Forum Discussion

Czaynes's avatar
Czaynes
Seasoned Novice
1 month ago

LAGI

Pod koniec pierwszej połowy w meczach Rivals gra zaczyna strasznie lagować (czasami pod koniec pierwszej połowy, czasami druga połowa, różnie)... widzę, że jest dużo tutaj takich tematów to i ja dołączam, kiedy będzie jakaś odpowiedź od EA? Gram na PC, FPSY spadają, lagi potężne nie da się normalnie pograć od kilku dni 😡

7 Replies

• Czaynes's avatar
    Czaynes
    Seasoned Novice
    1 month ago

Ktoś tu w ogóle pracuje? Dalej nie otrzymałem odpowiedzi..

• sicariogm2l's avatar
    sicariogm2l
    Seasoned Novice
    1 month ago

Ja dostałem odpowiedź na ten sam temat, czyli usuniecie uszkodzonych plików i zaaktualizowanie wszystkiego? Czy zadziałało możesz sie domyślić :)

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej Czaynes​ 

Przejrzałam Twój DxDiag. Pierwsza sprawa - działasz na laptopie z i5-10300H i GTX 1650, a Twój sterownik grafiki NVIDII działa w trybie hybrydowym i używa bardzo starego sterownika Intel UHD z 2021 roku. W momencie, gdy mecz robi się bardziej intensywny (Rivals, większe tempo, dynamiczne kamery), system zaczyna przełączać się między iGPU a dGPU. To powoduje właśnie te spadki FPS i slow-motion.

• Druga sprawa - w systemie masz kilka błędów kernel i BSOD związanych z siecią (NDIS) i z iGPU. To dokładnie ten zestaw, który u części graczy powodował chwilowe ścinki w drugiej połowie, bo system próbuje „ratować” sterownik grafiki.
    • Najpierw zainstaluj najnowszy sterownik Intel UHD Graphics. Twój jest z 2021 roku i to właśnie on powoduje przełączanie między kartami podczas meczu. Po aktualizacji laptop przestaje robić takie skoki obciążenia w trakcie gry.
    • Potem w Panelu NVIDIA wymuś używanie GTX 1650 dla FC 25. Wejdź w Zarządzanie ustawieniami 3D i ustaw preferowany procesor graficzny na NVIDIA High Performance.
    • Następnie wyłącz wszystkie nakładki: Discord, Steam, Xbox Game Bar. W DxDiagu widać kilka wpisów po błędach UIHost, które właśnie z tym są związane.
    • Na koniec uruchom grę w trybie okienkowym bez ramek i ustaw limit FPS na 60. Przy hybrydowych laptopach to stabilizuje pracę GPU przy przegrzewaniu lub dławieniu procesora.
  • Czaynes's avatar
    Czaynes
    Seasoned Novice
    1 month ago

EA_Kalina​ Zrobiłem wszystko co napisałaś może i delikatnie lepiej jest, ale wciąż mam te ścięcia..I lepiej gra chodzi jak włączam V-sync w ustawieniach, poniżej załączam mój aktualny dxdiag (zobacz czy teraz jest ok), masz jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić?

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Czaynes​ W nowym raporcie nadal widać, że system potrafi w trakcie meczu zmieniać sposób zarządzania wydajnością, a to w Rivals kończy się spadkiem FPS właśnie w drugiej połowie. Nie ma tu oznak uszkodzonej gry ani „stałego” problemu ze sprzętem, tylko chwilowe dławienie GPU lub CPU.

Dlatego:
    Zostaw włączony V-sync albo limit FPS na 60 – przy Twojej konfiguracji to realnie stabilizuje przebieg całego meczu.
    W Panelu NVIDIA przypisanie FC 26 do „Preferuj maksymalną wydajność” i tylko do karty NVIDIA jest konieczne i wciąż aktualne.
    Wyłączenie nakładek ma sens, bo w DxDiag były wpisy sugerujące ingerencję UI w trakcie gry.
    Plan zasilania „Wysoka wydajność” jest właściwy – przy zbalansowanym system obcina taktowania w trakcie meczu.

• Czaynes's avatar
    Czaynes
    Seasoned Novice
    26 days ago

Ok, zrobiłem wszystkie wskazówki + w aplikacji EA wcisnąłem prawym na EA FC i dałem napraw + wyłączyłem wszystkie nakładki w tle takie jak Riot Vanguard, Riot Client, Copilot i na razie odpukać 0 lagów także jak ktoś ma ten sam problem polecam spróbować.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 59 minutes ago
1,190 Posts