Forum Discussion

olamartaxd's avatar
6 years ago

Błąd w grze The Sims 4

Hej, gram już w The Sims 4 kilka lat, a 15 listopada kupiłam nowy dodatek przez Origin. Gralam kilka dni i było dobrze, a dzisiaj wyskoczył mi błąd 102 itd. Pomimo ponownego włączenia gry błąd nie ustał. Czytałam kilka poradników, zrobiłam "czystą grę" czyli zmieniłam stary folder, przez co dodał się nowy, ale potem kiedy chciałam jechać do kliniki weterynaryjnej to błąd powrócił. Dodam, że nie korzystam i nie korzystałam z modów. Naprawianie gry przez Origin również nie dało skutków ani czyszczenie CCleanerem. 

9 Replies

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@olamartaxd 

Nie znalazłam nigdzie rozwiązania z takim kodem błędu, wiec prosiłabym o odpowiedź na ponizsze pytania;

1. Co się dzieje z grą (lub w grze), gdy pojawia się ten błąd?

2. W jaki sposób zapisujesz grę (według jakiej opcji)?

3. Czy nigdy nie miałaś w grze żadnych CC (nie modów), ani nakładek?

Prosiłabym także o podanie w załączniku (w pliku tekstowym) raportu DxDiag komputera - instrukcja.

Pozdrawiam.

• Gra działa, poza rodziną, przy której pojawia się komunikat. Grę zawsze zapisywałam zapisem "zapisz" lub "zapisz i wyjdź", nigdy nie było z tym problemu. Nigdy nic się nie działo z simsami. Obawiam się, że to przez jakąś aktualizację bądź dodatek uniwersytet. Nigdy nie instalowałam modów, bo ich nie lubię 😉 

Starałam się nawet zainstalować drugi raz gre, ale niestety ze starym save'm nie przeszło, więc założyłam nową rodzinę. Obawiam się, że jak skończę studia, to będzie podobny problem, dlatego skopiowałam stare save'y na wszelki wypadek. 

Czym jest CC bo szczerze nie wiem? 

• Niestety Save jest zepsuty, znaczy się nie działa jak powinien, wydaje mi się ,że to przez jakąś aktualizację bądź dodatek uniwersytet ☹️ wcześniej nie było żadnych problemów z grą

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@olamartaxd 

Masz rację, że mógł się zepsuć przez aktualizację, gdyż zapisujesz grę zwykłymi zapisami.

Zarówno zapis "zapisz" jak i "zapisz i wyjdź" to zapisy, które nadpisują grę na starym zapisie, znaczy to, że pliki z nowego zapisu nakładają się na pliki ze starego zapisu (który może zawierać błędy i na odwrót ).

Ponadto  aktualizacje gry wprowadzając  zmiany, często także przy okazji wprowadzają błędy do gry - przykład: w ostatniej aktualizacji zepsuły niektóre prysznice. Dlatego zwykłe zapisy dodają nowe błędy do starych i w konsekwencji któryś z takich zapisów może spowodować, że gra zacznie się buntować.

Zwłaszcza zapis  "zapisz i wyjdź"  jest groźny dla gry, twórcy gry potwierdzili kiedyś na Twitterze, żeby go nie używać.

Najlepszym z zapisów gry jest opcja "Zapisz jako" - opcja ta zapisuje każdy save oddzielnie.  Gdy ostatni zapis gry się zepsuje, to dzięki temu zapisowi zawsze będziesz mogła wrócić do wcześniejszego zapisu gry (Save).

A teraz spróbuj tych kroków:

1. Wejdź do katalogu Dokumenty>Electronict Arts>The Sims 4 i z folderu gry wyjmij plik localthumbcache.package. Jest to plik pamięci tymczasowej (m.inn. zapisuje błędy gry). Po ponownym włączeniu gra odtworzy nowy.

2. Z tego samego folderu gry usuń foldery:

- cache

-- cachestr,
    - onlinethumbnailcache,

2. Zaloguj się "jako administrator) na Origin (PPM na ikonę aplikacji Origin).

3. Napraw grę.

4. Sprawdź, czy się poprawiło.

Gdy to nie pomoże to proponuję zrobić tzw. czysty rozruch gry:

1. Do folderu The Sims 4 dodaj jakąś nazwę, np. "stara gra" (The Sims 4-stara gra)

2. Następnie włącz grę, - wejdziesz do niej poprzez CAS - wybierz jakiegokolwiek Sima, następnie wprowadź go do jakiegoś domu i zapisz grę według opcji "zapisz jako" (np. A1).

3. W katalogu Dokumenty utworzy się nowy folder The Sims 4.

4.Sprawdź nową grę.

Ważna informacja:

1. Co jakiś czas usuwaj z gry następujące pliki/foldery:

- cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache,

Znajdują się zapisy starej rozgrywki oraz wszystkich poprzednich interakcji starych, połączeń, oraz obrazki z Galerii. Nie czyszczone/usuwane powodują błędy w grze, gdyż aktualizacje Galerii także zawierają błędy.
    Po włączeniu, gra odtworzy je na nowo. Nie stracisz przy tym zapisów gry, ani swoich rodzin, domów, gdyż zapisy gry znajdują się w folderze saves.

2. Na bieżąco czyść Bibliotekę w grze  (Folder Tray) - tak, jak wyżej, przeładowana Biblioteka z czasem powoduje błędy w grze.

3. Zawsze zapisuj grę według opcji "zapisz jako" -  zostawiaj sobie 3-4 ostatnie zapisy gry, a wcześniejsze usuwaj.

Pozdrawiam.

• Od wczoraj staram się zapisywać w opcji "zapisz jako", robiłam już gre na "czysto", ale nie pomogło mi z save'm, mówi się trudno, założyłam już jakiś czas temu nową rodzinę i mam już chyba ze 20 zapisów :D tak na wszelki wypadek. Już wcześniej wyczytałam, że te zapisy powodują błędy w grze. Problem był wyłącznie z tą jedną rodziną. Chociaż teraz juz zapisuję grę inaczej. 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    6 years ago

@olamartaxd 

Spróbuj jeszcze takiej opcji:

1. Tę zepsutą rodzinę zapisz do Biblioteki , a następnie opublikuj ją w Galerii. Po opublikowaniu usuń rodzinę z Biblioteki.

2. To samo zrób z domem , ale najpierw w trybie okolicy wyeksmituj z niego rodzinę. Dopiero, gdy na parceli nie będzie żadnego Sima, zapisz dom do Biblioteki.

3. Następnie wyburz dom i zapisz grę ("zapisz jako").

4. Wejdź do okolicy i kliknij w w zakładkę "Zarządzanie rodzinami" - usuń zepsutą rodzinę z gry, a następnie wybierz  pojedynczego Sima EA (z zakładki "Niegrane rodziny") i wejdź z nim do CAS.

5. Otwórz Galerię i najpierw dodaj do Biblioteki opublikowaną rodzinę a stamtąd pobierz ją do CAS - do Sima EA.

4. Sima EA usuń z CAS, a rodzinę zmień - dodaj jej jakieś nowe szczegóły, powiąż rodzinnie (matka>córka>mąż, itd...), oraz dostosuj sposób chodu - zaakceptuj.

5. Wejdź z powrotem w zakładkę "Zarządzanie rodzinami" i zmień nazwę rodziny.

7. Zapisz grę według opcji "zapisz jako".

8. Pobierz dom z Biblioteki i ustaw go na innej działce.

9. Z zakładki "Zarządzanie rodzinami" pobierz rodzinę i dodaj ją do tego domu.

10. Wejdź do Biblioteki i opróżnij ją całą, a następnie sprawdź w folderze Tray, czy nie zostały jakieś resztki - zazwyczaj są to pozostałości po rodzinie, a wtedy trzeba te pliki usunąć z Tray-a.

11. Znowu zapisz grę  ("zapisz jako"), a następnie wyjdź z niej bez zapisywania.

Podczas wychodzenia z gry zawsze pokazuje się komunikat "czy na pewno chcesz wyjść z gry bez zapisywania jej?" - zawsze go zatwierdzaj opcją "tak", gdyż już wcześniej zapisałaś grę opcją "zapisz jako".

12. Wejdź do folderu gry (Dokumenty>Electronic Arts>The Sims 4 i usuń stamtąd plik localthumbcache.package - po ponownym włączeniu gry ten plik się odtworzy już bez wcześniejszych błędów.

Ważne:

1. Tak zapisana rodzina (Biblioteka>Galeria) nie straci wcześniej wypracowanych umiejętności, ani stanowisk w pracy.

Zachowa także wszystkie wykupione nagrody - przy czym ostrzeżenie - nagrody trzeba kupować oszczędnie - nie przeładowywać nimi Sima, bo one także powodują błędy w grze.

2. Rodzina straci powiązania rodzinne, dlatego trzeba je na nowo ustawić w CAS (zanim zatwierdzisz rodzinę), straci także powiązania towarzyskie.

3. Nie pobieraj z Galerii obrazów tzw. "No CC' malowanych na podstawie obiektów CC ( CC są to obiekty z trybu budowy oraz z trybu CAS), gdyż powodują one błędy w grze.

Pozdrawiam.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,365 PostsLatest Activity: 4 hours ago