Forum Discussion

DuMny91's avatar
DuMny91
Seasoned Traveler
5 days ago

Delay, wolne animacje

Witam, mam problem z fc27 na pc. Komputer mam dość mocny( rtx 4070s, 7800x3d i 32gb ramu) I mimo wysokich fps, bo stałe 240, gra chodzi wolno. Mam na myśli wszystkie wykonywane animacje sa dwa razy wolniejsze. Problem występuje od wtorku, od wieczora, a zmiana ustawień czy blokowanie fps nie polepsza sytuacji. Co zrobić aby mieć szybki i responywny gameplay? Testowalem g sync, vsync brak limitu fps i bez żadnego skutku 

6 Replies

• DuMny91's avatar
    DuMny91
    Seasoned Traveler
    4 days ago

Czy ktos na tym forum zyje? Ktoś z adminów?

• DuMny91's avatar
    DuMny91
    Seasoned Traveler
    3 days ago

Proszę bardzo

Dodam, że ea fc 26 działało bez żadnego zarzutu, stosując opcje z 26 do ea fc 27, delay jest jeszcze wiekszy

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 day ago

Hej DuMny91​ 

Dzięki za odpowiedź.

Spróbowałbym teraz kilku rzeczy:

1. Sprawdź, czy identyczne spowolnienie występuje również w meczu offline. To pomoże ustalić, czy problem jest związany z lokalną wydajnością, czy pojawia się głównie podczas gry online.
    2. Zamknij na próbę aplikacje działające w tle, szczególnie Discord, przeglądarkę, nakładkę Steam oraz programy do nagrywania/monitorowania.
    3. Ustaw w grze limit 120 FPS zamiast 240 FPS i sprawdź ponownie ten sam tryb. W oficjalnym poradniku EA dla FC 27 obniżenie docelowego FPS jest jednym z pierwszych kroków przy problemach z płynnością i slow-motion gameplay.

Czy korzystasz z jakiegokolwiek programu działającego w tle, który nagrywa rozgrywkę lub automatycznie zapisuje powtórki/klipy? Mam na myśli np. SteelSeries Moments, OBS, NVIDIA Overlay/Instant Replay albo podobne aplikacje.

Jeśli tak, wyłącz proszę na próbę całkowicie funkcję nagrywania/powtórek (nie tylko samą nakładkę), uruchom ponownie komputer i sprawdź FC 27 jeszcze raz.

• DuMny91's avatar
    DuMny91
    Seasoned Traveler
    22 hours ago

Tak, spowolnienie działa również w arenie treningowej jak i meczu offline. Blokowanie klatek do 120 za pomocą nvidii, rtss, czy wbudowanego limitera nie rozwiazuje problemu a gram bez zadych aplikacji w tle. Nie mam zadnych programów które same z siebie zapisują powtórki dlatego też nie wiem w czym leży problem

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    39 minutes ago

Hej DuMny91​ 

Dzięki za odpowiedź. 

Zauważyłem, że posiadasz dwa monitory o różnych odświeżeniach (ZOWIE 240 Hz i VG248 144 Hz) w trybie rozszerzonym, co przy aktywnym planowaniu GPU (HAGS) może powodować desynchronizację animacji w grze. Dodatkowo sterownik NVIDIA wykazuje błędy i brak certyfikatu WHQL.

Aby to naprawić, wykonaj następujące kroki:

• Na czas testu odłącz fizycznie kabel monitora 144 Hz, zrestartuj PC i graj tylko na ekranie 240 Hz
    • Wpisz w wyszukiwarkę Windows Ustawienia grafiki, wyłącz funkcję Planowanie przyspieszania sprzętowego GPU (HAGS) i uruchom ponownie komputer Hardware Accelerated GPU Scheduling - DirectX Developer Blog
    • Pobierz najnowszy sterownik NVIDIA, usuń obecny programem DDU w trybie awaryjnym i zainstaluj nowy wybierając opcję czystej instalacji [PORADNIK] Czysta reinstalacja sterowników GPU (DDU – krok po kroku) | EA Forums - 13299974
    • Zauważyłem, że na Twoim komputerze nadal są zainstalowane programy do przechwytywania obrazu. Na przykład D3DGear  - pliki dll wciąż pracują w tle Twojego systemu. Jeśli to możliwe - usuń go na czas testu. 
    • Wybierz w systemie plan zasilania Wysoka wydajność
    • Uruchom systemowe Oczyszczanie dysku dla dysku C, zaznacz pozycję Pamięć podręczna cieniowania DirectX i usuń te pliki