"Znalazłem świetny mod jakiegoś Hiszpana, który przez ostatnie lata tworzył nowe mapy w Sims 4. jest to modyfikacja w postaci nowych save-wów. Pozmieniał charakterystyczne miejsca publiczne zrobione przez Maxisa - parki, muzea, biblioteki, siłownie, baseny itd., poustawiał nowe domy, w których mieszkają nowi ludzie. jak się chodzi po ulicach to jak w prawdziwym mieście, po obu stronach piękne domy, przechodnie, rośliny, elementy krajobrazu. Wszystko jak prawdziwe. Wprost zapiera dech. Zauważyłem jednak grając, że moje Simy przestały się starzeć. Okazało się, że ta modyfikacja wyłączyła w opcjach starzenie się Simów granych i niegranych. Wystarczyło je włączyć. Zanim jednak do tego doszedłem kilka godził grałem Simami niestarzejącymi się. Wadą tego typu modyfikacji jest to, że grę trzeba zacząć od zera, bo jest to nowy save."
Dzięki odpowiedziom @danuta720 powstał tu niezły samouczek dla graczy, którzy lubią korzystać z zapisów innych twórców. Wszystko znajduje się w dalszych odpowiedziach. Ciekawej lektury!!!
To nie jest modyfikacja, lecz zapis gry, czyli plik save, który ten Brazylijczyk (nie Hiszpan) udostępnił graczom ze swoimi domami i Simami (z całej swojej gry).
W tym zapisie wszystkie domy zostały zbudowane przez niego - i we wszystkich jego światach , a także Simy, które teraz masz w grze. Czyli w tym zapisie masz teraz wersję brazylijską gry, z nazwami jego domów i jego Simów w języku portugalskim, a także wszystkimi jego ustawieniami gry- musisz sprawdzić także inne ustawienia, nie tylko wyłączenie starzenia się Simów. 🙂
Oprócz tego Brazylijczyk ten, zmodyfikował nieco teren modernizując go modem T.O.O.L.. Mod ten pozwala umieszczać obiekty poza siatką parceli, a także na terenie niegrywalnym we wszystkich światach. Pobierając ten zapis gry, lub jakiś dom zmodernizowany tym modem, nie trzeba mieć go w swojej grze.
Każdy obcy plik zapisu gry innego gracza, który pobierzesz do swojej gry, zmieni całą twoją grę, czyli wszystko co w niej będziesz posiadał nie będzie stworzone przez ciebie, także nie będziesz miał do dostępu do swoich starych zapisów rozgrywki.
Jeżeli będziesz chciał kiedyś powrócić do swojej własnej rozgrywki i własnych światów, to skopiuj sobie gdzieś w bezpieczne miejsce na pulpicie komputera swój ostatni stary plik zapisu,(znajdujący się w folderze Saves). Jeżeli tego nie zrobisz, to po jakimś czasie twoje stare zapisy mogą zostać usunięte z gry, gdyż gra odczytuje tylko 5 ostatnich zapisów.
Natomiast tego obcego zapisu możesz pozbyć się w prosty sposób - usuń jego plik z folderu Saves i wszystkie następne zapisy gry, które zostały ;przez ciebie stworzone na bazie tego pliku.
Musisz też wiedzieć, że twórcy gry wpisali specjalny kod w każdą działkę, który zaznacza autora domu. Jeżeli w tej obcej grze będziesz chciał zbudować jakiś dom, wyburzając dom Brazylijczyka to zawsze jego pierwotnym autorem będzie ten Brazylijczyk, a ty zostaniesz dodany jako autor modyfikacji. W ten sposób twój dom będzie miał dwóch twórców, chociaż tylko ty go wybudujesz.
Osobiście nie polecam graczom takich zmian gry, chyba, że sami nie budują domów i lubią grać w obcych budowlach z obcymi rodzinami.
Pozdrawiam. 🙂
PS. @EA_Kalina , może warto te ostatnie posty wydzielić do przestrzeni kreatywnej jako małą poradę dla graczy, którzy lubią grac w obcych domach i przestrogę dla budowlańców, żeby nie pobierali takich plików, gdyż "skażą" one im działki podpisem obcych autorów?
Jak zwykle masz rację. Domyślałem się, że to Hiszpan, albo Brazylijczyk, ale nie odróżniam języka hiszpańskiego od portugalskiego i tak naprawdę jest mi obojętne czy nazwa świata brzmi Wierzbowa Zatoczka, czy inaczej po portugalsku, skoro widzę, że to Wierzbowa Zatoczka. Przy save'ach to normalne, że gra jest zapisem gracza ze wszystkimi konsekwencjami. W mojej grze zmieniło się tylko starzenie się. Innych zmian, które by mi przeszkadzały nie zauważyłem. Domy zaludniam swoimi Simami, które kształtuję na swoja modłę. Co do samych domów to rzeczywiście, odkąd gram w The Sims 4 nie zbudowałem żadnego, bo nie mam do tego talentu ani ochoty. Zapełniam światy domami "cudzymi". Od 5 lat mam konto vipowskie na TSR i nawet w moich światach stoją Twoje domy. 🙂 Masz do projektowania wielki talent, domy są piękne, wnętrza wysmakowane i moi Simowie wspaniale się w nich czują. Ja również. Jak ja bym coś zbudował to nikt by nie chciał tam mieszkać. Poza tym jednak żeby wybudować dom trzeba dobrze znać kruczki w grze. Ja nie umiem nawet kwiatka powiększyć, albo zmniejszyć. Jak oglądam filmy na youtube pokazujące jak twórcy budują domy to mi szczęka opada. To nie dla mnie. Natomiast z Simami idzie mi lepiej. Korzystam też z prac kilku twórców na Patreonie, ale to są już typowe modyfikacje.
Ten save Brazylijczyka (sprawdzę jak on się nazwał, bo to głupio mówić o nim per Brazylijczyk, powinienem też do niego napisać, żeby wyrazić mu swoje uznanie) zawiera najpiękniejsze światy jakie kiedykolwiek miałem w grze. Pewnie mi się z czasem opatrzą, ale na razie nie mogę się nazachwycać i znowu noce spędzam przy grze. 🙂
Możesz mi doradzić gdzie w katalogu Save szukać moich starych save'ów? Bo tego nowego znam nazwę, ale zawsze jak go użyję zacznę grę od zera. A nie chciałbym. Nie wiem, gdzie szukać moich save'ów. Zapisuję je przez polecenie Zapisz jako... i wiem, że jakieś zapisy są w katalogu Save, ale który jest ostatni to nie wiem. 🙂 Jak w grze otworzę Opcje i kliknę Zapisz jako... to widzę ten swój stary save, ale który on jest w katalogu Save - nie wiem. Zawsze o takie skomplikowane technicznie kwestie pytałem Ciebie albo @kreatora .
Brazylijczyk nazywa się PlumbobKingdom (oczywiście to jego nick) .
Jeżeli nie zapisywałeś gry po wgraniu jego pliku zapisu, to wszystkie pliki, które znajdziesz w folderze Saves, oprócz pliku z końcówką 044 - są to to zapisy twojej starej rozgrywki i będą one kolejno ponumerowane , np:
- Slot_00000002.save
- Slot_00000003.save
- Slot_00000004.save, etc...
Jego plik ma numer: Slot_00000044
Jeżeli zapisywałeś grę po wklejeniu tego pliku, to po twoim zapisie gry, numer jego slotu może zniknąć, a wtedy musisz sprawdzić ile razy zapisałeś grę po wgraniu jego zapisu. Wszystkie wcześniejsze zapisy gry (niższe numery) to powinny być zapisy starej rozgrywki.
Następna rada - na zapisie gry PlumbobKingdom nie będziesz musiał zaczynać od nowa rozgrywki, gdy ze starej swojej rozgrywki, zapiszesz do Biblioteki gry wszystkie swoje rodziny, oraz domy, które chciałbyś umieścić w jego zapisie, a następnie ten folder Tray skopiujesz na pulpit komputera i zamienisz potem z folderem Tray w jego zapisie gry.
Ale pod żadnym pozorem nie zapisuj gry po wyjściu ze starej rozgrywki, bo wtedy stracisz dostęp do jego folderu zapisu i zabawę będziesz musiał zaczynać od nowa.
Do swojej starej rozgrywki możesz wejść z Głównego Menu gry klikając na opcję "Wczytaj grę" - otworzy się takie okienko:
Jak widać na zdjęciu, wgrałam sobie jego plik zapisu do testowej gry, ale przed jego wgraniem parę razy zapisałam grę. Przy każdym zapisie są daty, wiec powinieneś się zorientować, które zapisy pochodzą z twojej starej rozgrywki i klikając na ostatni zapis z tamtej rozgrywki, wejdziesz do starej gry.
Będziesz miał trochę pracy w nowej rozgrywce (jego zapisie gry), gdyż najpierw musisz tam umieścić wszystkie swoje domy z Biblioteki, a następnie wejdź do CAS i po kolei pobieraj do niego swoje rodziny z Biblioteki.
Rodzinom będziesz musiał na nowo ustawić w CAS związki rodzinne, sprawdzić styl chodu, a w grze na nowo zawiązań znajomości. Za to gra zapamiętuje wszystkie umiejętności Simów, oraz ich kariery.
Każdą rodzinę, którą pobierzesz do AS musisz umieścić w grze. Gdy to wszystko zrobisz to zapisz grę. I wtedy możesz już grac swoimi rodzinami w jego zapisie gry.
Na przyszłość, gdy będziesz chciał w ten sposób eksperymentować z grą, lepiej tworzyć nowe foldery gry, niż w jednej grze tworzyć nowe zapisy z różnymi rozgrywkami, gdyż wtedy łatwo się pogubić, tym bardziej, że gdy gra się zepsuje możesz już niczego nie odzyskać.
Przykłady moich folderów z różnymi rozgrywkami The Sims 4 w Dokumantach.
Ważna porada. Okazało się, że PlumbobKingdom cały czas aktualizuje swoje save'y. Ostatni z 6 czerwca br. nosi numer 45. Bałem się, że nie będę mógł z tych aktualizacji skorzystać, ale przeczytałem uważnie Twoją poradę i okazuje się, że mogę. 🙂
Właśnie zacząłem robić to, co mi opisałaś. Jesteś bardzo uporządkowana. Każdy Twój spis na forum to gotowy poradnik. Sam bym z tymi komplikacjami nigdy sobie nie poradził, bo nie miałem o tym pojęcia mimo, że gram w simów już ładnych kilka lat. 🙂
Marku dzięki za info, ale nie musisz pobierać tych jego aktualizacji, gdyż w zaktualizowanym zapisie nic się nie zmieniło - ani nie zmieniły się światy, ani domy, ani rodziny. Taka nowa aktualizacja tylko skomplikuje twoją rozgrywkę i od nowa będziesz musiał przenosić do niej swoje rodziny i domy.
Dzisiaj wyszła nowa aktualizacja gry, więc przypuszczam, że jutro on wypuści następną aktualizację swojego zapisu. On robi to dlatego, gdyż publikuje ten zapis na Curse Forge, a tam zarabia się na ilości pobrań.
Gy gracze zobaczą aktualizacje to także się skuszą i od nowa pobiorą ten plik, gdyż nie zdają sobie sprawy z tego, że aktualizacja niczego im nie zmieni w grze. 😉
Dzięki... Ty jednak wiesz wszystko, skąd? O czym ja pomyślę Ty już masz na to gotowe rozwiązanie. Ja wyważam otwarte drzwi i cieszę się z sukcesu, a tu okazuje się, że wszyscy to znają. 🙂 Napisałem do tego PlombobKingdoma, podziękowałem za wzbogacenie mojej gry w coś fajnego, co upiększyło mój świat Simów i sprawiło mi wiele przyjemności. Dalej sprawia. Znalazłem go kilka dni temu na YouTube. Ale żeby aktualizacje różniły się wyłącznie numerkiem to bym nie pomyślał. 🙂
To była dobra rada, żeby poprzestać na kwietniowej wersji. Tylko jak któraś aktualizacjagry rozwali mi wszystko jak już to nieraz bywało? Staram się pilnować aktualizacji używanych modów, jestem w kontakcie z ich twórcami, ale ci z EA (oczywiście nie mam na myśli ludzi z tego forum 🙂 ) są nieprzewidywalni. Czekam na Sims 5, bo w Sims 4 już chyba nic się nie zmieni, a oni teraz przebąkują o odłożeniu tego projektu w czasie ze względu na popularność Sims 4. Ale taka polityka zabije grę. Bo co tu można jeszcze dodać? Nowy zestaw akcesoriów? EA jak każda korporacja skupia się na nowych, nowych, nowych i wciąż nowych graczach a o starych pomału zapomina. To wprawdzie zrozumiałe, bo po co rozwijać grę, która i bez inwestowania w nią przynosi niezłe dochody, ale strata wizerunkowa jest znaczna.
Dołącz do ożywionych dyskusji, dziel się wskazówkami i wymieniaj doświadczenia na temat pakietów rozszerzeń, pakietów rozgrywki, akcesoriów i zestawów do The Sims 4.Latest Activity: 2 days ago110 Posts