Brak pobranych modyfikacji w mojej grze.
Cześć! Dzisiaj (08.08.2021r.) oraz wczoraj pobrałam dużo ślicznych modów do trybu budowania/kupowania. Wczoraj jak je pobrałam i wsadziłam do gry (Dokumenty->Electronic Arts->Mods->mój folder z modami do trybu budowania/kupowania) i wchodzę do gry a tam NIE MA po prostu NIE MA. Byłam tym bardzo smutna a jednocześnie zawiedziona bo po 1 jak już wspominałam były piękne a po 2 trochę przy ich pobieraniu czasu zmarnowałam, więc sobie myślę co tam może błąd i pobierałam dalej inne mody które się WYŚWETLAŁY w grze. Dzisiaj historia się powtarza, Proszę o pomoc próbowałam wszystkiego czego się da próbowałam szukać rozwiązania w internecie lecz tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Jestem użytkownikiem o nazwie Jaguszynek i gram na platformie Origin oraz gram na Windows 10 inaczej PC. Ten kto mi pomoże wynagrodzę go obserwacją na originie oraz miłym komentarzu na profilu.
Myślę, że pobrałaś zarówno poszczególne obiekty, jak i całe zestawy. Dlatego te pierwsze pokazały ci się w grze, a tych drugich nie widzisz, gdyż są one spakowane.
Tych pierwszych nie trzeba rozpakowywać, gdyż są to pojedyncze pliki .package, natomiast te drugie to cały zestaw plików i trzeba je najpierw rozpakować, dopiero wtedy pokażą Ci się w grze.
Spakowane obiekty/zestawy wyglądają jak kilka książek połączonych paskiem:
1. Podpisane są cyferkami z końcówką .zip - wszystkie zestawy pochodzące ze stron z thesimsresource ,
2. Lub podpisane jakąś nazwą, z końcówką WinRar - wszystkie zestawy pochodzące z tumbra, blogów, patreonu i innych stron w internecie.
Do tych z końcówką WinRar, musisz mieć do rozpakowania program WinRar, inaczej ich nie rozpakujesz.
Rozpakowujesz w ten sposób, że klikasz na "książeczkę" prawą stroną myszki i z tabelki wybierasz opcję "Wypakuj tutaj" - musisz robić to w wewnątrz folderu Mods. Jeżeli rozpakujesz taki plik na pulpicie komputera to wszystkie pliki package wypakujesz na pulpit.
Ja robię sobie w folderze Mods podfoldery, podpisuję je nazwą zestawu i dopiero do tych podfolderów wypakowuję pliki z ZIP-a/WinRar-a:
I teraz uwaga:
Ze stron TSR możesz pobierać także pojedyncze pliki package i nie są one spakowane taką "książeczką". To są przede wszystkim wszystkie obiekty z CAS, typu włosy, ubrania, buty, inne, ale też trzeba czytać , bo czasem, choć rzadko, zdarza się, że twórca takiego CC opublikował je w postaci zestawu, na przykład spódnica+ żakiet - wtedy są to dwa pliki package i musiały zostać spakowane ZIP-em.
Zip to program systemowy każdego komputera PC, więc wystarczy tylko kliknąć na taki spakowany plik, jak pokazałam wyżej i rozpakować go w przygotowanym wcześniej folderze.
Ze stron TSR można pobrać także pojedyncze obiekty CC z trybu kupna/budowy i wtedy nie trzeba ich rozpakowywać, to pliki z końcówką .package.
Natomiast wszystkie zestawy, a także pojedyncze obiekty pochodzące z innych stron niż TSR, są spakowane WYŁĄCZNIE programem WinRar i wtedy także pojedyncze pliki package trzeba najpierw rozpakować z "książeczki".
UWAGA:
Nawet, gdy pobierzesz nieaktualne pliki CC to jeżeli prawidłowo je rozpakujesz - one wszystkie pokażą Ci się w grze, ale ich obraz może być nieprawidłowo wyświetlany, lub nie da się nałożyć na Sima, czy postawić (w przypadku mebli) w domu.
Nie nałożysz/postawisz obiektu CC także w przypadku, gdy jest to rekolor i nie pobrałaś do niego mesh-a. Ale taki obiekt także będziesz widziała w grze. Dlatego zawsze uważnie czytaj wszystkie opisy.
JEDYNIE nieaktualne modyfikacje ze skryptami psują całkowicie grę i zaburzają jej obraz. Nazywamy je modami!
W drugim poście mojego poradnika (link podany wyżej) dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy obiektami CC, a modami.
Pozdrawiam.