Forum Discussion

odnsks's avatar
odnsks
Seasoned Newcomer
2 days ago

Crash

Podczas grania gra się crashuje lub cały komputer(raz tak raz tak). W pierwszy dzień wszystko super działało, a od 2 dni nie jestem w stanie zagrać pełnego meczu w trybie kariery menedżera. Sposoby z poradników jak i z chata gpt pozwalały rozegrać 1,5 meczu. 

6 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Hej odnsks​ 

Jeżeli wcześniej gra działała poprawnie, a teraz podczas meczu raz zamyka się sama gra, a innym razem zawiesza się lub restartuje się cały komputer, przyda nam się trochę więcej informacji, żeby zawęzić przyczynę.

Napisz proszę:

• jakie dokładnie kroki z poradników masz już za sobą 
    • czy przy crashu pojawia się jakiś komunikat lub kod błędu,
    • czy przy zawieszeniu całego komputera następuje restart, czarny ekran czy trzeba wyłączyć komputer przyciskiem,
    • jaki masz procesor, kartę graficzną i ilość RAM.

Sprawdź też Monitor niezawodności systemu Windows i sprawdź, czy w momencie ostatniego crasha pojawił się czerwony X. Jeśli tak, podaj nazwę aplikacji/modułu, która jest wskazana w szczegółach błędu.

[PORADNIK] Jak sprawdzić historię crashy w Windows (Reliability Monitor) | EA Forums - 13285679

Jeżeli możesz, załącz również DxDiag.

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

• odnsks's avatar
    odnsks
    Seasoned Newcomer
    1 day ago

Reinstalacja antycheata, reinstalacja sterowników karty graficznej, sprawdzenie przyczyn błędu 

WIN32K_POWER_WATCHDOG_TIMEOUT

Wyłaczenie vsynca, zmiana ustawień graficznych, ustawienie na stałe procesora graficznego jako gtx1650ti, czyszczenie plików cashe

Reinstalacja samej gry oraz karty graficznej, 

Sprzęt to Dell G5 5500 z GTX1650ti, i5 10generacji, 16gb ram

Obecnie w momencie Krasza wystąpił błąd antycheata %%4294901858 id7023

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    19 hours ago

Hej odnsks​ 

Dzięki za dodatkowe informacje i DxDiag.

W tym przypadku nie skupiałbym się już wyłącznie na EA AntiCheat. W DxDiag widać kilka powtarzających się błędów systemowych BlueScreen 0x19C / WIN32K_POWER_WATCHDOG_TIMEOUT oraz zdarzenia WATCHDOG.

Spróbowałbym teraz:

Uruchomić naprawę plików Windows. Otwórz Wiersz polecenia jako administrator i kolejno wykonaj:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Po zakończeniu:

sfc /scannow

Następnie uruchom komputer ponownie.

Sprawdź aktualizacje sterowników bezpośrednio dla Dell G5 5500 na stronie pomocy Dell, szczególnie Intel UHD Graphics, chipset oraz komponenty odpowiedzialne za zarządzanie energią.

W DxDiag sterownik NVIDIA wygląda na aktualny, natomiast sterownik Intel UHD jest znacznie starszy. W laptopie z grafiką hybrydową Intel nadal bierze udział w obsłudze wbudowanego ekranu, nawet jeśli sama gra korzysta z GTX 1650 Ti.

Daj znać przede wszystkim, jaki wynik pokażą DISM i SFC oraz czy Dell wykryje aktualizację sterownika Intel UHD/chipsetu.

• Drugi raz jest taka akcja, zjerdoliliście coś w updacie. Zrobione jak w opisie powyżej. Zmieniłem ze 120 na 60 i stop systemu po dosłownie 5 sec meczu. Dostosujcie grę do sterowników! RTX!!!! Było tak ze dwa miesiące temu i teraz po kolejnym Waszym updacie jest kupa...

• Zeby było śmieszniej, po jakimś randomowym konfiguracji po uruchomianiu gry, w trybie rozwoju jednego zawodnika, mój bohater był na pomarańczowo, a mogłem grać całą drużyną... mój oczywiście stał jak kołek... ogarnijcie się do cholery!!!

• odnsks's avatar
    odnsks
    Seasoned Newcomer
    1 hour ago

pobrałem wszystkie możliwe aktualizacje