Forum Discussion

szczurek666555's avatar
szczurek666555
New Novice
3 days ago

Problem z grą

W środę zakupiłem fc26 i wszystko działało super. Dzisiaj chciałem pograć i od początku były problemy. Po 20 sekundach gra zaczynała się ścinać i w menu i w meczach nawet offline. Później wyłączałem ją i działa może minutę normalnie i potem całkowcie zwieszało komputer i nie mogłem nic zrobić

5 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 days ago

Hej szczurek666555​ 

Dzięki za Twój post.

• Na początek spróbuj zrobić czystą instalację sterowników karty graficznej - usuń obecne i wgraj najnowsze od zera, bez nakładek.
    • Potem uruchom grę na chwilę z niższymi ustawieniami (np. ogranicz FPS do 60 i zmniejsz rozdzielczość), żeby sprawdzić czy dalej dochodzi do zawieszenia.
    • Na koniec warto sprawdzić temperatury CPU i GPU podczas gry - jeśli w momencie ścinki są bardzo wysokie, to mamy już trop.

Podeślij też proszę swój DxDiag - dzięki temu będzie można dokładniej sprawdzić, co się dzieje

• szczurek666555's avatar
    szczurek666555
    New Novice
    1 day ago

Aktualizowałem sterowniki i dalej to samo. Proszę o rozwiązanie tej sprawy jak najszybciej 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Dzięki za info i DxDiag - tutaj widać, że problem nie jest typowym spadkiem FPS, tylko czymś, co wywala cały system po chwili grania.

• Na początek wyłącz całkowicie wszystkie dodatkowe urządzenia wirtualne i aplikacje, które ingerują w system - np. OBS (masz wirtualną kamerę), nakładki, oprogramowanie producenta laptopa typu HP Privacy Settings. Potem uruchom grę na czysto i zobacz, czy dalej się zawiesza.
    • Druga rzecz - spróbuj uruchomić grę tylko na dedykowanej karcie NVIDIA. W panelu NVIDIA ustaw FC 26, żeby korzystało wyłącznie z RTX 3050 Ti, bo teraz system ma też aktywną zintegrowaną grafikę i czasem powoduje to takie freezy.
    • Na koniec sprawdź pliki systemowe Windows. Otwórz cmd jako administrator i wpisz: sfc /scannow. U Ciebie w logach widać błędy systemowe (wmiprvse.exe), więc to może mieć realny wpływ na stabilność gry.

Jeśli dalej będzie to samo, podeślij jeszcze krótką informację czy komputer się zawiesza tylko w FC, czy też w innych grach - to pomoże zawęzić przyczynę.