Forum Discussion

98980r8909er9er9's avatar
2 months ago

spadki fps podczas rzutow wolnych powtorek

ogolnie to mam problem z tym ze podczas grania  jest wszytsko g dopok nie ma karnego rzutu wolengo karnego roznego  bo w tedy np z 60 fps spada mi do 20  czasem sie to naprawia i jest okej nie ma spadkow mocnych ktore powoduja nie grywalna gre ale z czasem to wraca i tak w kolko  robilem wsyztsko ustwienia na niskie  itd naprawde pomocy !! 

moj pc 

gt 1060 3 gb 

ryzen 5 3600

gb ram 16 gb dodam ze mam gre na steam 

9 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Hej 98980r8909er9er9​ 

Przy takich spadkach FPS tylko w powtórkach i stałych fragmentach najczęściej chodzi o pliki konfiguracji gry albo o przełączanie renderowania na inne ustawienia niż w trakcie zwykłego gameplayu. Na start zresetuj ustawienia gry – usuń plik fcsetup.ini oraz folder settings z:
    C:\Users\TwojaNazwa\AppData\Local\EA SPORTS FC 26
    (AppData jest ukryty). Zrestartuj komputer i odpal grę ponownie.

Dodatkowo wyłącz na próbę wszystkie nakładki (Steam Overlay, Discord, GeForce Experience).

Podeślij też proszę DxDiag, żeby zobaczyć, czy coś w systemie nie spowalnia gry w momentach ładowania animacji.

• 98980r8909er9er9's avatar
    98980r8909er9er9
    New Novice
    2 months ago

zrobilem to co mowiles i dalej sa bugi przy wolnych spadki mocne zrobilem usuniecie pliku  fcsetup i settings i sprobowalem na srednim renderowaniu reszta niskie i same niskie dalej spadki do scinek  daje dxdiag EA_Kalina​ 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 months ago

98980r8909er9er9​ 

Widzę tu dwie główne rzeczy, które wyjaśniają spadki FPS w powtórkach i przy stałych fragmentach gry.Pierwsza sprawa to GTX 1060 3 GB. Przy powtórkach gra ładuje cięższe efekty i Twoja karta po prostu dobija do limitu pamięci. W meczu jest lżej, dlatego FPS trzymają. Druga to błąd sterownika AppleUsbFilter.dll, który w tle powoduje mikroprzycięcia przy zmianach kamer.

Najpierw w grze ustaw: niskie renderowanie, niska jakość powtórek, niska publiczność i wyłączony post-processing. To odciąża VRAM właśnie w tych momentach, gdzie najbardziej brakuje pamięci.

• Potem w Panelu NVIDIA ustaw limit FPS na 60, żeby karta nie skakała z obciążeniem przy zmianie kamer.
    • Następnie odinstaluj sterowniki Apple (Apple Mobile Device Support, Apple Application Support, Apple USB Device) i zrestartuj komputer, bo ten sterownik u Ciebie cały czas sypie błędy.
    • Na koniec wyłącz nakładki typu Steam, Discord, MSI i oprogramowanie od myszy, bo w DxDiagu widać duplikaty USB, które czasem dokładają stutter.

Po tych daj znać jak poszło.

• ziapka21's avatar
    ziapka21
    Rising Traveler
    2 months ago

ja mam taki problem że moi piłkarze biegają jakby mieli wóz w węglem na plecach i przy główkach mi ekran zwalnia i nie mam spadków nic tylko bronienie , główkowanie, bieganie mi zwalnia i nie wiem 

• 98980r8909er9er9's avatar
    98980r8909er9er9
    New Novice
    2 months ago

wsyztsko spoko ale np teraz gralem w turniej  i bylo git nie bylo spakdow chodzilo jak maslo a gdyby byla to wina karty to raczej byloby to co chwile  bez poprawy a sterwoniki apple musze miec bo sa mi potrzebne nie widze zadnych przyciec ani nic i chialbym wspomniec ze podczas gdy sa spadki nagle trawa wydaje sie jakby z niskiej przeszla na ultra i resetuja mi sie ustawienia mam wylaczone nakladki steam ea app wylaczam msi riva od myszys apke odisnatlowalem nwm czy to dobre rozwiazenia i w trunieju tych zimowych kart sa poczatku sa takie swiatla mocne a poza tym znam koleg ktory ma gt 1050 3 gb i chodzi mu bez problemow EA_Kalina​ daje dxdiag ale nwm czy co kolwiek sie zmieni usunolem ibox aurora apke bo nic innego zrobic nie moge I PRZYPOMINAM ZE NA MSI AFTERBURNER STATYSTYKI NIE ZMIENIALY SIE PODCZAS WOLNYCH I OGL VRAM 

• JA mam problem jak większość osób.

Sprawdzałem programem parametry mojego lapka i aplikacja pokazała że ,mogę cieszyć się grą nawet na ultra patrząc procesor ,kartę graficzną ,pamięć ram i podobne inne rzeczy.

I mimo tego fifa pierwsza połowa ok a druga tnie na maska, pink stały gram na światłowodzie.

Nie wiem w czym może być problem,i przez to więcej meczy jest przegranych niż wygranych.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    1 month ago

98980r8909er9er9​  Dzięki za doprecyzowanie i nowy DxDiag. Pierwsza sprawa to dynamiczne przeładowywanie jakości podczas powtórek i stałych fragmentów. W FC 26 gra przy wolnych, karnych i powtórkach chwilowo podbija jakość murawy, oświetlenia i kamery, nawet jeśli masz niskie ustawienia. Przy GTX 1060 3 GB to powoduje krótkie „przeskoki” obciążenia i stąd spadek z 60 do ~20 FPS. To tłumaczy, czemu czasem przez cały turniej jest idealnie, a potem nagle wraca problem. Druga sprawa – i to jest kluczowe – w DxDiag ciągle sypie się AppleUsbFilter.dll. To nie musi powodować przycięć non stop, tylko dokładnie przy zmianach kamer i cutscenkach, czyli dokładnie tam, gdzie masz dropy. Dlatego MSI Afterburner nie pokazuje skoku VRAM – to nie jest czysty brak mocy, tylko mikroblokada sterownika USB.

A poniżej dołączam nowe kroki:

• Zostaw sterowniki Apple, ale odłącz fizycznie wszystkie urządzenia Apple od USB przed graniem i sprawdź, czy dropy przy wolnych znikną.
    • W grze ustaw jakość powtórek na najniższą i wyłącz wszystkie dynamiczne kamery - to ogranicza momenty, w których gra próbuje podbijać detale.
    • W Panelu NVIDIA ustaw limit FPS = 60 oraz „Preferuj maksymalną wydajność”, żeby karta nie próbowała skalować jakości w trakcie meczu. Uruchamiaj grę po restarcie systemu i nie podpinaj/odpinaj żadnych USB w trakcie grania.

Odnosząc się do kolegi z GTX 1050 3 GB – różnice wynikają z innych sterowników USB i braku konfliktu Apple, a nie z samej karty. Sprzętowo jesteście bardzo blisko.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 11 hours ago
1,303 Posts