Forum Discussion

Arczi1300's avatar
Arczi1300
Rising Novice
2 months ago

Problemy z fps w fc26

Kiedy wchodzę do fc26 na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku, ale niestety kiedy wchodzę do ultimate team fps drastycznie spadają(do około 10-30) a zużycie karty graficznej leci w górę do poziomu 100% i cały czas tutaj mówię o po prostu odpalonym menu. W meczu zdarzy się, że jedną połowę uda się zagrać w cywilizowanych warunkach, ale wtedy jestem pewny, że na drugą połowę spotkania mogę nie wychodzić, ponieważ będę się musiał zadowolić gameplayem na poziomie 20fps przy dobrych wiatrach. Warto dodać również gram na najniższych ustawieniach graficznych chociaż w normalnych warunkach mógłbym grać na wysokich z przyzwoitymi fpsami. Obejrzałem już dużo wszelkiej maści poradników jak to zwalczyć niestety żaden z nich mi nie pomógł. W fifę gram nie od wczoraj i dużo jestem w stanie zrozumieć, ale w tym wypadku to jest przesada kupuję grę za 300zł a w zamian dostaję pokaz slajdów. Mam ogromną nadzieję, że w niedalekiej przyszłości to naprawicie a jeśli ktoś ma pomysł co może mi pomóc proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

6 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Hej Arczi1300​ 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Opisany przez Ciebie problem jest aktualnie analizowany przez nasze zespoły. 

Jednym z obejść tego problemu zaproponowanym przez społeczność jest usunięcie pliku ustawień osobistych i utworzenie nowego. 

Jeśli chciałbyś pomóc w analizie tego problemu prześlij nam proszę plik DxDiag. 

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

• majk860707's avatar
    majk860707
    Rising Traveler
    2 months ago

EA_Kuba​  Dxdiag nic nie da bo nie mierzy zachowania  parametrów CPU czy GPU podczas gameplayu. Potwierdzam to o czym mówi autor, w 2 polowach meczu na PC FPS spada do poziomu nawet 5-10 klatek i utrzymuje się tak całą drugą połowę. Dzieje się tak zawsze po cut scenach, po przerwie, zdarza się też przy animacji paczek z walkoutami. Jedynym wyjściem jest wyłączenie procesu, gry. 

Problem nie występował w 1 tygodniu preorderu. Od czasu pełnej premiery 26.09 już tak. U mnie zdarza się to co kilka meczy, zawsze po rozpoczęciu 2 połowy, po animacjach w przerwie.

Usunięcie pliku ustawień osobistych i wygenerowanie nowego nic nie daje, bo problem nie leży w samych ustawieniach graficznych profilu, tylko w optymalizacji wydajności kodu gry na PC. Wygląda to tak jakby jakiś proces graficzny wpadał w samoistna pętlę. Przy okazji ustawienia potrafią się resetować same, randomowo i to też nie działa prawidłowo, ale to już szczegół.

• Kuni1945HD's avatar
    Kuni1945HD
    Rising Rookie
    2 months ago

Na to mi już odpisali że wiedza ze nie działa i pracują nad tym xd

• majk860707's avatar
    majk860707
    Rising Traveler
    2 months ago

Lepiej późno niż wcale chociaż na EA trello z zadaniami nadal nie ma nic na ten temat:

https://trello.com/b/keigLn6R/ea-sports-fc-tracker

• fajnie by było gdyby to jak najszybciej naprawili bo bardzo dużo ludzi ma z tym problem przez takie coś odechciewa się grać