Forum Discussion

Irka_Thesims4's avatar
Irka_Thesims4
Rising Novice
2 months ago
Solved

Nieznane błędy gry

Mam duży problem z The sims 4. Po aktualizacji miałam błąd który wymagał wyjęciu wszystkich modow z folderu mods i dawania ich tam po kawałku aż błąd zniknie. Zrobiłam to (już kiedyś też to robiłam i wszystko działało). Gdy skończyłam, błąd który wcześniej miałam zniknął, ale pojawił się inny. Część modów nie działa - simy nie mają skinów i ubrań nawet jeśli są one w cas. Niektórych modów (np. Piegi czy inne detale) nie ma w ogóle grze, chociaż ich nie usuwałam. Modyfikacje wszystkie są włączone, próbowałam je wyłączać i włączać ale co najdziwniejsze, gdy modyfikacje były wyłączone dalej pokazywały się w grze. Oprócz tego utworzyło mi się dużo plików wskazujących na błąd gry (chyba SYB czy jakoś tak) ale już je usunęłam, a pliki avatarche.package i accountData.package były nieaktywne. Próbowałem je usuwać aby gra utworzyła je na nowo, ale nawet kiedy znów są aktywne, problem dalej nie ustępuje. Naprawiałam też grę już parę razy ale dalej nic. Nie wiem co mam zrobić:(

• danuta720's avatar
    danuta720
    26 days ago

Irka_Thesims4​ 

Po każdej aktualizacji gry,  Simy NPC podlegają w grze resetowi. Jedynie aktywna rodzina zachowuje (choć nie zawsze) swoje ubrania, włosy, skórki CC...

Jeżeli więc chcesz żeby NPC  mieli na sobie obiekty CC, to na nowo musisz ich ubrać (Polecam mod mcccc autorstwa Deaderpool).

Przy okazji, przy pobieraniu na nowo modów/CC uważnie czytaj opisy pod ich zdjęciami oraz daty ich aktualizacji. Każda nowa aktualizacja moda powinna zawierać informacje takie jak:

• wersja gry (numer),
    • nazwa nowego dodatku,
    • datę aktualizacji moda/CC.

9 Replies

• Hej Irka_Thesims4​ 

Skąd pomysł, że pliki avatarche.package i accountData.package nie były aktywne? Czy wiesz, do czego służą te pliki?

To może po kolei:

1. Nie wystarczy wyłączyć modów w grze, gdyż gra nadal je czyta. EA dodała tę opcję nie dlatego, że dba o grę gracza, ale dlatego, że nie odpowiada za mody w grze.
    2. W każdej aktualizacji EA dodaje do gry nowe skrypty, więc przed jej aktualizacją należy wyjąc z gry cały folder Mods. I po aktualizacji gry nie wkładać go do niej z powrotem lecz poczekać na aktualizacje modów/CC. Najczęściej trwa to od kilku dni do nawet kilku tygodni. Dlatego warto zapisać sobie adresy oryginalnych stron autorów tych modów/CC i często tam zaglądać, czytając opisy oraz daty ich powstania/aktualizacji.
    3.  Warto też czytać komunikaty EA dotyczące aktualizacji gry. Wydawane są one na oficjalnej stronie gry w odstępie kilku-kilkunastu godzin od zaktualizowania gr, a także umieszczane na  tutejszym forum EA przez menadżerów EA. Komunikaty te o tyle są ważne, gdyż zawierają informacje dotyczące zmian w grze, oraz w trybach: kupna/budowy oraz CAS. 
    4. Po każdej aktualizacji gry wszystkie mody oraz niektóre obiekty CC z trybu CAS (najczęściej) stają się nieaktualne i bezwzględnie trzeba usunąć je  z gry. Gdy aktualizacja gry narusza CAS, wtedy wszystkie Simy, które przed jej aktualizacją miały na sobie CC z CAS, niestety zostają bez nich. Jeżeli dodatkowo w grze znajdą się zepsute obiekty CC z CAS to gra zaczyna generować błędy.  Dlatego trzeba uważnie czytać wszystkie informacje i na bieżąco sprawdzać, czy jakieś CC nie uległo uszkodzeniu.

W takiej sytuacji polecam wykonanie tych kroków:

1. Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).
      2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
      - cache,
      - cachestr,
      - onlinethumbnailcache,
      - localthumbcache,
      3. Jeżeli w folderze The Sims 4 masz  pliki o nazwie:
      - lastException .txt,
      - LastUIException.txt
      - LastCrash.txt
      to także je usuń, gdyż one również powodują błędy gry.
      4. Napraw grę w aplikacji EA.
      5. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę.

Przeczytaj uważnie poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki:  Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536
  • Irka_Thesims4's avatar
    Irka_Thesims4
    Rising Novice
    2 months ago

Dziękuję bardzo za rady, zrobiłam wszystko tak jak Pani napisała:) Myślę że jest postęp, bo w grze nie mam już modów i jest w stanie "oryginalnym".  Folder mods dalej jest wyjęty z gry. Jeśli chodzi o pliki avatarche.package I accountData.package, wiem mniej wiecej do czego służą ale jak szukałam w internecie rozwiązania na mój problem, pisało tam że trzeba je usunąć jak są nieaktywne a może to pomoże. Poradnik o modach załączony przez Panią też przeczytałam. Ale też mam pytanie - co dalej zrobić z moim folderem mods? 

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    29 days ago

Irka_Thesims4​ 

Nie zalecam usuwanie tych plików, a zwłaszcza pliku accountdata.db.package, gdyż ten plik przechowuje w grze nagrody ze specjalnych wydarzeń   (m.in. za logowanie). Gdy usuniesz ten plik, wtedy pozbędziesz się z gry tych przedmiotów. Nie polecam czytania przypadkowych porad znalezionych w internecie (YouTube, nieautoryzowane fora), itd.), gdyż wiele z nich jest błędnych, lub niedokładnych.

Wyżej w moim poście napisałam, co trzeba robić, żeby pozbyć się z gry zepsutych modów/CC i ewentualnie na ich miejsce pobrać do gry już aktualne.

W  poradniku napisałam też, jak  pozbyć się na stałe z gry (z folderu Mods) zepsutych modów - cytat z poradnika:

"

1. Zanim z powrotem dodasz do gry pliki ze starego folderu Mods, zrób sobie zapasową kopię gry, a następnie sprawdź, czy na pewno żaden z modów/CC nie spowoduje konfliktów z grą.

W tym celu:

a/ z folderu Mods znajdującego się na pulpicie komputera małymi partiami - po parę sztuk - przekładaj mody/CC, a następnie włącz grę i sprawdź, czy nie zakłócają jej działania.
    b/ - czynność tę powtarzaj do momentu, aż nie znajdziesz wszystkich nieaktualnych modów/CC.

1. Niekompatybilne mody/CC możesz sprawdzić jedynie ręcznie (Uwaga!: nie ma żadnego dobrego programu sprawdzającego!), wkładając je po kilka sztuk do nowo utworzonego folderu Mods, a następnie sprawdzając je w grze podczas rozgrywki, lub budowania."
  • Irka_Thesims4's avatar
    Irka_Thesims4
    Rising Novice
    27 days ago

Zrobiłam wszystko tak jak napisane - wkładałam mody i cc powoli do gry, sprawdzałam wszystko za każdym razem gdy wchodziłam. I na koniec dalej wiekszosc simów nie miała ubrań włosów i skinów tak jak wczesniej:( Starałam sie nawet zrobić wszystko od początku. Znowu wyjęłam folder mods, usunełam pliki z błędami, naprawiłam grę, ale tym razem postanowiłam dać najpierw do gry jeden cc który się nie pojawiał i zobaczyć czy pojawił się bez obecności innych modów. To był skin który zawsze dawałam wszystkim moim simom. Pobrałam go nawet jeszcze raz z internetu aby upewnić sie że to najnowsza wersja. Ale jak dałam go do gry, dalej nie pokazywał się na simach, mimo że był w cas. Teraz nie wiem czy ja coś zepsułam i zrobiłam źle czy z moimi simsami się już coś kompletnie stało nie tak:( Bo na prawde wydaje mi że zrobiłam wszystko tak jak Pani pisała i jak pisałam wyżej pierwsza część się udała, ale potem niestety nie...

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    26 days ago

Irka_Thesims4​ 

Po każdej aktualizacji gry,  Simy NPC podlegają w grze resetowi. Jedynie aktywna rodzina zachowuje (choć nie zawsze) swoje ubrania, włosy, skórki CC...

Jeżeli więc chcesz żeby NPC  mieli na sobie obiekty CC, to na nowo musisz ich ubrać (Polecam mod mcccc autorstwa Deaderpool).

Przy okazji, przy pobieraniu na nowo modów/CC uważnie czytaj opisy pod ich zdjęciami oraz daty ich aktualizacji. Każda nowa aktualizacja moda powinna zawierać informacje takie jak:

• wersja gry (numer),
    • nazwa nowego dodatku,
    • datę aktualizacji moda/CC.
  • Irka_Thesims4's avatar
    Irka_Thesims4
    Rising Novice
    26 days ago

Czyli rozumiem że po prostu muszę ubrać moje wszystkie rodziny od nowa (dać im skiny i ubrania które zniknęły)? Czy jak mam simy zapisane w galeri i dam je w cas a one też nie mają tych ubrań i skinów ktore miały chociaz mam je w cas i muszę je na nowo kliknąć to to jest normalne dla tego błędu? I jak miec pewność ze jak już ubiore wszystkie moje rodziny na nowo to ten błąd nie pojawi się znowu po aktualizacji i nie bede musiała tego robić od poczatku?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    26 days ago

Irka_Thesims4​ 

Tak, musisz ubrać Simy na nowo. Jeżeli jednak w grze masz jakieś nieaktualne CC, to problem może zacząć się od nowa. Choćby jeden nieaktualny CC może zepsuć rozgrywkę, a tym samym powtórzyć stare błędy. Dotyczy to również Galerii. Jeżeli Simy w galerii mają na sobie zepsute CC to po pobraniu ich do gry mogą zostać bez ubrań, włosów, skinów, etc... , ale zdarza się też, że dobre, lecz stare obiekty CC nie są w pełni kompatybilne z nową wersją gry. Zależy to od stopnia umiejętności twórcy, oraz w jaki sposób tworzy on swoje CC.

Tego rodzaju błędy mogą więc pojawiać się po każdej aktualizacji gry, gdyż każda aktualizacja dodaje coś nowego do CAS. Następna aktualizacja gry przewidziana jest na 4 listopada, czyli za kilka dni. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 days ago

Irka_Thesims4​ Jeśli post danuta720​  odpowiedział na Twoje pytanie, nie zapomnij oznaczyć go jako rozwiązanie. Jeśli jednak masz dodatkowe pytania lub potrzebujesz dalszej pomocy, śmiało daj nam znać!  

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,516 PostsLatest Activity: 15 days ago