystaj tylko pad do zatwierdzania menu; nie zmieniaj nazwy pliku Ustawienia osobiste.
    • Po uruchomieniu FC 26 wejdź w ustawienia gry i ustaw limit FPS na 60 oraz tryb okna pełnoekranowego (nie pełny ekran), bo to czasem pomaga przy desyncu online. Sprawdź też, czy w trakcie meczu nie masz żadnych pobrań w tle (Steam/Windows Update). Dodatkowo warto zrobić test w innym trybie online (np. Rivals vs Friendly), żeby zobaczyć, czy wszędzie jest tak samo.
    • Spróbuj także zmienić DNS na np. Google DNS, bo to czasem stabilizuje połączenie.
    • Twój operator Internetu (ISP) przekłada adresy internetowe ze zrozumiałych dla ludzi (np. help.ea.com) na zrozumiałe dla komputerów (ciąg cyfr) za pomocą czegoś w stylu odwrotnej książki telefonicznej zwanej systemem nazw domenowych.

Jeśli coś jest nie tak z DNS, z którego korzystasz, możesz mieć ogromne problemy z połączeniem internetowym.Zmiana na inny DNS to techniczna sztuczka, która może pomóc ci, jeśli twój DNS zawodzi. Oto kilka darmowych opcji, jeśli chcesz dokonać zmiany:

EA nie jest właścicielem i nie prowadzi Google DNS ani Open DNS i nie może w żaden sposób modyfikować ich stron ani używanych przez nie systemów. Użytkownik korzysta z tych stron i ich serwerów DNS na własną odpowiedzialność.

Daj znać, czy po tych krokach coś się zmieniło. Dodaj też swoją ocenę połączenia i aktualny DxDiag.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 3 hours ago
1,347 Posts