Forum Discussion

voyterrr's avatar
voyterrr
Seasoned Newcomer
1 month ago
Solved

Problem z graniem online

Witam, mam problem z grą FC26. Sprawa wygląda nastepujaco - grajac offline (szybki mecz) gra dziala plyynie, tak jak powinna oraz nic nie zacina. chce zagrac onlnie i nagle pojawai sie problem. gra dziala nie wiem w kilku/kilkunastu klatakch rzędu 10-30fpsow. ustawienia mam automatyczne. zmienialem tez na niskie, probowalem wszystkich i na offline wszystko dziala. polaczenie z interntem mam stabilne, 10-40ms, zero utraty pakietów. nie m ma pojecia w czym lezy problem grajac mecze online. jesli chodzi o V-sync to probowalem wylaczony, jak i wlaczony. po prostu nic nie pomaga. mecz sie zakonczy i w menu jest rowniez 5fpsow. posiadam laptopa i wszystko mam ustawione wszedzie w ustawieniach na karte graficzna tj. gtx1660. nie mam zadnego pomyslu co moge zmienic/naprawic. ponizej przesylam podsumowanie sprzetu directx w txt.

• voyterrr's avatar
    voyterrr
    1 month ago

najpierw w panelu sterowania nvidia wylaczylem vsynca, nastepnie ustawilem maksymalna czestotliwosc odswiezania kaltek na 144 (poniewaz mam monitor 144HZ). W grze nalezy wylaczyc vsynca oraz ustawic limit klatek na nielimitowane. pomoglo

3 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Super voyterrr​  Dzięki za podzielenie się krokami - to na pewno pomoże innym, którzy trafią na ten sam problem. Widać, że w Twoim przypadku winny był konflikt ustawień V-Sync / limit FPS między sterownikiem a grą.

Oznaczam Twoją odpowiedź jako rozwiązanie.

• voyterrr's avatar
    voyterrr
    Seasoned Newcomer
    1 month ago

najpierw w panelu sterowania nvidia wylaczylem vsynca, nastepnie ustawilem maksymalna czestotliwosc odswiezania kaltek na 144 (poniewaz mam monitor 144HZ). W grze nalezy wylaczyc vsynca oraz ustawic limit klatek na nielimitowane. pomoglo

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej voyterrr​ 

Dzięki za DxDiag. Tu widać jedną bardzo konkretną rzecz: masz Windows 11 build 26200 (preview). To niestety często powoduje dokładnie takie objawy jak u Ciebie - offline działa idealnie, a online nagle spadki FPS i potem nawet menu działa w 5 FPS.

Na start spróbuj tak:
    - ustaw w Windows > grafika, żeby FC 26 zawsze działał na „wysoka wydajność” (GTX, nie Intel)
    - ustaw limit FPS na stałe (np. 60), żeby nie było skoków obciążenia
    - na test ustaw ekran na 60 Hz zamiast 144 Hz
    - zamknij wszystkie aplikacje w tle (szczególnie przeglądarkę i overlaye)

Jeśli po tym dalej w online masz 10–30 FPS, a offline jest idealnie, to najbardziej pasuje wpływ tej wersji Windowsa. Najprostsze rozwiązanie to przejście na stabilną wersję Windows 11, bo w takich przypadkach bardzo często od razu przywraca normalną płynność.

Daj znać, jak Ci poszło.