Forum Discussion

Petitka012's avatar
Petitka012
Newcomer
15 hours ago

Gra nie uruchamia się losowo z CC po aktualizacji

Cześć, mam problem po najnowszej aktualizacji gry.

Gra uruchamia się normalnie bez modów i CC.

Problem pojawia się przy CCt (same pliki .package, bez skryptów):

- Pojedyncze foldery CC działają poprawnie

- Zestaw ok. 30 folderów działał razem bez problemu

- Podczas dalszego testowania kombinacji gra nagle przestała się uruchamiać nawet z tymi samymi folderami, które wcześniej działały

- Usunięcie ostatnio dodanych plików nie rozwiązuje problemu 

- Ten sam zestaw CC, który wcześniej działał, teraz powoduje błąd uruchamiania

Co już zrobiłam:

-usunęłam wszystkie mody skryptowe (.ts4script)

- wielokrotnie usuwałam plik localthumbcache.package

- naprawiłam grę przez EA App- utworzyłam nowy, czysty folder The Sims 4

- dodawałam CC stopniowo

Nie mam już pojęcia co robić, czy to wgl jest moja wina? W sensie czy to sama powinnam naprawić czy może jednak czekać na kolejną aktualizację, która to naprawi?

3 Replies

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 hours ago

Petitka012​ 

Właśnie te CC, które przestały działać, są zepsute i powinnaś jak najszybciej pozbyć się ich z gry. To nie jest losowe, te zepsute CC blokują grę.

• Petitka012's avatar
    Petitka012
    Newcomer
    5 hours ago

Właśnie próbowałam metody 50/50 jednak w pewnym momencie CC które już byłam pewna, że mi działały dosłownie przestały. Mam wrażenie jakby to było jakieś losowanie czy Simsy mi się odpalą czy nie.

• Petitka012​ 

Ten komunikat oznacza, że nadal masz w grze zepsute pliki  z niestandardową zawartością.  

Po aktualizacji gry, wszystkie mody i wiele plików CC przestało działać. Nie działają zwłaszcza te, które dotyczą CAS, gdyż tam nastąpiła znaczna część aktualizacji. 

• Jeśli używasz rzęs CC, zdejmij je. Wygląda na to, że kolidują z czymś innym. Aktualizacja z 17 marca przebudowa la CAS, zaktualizowała próbki/kolory niektórych, tam znajdujących się obiektów, oraz poprawiła oczy i powieki Simow. Oznacza to, ze wiele niestandardowych  obiektów z CAS mogło ulec uszkodzeniu. Ponadto ta aktualizacja  przebudowała niektóre obiekty w trybie "buduj/up, co może oznaczać, że niektóre obiekty CC z tego trybu także mogły ulec uszkodzeniu (choć nie przypuszczam, że tak się stało).
    • Spróbuj usunąć plik resource.cfg z folderu mods, a następnie ponownie uruchomić aplikację EA i grę. Zostanie utworzony nowy plik. Jeżeli to nie pomoże to zastosuj wskazówki poniżej.

Pamiętaj, że wszystkie mody  znajdujące się  w grze  wpływają  na całą rozgrywkę. Dotyczy to także obiektów CAS/tryb budowy, gdyż  funkcjonują one w połączeniu z Simem (także NPC). Niestety jedyna metoda na znalezienie wadliwej treści niestandardowej to metoda 50/50.  Oznacza to:

• wyjęcie z gry całego folderu Mods;
    • podzielenie plików CC na małe grupy - po kilka/kilkanaście sztuk;
    • włączenie gry i po wejściu do niej - wyjdziesz z niej bez zapisywania. W ten sposób utworzy się nowy folder Mods z nowym plikiem resource.cfg
    • następnie w folderze Mods umieszczasz pierwszą,  podzieloną grupkę CC i sprawdzasz grę.   Jeżeli po włączeniu gry pokaże się komunikat wyżej, lub w grze wystąpią błędy - tę grupkę dzielisz na mniejsze porcje i nimi sprawdzasz grę. Robisz to do momentu, dopóki nie znajdziesz winowajców.
    • to samo robisz z pozostałymi grupkami CC.

Zapoznaj się proszę, z poradnikiem, który pomaga rozwiązywać problemy z grą.

Pamiętaj też, że moderzy dopiero rozpoczynają pracę nad sprawdzeniem swoich modów/CC i ewentualną ich aktualizacją.  To może potrwać od kilku dni do kilku tygodni. Dlatego warto zaglądać na ich oryginalne strony, czytać opisy oraz sprawdzać daty aktualizacji i numery zaktualizowanych plików. 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 22 minutes ago
7,659 Posts