Forum Discussion

Pacikowsky's avatar
Pacikowsky
Newcomer
20 hours ago

Spadki fps w drugiej połowie meczu

Od momentu zakupu na platformie Steam mam problem, gra chodzi płynnie aż do momentu drugiej połowy meczu. Zaczyna się dramat i jedynym wyjściem jest wyłączenie gry. Próbowałem różnych sposobów z forum i nic nie działa. Doszedłem do momentu w którym po ingerencji w pliki udało mi się rozgrywać całe mecze, jednak po zakończeniu meczu w menu głównym Ultimate Team nadal zaczyna lagować i nie da się nic zrobić.

Wątków na forach są setki jak nie tysiące podobnych lub tych samych i żaden z nich nie jest rozwiązany, support przestaje odpisywać jak nie mają już więcej pomysłów. Płacisz za grę 400zł i jesteś w czarnej du*ie ponieważ na steam możesz uzyskać zwrot pieniędzy poniżej 2 godzin gry, jednak żeby przetestować wszystkie rozwiązania na forum krok po kroku potrzebujesz zdecydowanie więcej czasu! Minęły już 4 miesiące i dalej nic.. to ewidentnie nie jest problem po stronie konsumenta tylko po stronie wydawcy gry który ma nas gdzieś.

Podsyłam mądrym głowom dxdiag.

3 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    30 minutes ago

Hej Pacikowsky​ 

Dzięki za DxDiag i dokładny opis. Patrząc na DxDiag i na podobne zgłoszenia od innych graczy, widać dwie bardzo konkretne rzeczy. Pierwsza to problem z zarządzaniem kartami graficznymi w laptopie (Intel + RTX 3050). W DxDiag widać, że system bardzo często przełącza się na Intel UHD Graphics, a to w FC 26 prowadzi dokładnie do tego scenariusza: pierwsza połowa OK, druga połowa = nagły spadek FPS i lagowanie także w menu UT. To wygląda jak moment, w którym gra traci dostęp do pełnej mocy RTX-a.

Druga rzecz to znany problem na Windows 11 build 26200, który dotyka głównie laptopów. W logach masz powtarzające się LiveKernelEvent (WATCHDOG), co oznacza, że system „gubi” sterownik GPU pod obciążeniem - stąd dramatyczne spadki FPS po kilkunastu minutach gry.

Na start przejdź w ustawieniach Windows > Grafika, i sprawdź czy  FC 26 jest przypisane na stałe do Wysoka wydajność (RTX 3050) i nie pozwalasz systemowi przełączać GPU w trakcie gry.
    Jeśli masz najnowszy sterownik NVIDIA, przetestuj jedną wcześniejszą wersję - w podobnych przypadkach to realnie stabilizowało drugą połowę meczu.
    Na czas testów graj z podłączonym zasilaczem i planem zasilania Wysoka wydajność, bez aplikacji w tle (Steam overlay, nagrywanie, nakładki).
    Po zmianach zrób restart i sprawdź jeden pełny mecz od początku do końca.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 4 minutes ago
1,174 Posts