Forum Discussion

PolishVX's avatar
PolishVX
Seasoned Newcomer
22 days ago
Solved

Crash gry przy kliknięciu shift+tab

Cześć, ostatnio zacząłem mieć taki problem, że klikając shift+tab by zmienić kamerę na pierwszo osobową sima, to powodowało to crash gry i wyrzucenie do pulpitu. Próbowałem tego z modami i bez, na różnych save'ach z różnymi simami i za każdym razem pojawia się ten sam problem. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu, jest on od niedawna. Z góry dzięki za pomoc.

• PolishVX​ 

Sprawdziłam dzisiaj w grze i nie mam tego problemu, chociaż mam w grze mody/CC.  Myślę więc, że twój problem związany jest z zepsutymi modami. Dlatego polecam także usunięcie z gry pliku localthumbcache.package, gdyż on zapamiętuje wszystkie błędy gry, także te związane z zepsutymi modami. Wyjmij także z gry folder Mods na pulpit komputera (po ponownym jej włączeniu, gra wygeneruje nowy, czysty folder Mods). 

Jeżeli porady EA_Kalina​  i moja nie pomogą, zastosuj te kroki:

1. Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).

2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache,

Jeżeli masz w nim pliki o nazwie:
    - lastException .txt,
    - LastUIException.txt
    - LastCrash.txt
    to także usuń je natychmiast, gdyż one również powodują błędy gry.

2. Napraw grę w aplikacji EA app.

3. Włącz grę i sprawdź czy pomogło.

Jeżeli błąd nadal będzie występował to wypróbuj tę opcję:
    1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts, do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".
    2. Włącz grę - nad  folderem The Sims 4 - stara gra utworzy się nowy  folder gry The Sims 4.
    3. Wejdziesz do nowej gry przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu i sprawdź tryb jednoosobowy.
    4. Gdy w nowej grze nie będzie błędów to zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

Następnie:
    1. Z nowego folderu gry usuń pliki/foldery:
    - Tray
    - saves
    2. Ze starego folderu gry (stara gra) skopiuj pliki/foldery i przenieś je do nowego folderu gry:
    - saves
    -TrayDeletedItems
    3. Włącz nową grę - teraz powinnaś zobaczyć stare zapisy gry, ale już bez błędów.

Zanim do nowej gry przeniesiesz swoje mody/CC to najpierw przeczytaj poradnik i zastosuj jego wskazówki: Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536

5 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    22 days ago

Hej PolishVX​ 

Zamknij TS4, wejdź do Dokumenty> Electronic Arts> The Sims 4 i zmień nazwę pliku Options.ini na Options_old.ini. Gra utworzy nowy, czysty plik przy starcie. Daj znać jak ci poszlo.

• PolishVX​ 

Sprawdziłam dzisiaj w grze i nie mam tego problemu, chociaż mam w grze mody/CC.  Myślę więc, że twój problem związany jest z zepsutymi modami. Dlatego polecam także usunięcie z gry pliku localthumbcache.package, gdyż on zapamiętuje wszystkie błędy gry, także te związane z zepsutymi modami. Wyjmij także z gry folder Mods na pulpit komputera (po ponownym jej włączeniu, gra wygeneruje nowy, czysty folder Mods). 

Jeżeli porady EA_Kalina​  i moja nie pomogą, zastosuj te kroki:

1. Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).

2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache,

Jeżeli masz w nim pliki o nazwie:
    - lastException .txt,
    - LastUIException.txt
    - LastCrash.txt
    to także usuń je natychmiast, gdyż one również powodują błędy gry.

2. Napraw grę w aplikacji EA app.

3. Włącz grę i sprawdź czy pomogło.

Jeżeli błąd nadal będzie występował to wypróbuj tę opcję:
    1. W katalogu Dokumenty/Electronic Arts, do folderu The Sims 4 dopisz jakąś nazwę, np "stara gra".
    2. Włącz grę - nad  folderem The Sims 4 - stara gra utworzy się nowy  folder gry The Sims 4.
    3. Wejdziesz do nowej gry przez CAS>wybierz tam jakiegoś Sima>umieść go w jakimś domu i sprawdź tryb jednoosobowy.
    4. Gdy w nowej grze nie będzie błędów to zapisz grę według opcji "zapisz jako" i wyjdź z niej.

Następnie:
    1. Z nowego folderu gry usuń pliki/foldery:
    - Tray
    - saves
    2. Ze starego folderu gry (stara gra) skopiuj pliki/foldery i przenieś je do nowego folderu gry:
    - saves
    -TrayDeletedItems
    3. Włącz nową grę - teraz powinnaś zobaczyć stare zapisy gry, ale już bez błędów.

Zanim do nowej gry przeniesiesz swoje mody/CC to najpierw przeczytaj poradnik i zastosuj jego wskazówki: Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    19 days ago

PolishVX​ Daj nam znać czy nadal potrzebujesz pomocy. Będziemy wdzięczni za aktualizację sytuacji.  

• PolishVX's avatar
    PolishVX
    Seasoned Newcomer
    8 days ago

Trochę mnie tu nie było więc sorka za późną odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisaliście i wszystko już działa. Bardzo dziękuję za pomoc :)

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 2 hours ago
7,550 Posts