ziapka21
1 month agoNew Scout
spadki fps
nie wiem co się dzieje gram mecz squad battles i wszystko płynnie i jest spoko ale w pewnych momentach a szczególnie przy główkach obronie czy strzałach piłkarz jakby mi zwalnia na jakiś bardzo mały ...
Dzięki za DxDiag piwkopaliwko6 . Wygląda na to, że gra może uruchamiać się na zintegrowanej grafice (Intel), a nie na RTX 3050 Ti. To może powodować spadki FPS i reset ustawień. Sprawdź proszę:
Następnie usuń plik fcsetup.ini, uruchom grę, ustaw grafikę w menu i zamknij grę normalnie.
Daj znać, czy problem z FPS i resetem ustawień nadal występuje.
EA_Kalina dosłownie wszędzie gdzie to możliwe mam ustawionego RTXa jako domyślną kartę graficzną. I w systemie i w Nvidia Control Panel, więc to dziwne jakby korzystało z zintegrowanej. Jednak problem się głównie w cutscenkach i przerywnikach typu rzuty rożne, karne, wolne. Wtedy zauważalne są dropy do 15fpsów. Po usunięci fcsetup.ini ustawienia dalej się resetują a lagi dalej są.
Sprawdź proszę jeszcze:
EA_Kalina Jedyna możliwość żeby zagrać (w miarę płynnie): po uruchomieniu gry i wejściu w jakikolwiek mecz klatki spadają do 5 fps i muszę zmienić rozdzielczość na 720p i skalę renderowania na 50, wyjść z meczu i odpalić np ultimate team i gdy wrócą klatki to zmieniam z powrotem te ustawienia na 1080p i 100 skala. Potem jestem w stanie grać normalnie z ustawieniami vsync On 60hz i na dodatek zauważyłem poprawę gdy włączyłem dynamiczne renderowanie. Ale jednak czasami tzw slow motion albo spadki fps przy scenkach się pojawiają. Sprawdziłem że użycie VRAM w środku gry to jakies 3,2-3,4/4GB więc zapas jest. Ochronę przed ransomware mam wyłączoną. Chętnie przyjmę jeszcze jakieś kroki pomocy ale te spadki na początku wydaje mi się że to błąd w grze z optymalizacją.