Forum Discussion

karolksawery89's avatar
karolksawery89
Rising Newcomer
4 days ago

Niestabilne połączenie podczas meczu

Od lat posiadam ten samy internet i konsolę PS5 połączoną kablem, nie miałem problemów z FC26 czy wcześniejszych edycjach ale od około kilku dni są ogromne problemy podczas meczów. Przed meczem ping jest zawsze stabilny i wynosi między 8-12 ms. Podczas meczu również ping jest niski ale na czerwono monitoruje niestabilność połączenia i gra staje się praktycznie niemożliwa i czasem są freezy i potem przyśpieszenie przez kilka sekund rozgrywki. Próbowałem zmienić na konsoli DNS ale nic to nie dało. 

Testy prędkości internetu wypadają pozytywnie - symetryczne łącze 800/800

3 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 days ago

Sprawdź czy możesz włączyć na swoim routerze jakość usługi (QoS).

To bardziej zaawansowana zmiana w sieci, dlatego aby uzyskać szczegółowe instrukcje, wykonaj kroki opisane w instrukcji obsługi routera.

Na niektórych routerach dostępna jest opcja QoS umożliwiająca ustawienie priorytetów dla określonego ruchu sieciowego. Ustalenie priorytetów ruchu sieciowego w grze EA SPORTS FC™ 24 może sprawić, że połączenie będzie szybkie (niższy ping) i niezakłócane przez inny ruch w tym paśmie (mniej utraconych pakietów i mniejsza zmienność opóźnienia).

Jeśli udostępniasz swoją sieć innym osobom lub w tym samym czasie używasz jej do różnych rzeczy, pomoże ci to zapewnić odpowiednią przepustowość dla pakietów danych gry.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 days ago

Hej karolksawery89​ 

Ping faktycznie masz świetny, ale problemem wcale nie jest opóźnienie, tylko utrata pakietów i fluktuacja. To właśnie przez to gra robi freezy, a potem nadrabia tempo na kilka sekund.

Podsyłam Ci kilka kroków:

• Zrestartuj modem i router, najlepiej przez odłączenie zasilania na 2–3 min.
    • Jeśli możesz, przepnij kabel do innego portu LAN w routerze.
    • Włącz na stałe wskaźniki połączenia w grze, żeby monitorować, czy problem pojawia się o konkretnych godzinach.
    • Zrób test połączenia na konsoli > wyślij mi zdjęcie z wynikiem