Forum Discussion

simpson8012's avatar
5 years ago

Ekran się zacina podczas tworzenia sima

Podczas tworzenia sima, zacina się ekran ale gra muzyka. Czasami słychać jak najeżdżam kursorem na jakieś ikonki, ale obrazu dalej nie ma. Czekanie nie pomaga, muszę restartować komputer. Warto dodać że jest to gra, pobrana na system MAC-a z nowym procesorem M1, jednak domyślam się, że to nie to jest tu problemem. Liczę na pomoc, ponieważ taka sytuacja zdarzyła się już 6-sty raz z rzędu

9 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@simpson8012

Jesli masz jakiekolwiek mody i CC - cokowlwiek w folderze mods - przenieś caly folder mods na ekran komputera
    Z folderu gry usuń plik localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze slowem cache w nazwie - gra odtworzy je po wlaczeniu
    Nastepnie napraw grę na Origin
    Origin /Moja biblioeka gier - prawym myszy na okladke gry - opcja Napraw.
    Jesli chcesz uzywac modów i CC przeczytaj najpierw ten poradnik aby umieć wyszukiwac popsute po atualizacji mody i CC
    https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

Jesli to nie pomoze to daj znać, Być może trzeba będzie zrobić fabryczny reset folderu gry,

Nie jestem pracownikiem EA

• Czy to na pewno to jest na Macbooka? Nie mogę znaleźć tych plików.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@simpson8012

Jesli nie umiesz znaleść tych plikow, to widać ze nie uzywasz modow ani CC bo folder mods jest w tym samym folderze co i te pliki. Jesli nie masz modów sprobuj zresetowac folder gry
    Idź do folderu The Sims 4
    Sciezka do tego folderu na Macku
    Otwórz Findera, klikając jego ikonę w Docku.
    W Finderze otwórz folder Dokumenty. Otwórz folder Electronic Arts.
    1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    2. Nastepnie napraw gre na Origin
    Origin/Moja biblioteka gier -prawym myszy na okladke TS4 - opcja Napraw
    3, Wlacz gre i utworzy sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Wejdz do CAS i sprawdź czy nadal masz ten bład
    Jesli błąd zniknąl
    4. Zacznij nowa gre byle jakim simem , zapisz grę i wyjdz z gry
    5. Usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    6. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    7. Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął, gdy masz w grze swoje stare sejfy.
    Na koniec usun z pulpitu stary folder Te Sims4

• darulax's avatar
    darulax
    5 years ago
    @kreatora Mam ten sam problem, zrobiłam według twoich rad ale to nic nie daje. Gra cały czas zacina się przy tworzeniu sima, gdy w trakcie rozgrywki chce zmienić strój również się zacina. Pozostałe opcje budowania i rozgrywka jest okej. Co robić ?
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@simpson8012 

@darulax 

Jeśli wasze komputery to nowy Mac z koncowka M1 w nazwie to aby usunac ten blad nalezy wejsc w opcje gry - grafika iwlaczyc tam synchronizacje pionowa 

• Domikit's avatar
    Domikit
    5 years ago

Pomogło, jeszcze dobrze jest w grafikach wyłączyć retina display bo to tez pomaga 

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    3 years ago

Hej @d5nhm7di597j 

Z racji tego, że wątek ten jest nieco leciwy - zamknę go. 

Daj nam znać w  nowo utworzonym wątku jeśli nadal potrzebujesz pomocy 🙂 

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,312 PostsLatest Activity: 16 days ago