Forum Discussion

Eksperymentator's avatar
5 years ago

Problem z simsami

Witam.
Posiadam wersję bez żadnych dodatków testuję grę bo niedawno kupiłem i zauważyłem parę irytujących błędów.
Pierwszy bardziej złożony problem to zawieszenie się interakcji "simsa" na łóżku.
Po dłuższej rozgrywce, kiedy wydaję polecenie simsowi, żeby poszedł spać ten zawiesza się przy łóżku stojąc nad nim i nie idzie spać.
Polecenie jest widoczne cały czas w lewym pasku, że dane polecenie sims wykonuje, a tak w rzeczywistości nie jest.
Jedynie wejście do edycji świata i powrót do rodziny naprawia ten błąd. Rozgrywka cała się resetuje a sims śpi.
Błąd jest bardzo irytujący i psuje rozgrywkę.
Drugi kiedy sim podnosi jakiś przedmiot a tym samym czasie go sprzedamy, kiedy ten przedmiot jest podnoszony przez sima.
Zostaje mu w ekwipunku dopiero restart gry powoduje, że błąd się naprawia a przedmiot z ekwipunku znika.
Błędy w samouczkach pierwszy tryb jaki chciałem zobaczyć i jak wygląda.
Tragedia zero przemyślenia przez twórców rozgrywki.
W samouczkach są zablokowane niektóre możliwości jak np. łowienie ryb zadzwonienie do pracy.
Kiedy mamy wykonać pewne czynności są one zablokowane w samouczku i tym samym nie można samouczka przejść. Musiałem z niego po prostu zrezygnować.
Słabo wypada ta wersja pod względem 3 odsłony The Sims.
Drobny błąd podczas robienia zdjęcia simem lub robienia autoportretu.
Kamera przenika przez sima przez ułamki sekund widać zdenerwowane same usta sima.
Jeżeli dobrze pamiętam w części 3 było kolejkowanie interakcji. 
W tej części nie ma. Jeżeli jakiś sims korzysta z danego przedmiotu drugim nie można użyć go po kliknięciu bo anuluje interakcje. Powoduje to utrudnienia w rozgryce.
Przykład kiedy jeden sims korzysta z lodówki drugim nie możemy kliknąć w lodówkę bo i tak z niej nie skorzysta, anuluje interakcję ponieważ przedmiot jest korzystany przez innego sima.
Ta odsłona wydaje się o wiele uboższa niż wersja 3.

10 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@Eksperymentator1

Z folderu gry The Sims4 usuń do kosza plik localthumbcache. package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie.
    Gra odtworzy je po wlaczeniu.

Scieżka do folderu The Sims 4 w Win 10
    Ten komputer > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4

Nastepnie napraw grę na Origin
    Origin/Moja biblioteka gier - prawym myszy na okładkę gry - opcja Napraw
    Niestety interakcji dwoch smow na jednym obiekcie to nie naprawi bo tak jest ustawiona ta interakcja przez design.
    Nie porównuj tego do TS3 a jesli nawet chcesz porownywac to porównaj z bazową grą Trójki , która tez za bogata nie była.
    Prawdopodobnie pozegnałes sie z Trójką gdy juz miales do niej wiekszosc dodatkow i porownujesz tą pełną wersje Trójki z podstawką Czwórki. Zgadzam sie ze interakcje miedzy simami są ubozsze, simom brak wielu reakcji w zwiazkach ,maja bardzo mało indywidualnosci, bardzo ubogie dymki podpowiadajace jak sim reaguje na sytuacje,  a ich mimika jest duzo gorsza niz w Trojce ale oprocz tego, gdy sie już ma duzo dodatkow to gra sie przyjemnie. a tryb budowy jest o niebo lepszy niż w Trójce, No i nie wywala z gry na pulpit tak czesto jak to Trojka robila.

A propos dymków w grze - musisz te opcje wlaczyć by ci sie pokazały wchodzac w opcje gry z trybu rozgrywki (trzy kropki w prawym gornym rogu ekranu)

Nie jestem pracownikiem EA

• 3 dni temu zainstalowałem tą grę poprawnie.
    Podajesz randomowe rozwiązania czy podobne sytuacje już miały miejsce z tą grą ?
    Nie wiem dlaczego miałbym jej nie porównywać do części 3. Nie miałem dodatków żadnych z 3 części.
    Dawno już grałem w 3 część nie pamiętam, żeby mi się gra wyłączała z powodu błędu.
    Zresztą temat zgłosiłem do technicznego, żeby rozwiązali to na przyszłość dla innych graczy, którzy mieliby zamiar ten tytuł sprawdzić
    Bo ja osobiście raczej w tą grę długo nie pogram, czy z dodatkami czy bez wygląda szczerze mówiąc mizernie.
    A na start przywitały mnie błędy to raczej odstraszy potencjalnych nabywców.
    A jeżeli instalator ma błędy i źle zaimplementował pliki gry to widać jak to wszystko działa.

• Twoje rozwiązanie problemu nie poskutkowało poprawą.
    Błędy o których wspominałem dalej są.
    Nadmienię, że postać której się zawiesza zadanie czasami może wykonywać inne czynności. 
    Ale będzie się zawieszać i nie będzie ich wykonywać całkowicie. Bo zadanie spania się nie chce się wyłączyć.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

Witaj@Eksperymentator1 

Przyznam, że nie mam takich problemów, i nigdy się z nim nie spotkałam w mojej grze - a posiadam wszystkie dodatki/pakiety/akcesoria, czyli cały komplet. 🙂

Rozumiem Twój ból, ale problemy na które wskazujesz mogą mieć  związek z kartą graficzną , oraz ilością RAM w Twoim komputerze.

Być może też sterowniki karty graficznej dawno nie były aktualizowane

Dlatego na początek prosiłabym o raport DxDiag Twojego komputera.

Pozdrawiam.

• Jeżeli chodzi o podzespoły komputerowe:
    Mam 16 GB RAM (Sprawne działają na innych grach)
    Mam Kartę Graficzną z NVIDIA GTX 1050 2 GB VRAM GDDR5 (Najnowsze sterowniki aktualizowałem niedawno testując nowy tryb reflex)
    Procesor i5-7300HQ 2,5GHz z możliwością Turbo 3,5GHz.
    Odpaliłem grę na niższych detalach błąd się dalej pojawiał.
    Dodatkowo czasem kiedy kładę postać spać gra pokazuje mi że postać śpi fizycznie, jednak kiedy kliknę na nią energia jej się nie ładuje.
    Gra pod względem optymalizacji kuleje niestety już jej nie mogę zwrócić FPS mam od 70 do 140 brak stabilności.

------------------
    System Information
    ------------------
    Time of this report: 11/30/2020, 23:13:41
    Operating System: Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 18363) (18362.19h1_release.190318-1202)
    Language: Polish (Regional Setting: Polish)
    System Manufacturer: Acer
    System Model: Aspire A715-71G
    BIOS: V1.10 (type: UEFI)
    Processor: Intel(R) Core(TM) i5-7300HQ CPU @ 2.50GHz (4 CPUs), ~2.5GHz
    Memory: 16384MB RAM
    Available OS Memory: 16268MB RAM
    Page File: 8485MB used, 10214MB available
    DirectX Version: DirectX 12
    DX Setup Parameters: Not found
    User DPI Setting: 120 DPI (125 percent)
    System DPI Setting: 120 DPI (125 percent)
    DWM DPI Scaling: UnKnown
    Miracast: Available, with HDCP
    Microsoft Graphics Hybrid: Supported
    DirectX Database Version: 1.1.7
    DxDiag Version: 10.00.18362.0387 64bit Unicode

------------
    DxDiag Notes
    ------------
    Display Tab 1: No problems found.
    Display Tab 2: No problems found.
    Sound Tab 1: No problems found.
    Input Tab: No problems found.
    A tutaj wycinek z DxDiag

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@Eksperymentator1

Wklej proszę, cały raport Dxdiag w załączniku według instrukcji, którą podałam wyżej. 🙂

Napisz też, czy masz jakieś modyfikacje/programy w grze.

• @danuta720  napisał/a:

@Eksperymentator1

Wklej proszę, cały raport Dxdiag w załączniku według instrukcji, którą podałam wyżej. 🙂

Napisz też, czy masz jakieś modyfikacje/programy w grze.

Tak szczerze mówiąc nie wiem jakie informacje zawiera ten raport Dxdiag o komputerze bo jest rozległy i z tego względu nie chcę go publikować na publicznym forum.
    Możesz mi napisać jakie informacje z tego raportu są Ci potrzebne, żeby móc rozwiązać ten problem?

Pisałem w pierwszym poście, że nie korzystam z żadnych modyfikacji z gry.

A Jeszcze mam pytanie z innej beczki.
    Dlaczego tak wygląda żenująco dział pomocy technicznej EA, że wysyłają ludzi z problemami na publiczne forum?
    Jeżeli nie pracujesz dla EA i jesteś normalnym użytkownikiem tego forum to Ci współczuję. Bo tak naprawdę to nic Ci za to nie płacą a odwalasz za nich darmową robotę i to oni zarabiają na Tobie.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

a@Eksperymentator1

Kazda bardziej popularna gra niekoniecznie produkcji EA, czy to w Polsce czy w Niemczech czy w Stanach ma wlasne forum fanów którzy pomagaja sobie nawzajem..Nie wiedziales o tym? Nigdy chyba nie interesowaleś się tym zbytnio - ale tak jest. U nas patronat nad tym ma EA ale są identyczne fora tego typu tworzone przez samych fanów bo nie kazdy niestety producent gry chce wykładać kasę i finansowac takie fora,
    Swietne forum z wieloletnia tradycja ma na przykład niemiecka gra Port Royal gdzie ludzie pomagają sobie nawzajem z jezykiem oficjalnym angielskim bo mnóstwo ludzi z calego swiata gra w tą grę. I nie są to dzieci. Jesli ktoś lubi pomagać, ma troche wiedzy o samej grze i komputerach w pracy sie nudzi, bo ta juz dla niego nie stanowi wyzwania, a dodatkowo cierpi na bezsenność to jest to przyjemnie zajęcie, 🙂
    P.S Dxdiag ktorego sie tak obawiasz zawiera wylacznie dane techniczne twojego komputera - żadnej pożywki dla hakera, bo i co mu przyjdzie z wiedzy, ze twoj system ma na przyklad skopane pliki systemowem , czy masz czy nie masz zewnetrznego monitora albo ile masz wolnego miejsca na dysku? Natomiast informacja ze gra nie korzysta z jakiegos powodu z twojej karty graficznej ale z czipu Microsoftu powiedzaiłaby juz wiele.Program lecacy w tle o ktorym ty nawet nie wiesz, ze leci moze spowodowac bledy w grze. Ja też nie mam takich błedów jakie ty masz i jaks powod tego musi być, ze u mnie wszystkie simy śpia w łozkach bez problemu a u ciebie nie, Ale jesli wolisz obwiniac grę zamiast szukac powodu dlaczego tak jest - twoja sprawa.  

• "Każda bardziej popularna gra niekoniecznie produkcji EA, czy to w Polsce czy w Niemczech czy w Stanach ma wlasne forum fanów którzy pomagaja sobie nawzajem..Nie wiedziales o tym?"

Forum z fanami gry to jedno powstają takie tysiące. Druga sprawa to dział techniczny producenta gry, gdzie się zgłasza błędy odnośnie produktu i to pracownicy producenta starają się naprawić błędy związaną z ich aplikacją - nie widziałaś o tym? Tutaj tego brakuje. Może jestem przyzwyczajony do lepszych standardów a nie do standardów EA, gdzie nie ma łączności z producentem gry tylko z fanami gry, gdzie sami starają naprawiać błędy i pomagać innym bo sam producent ma to w poważaniu. Widocznie ten wydawca jedynie zajmuje się licznymi błędami, które występuje u większości graczy, zwłaszcza przy aktualizacji bo im produkt się nie sprzeda i nie będą mieć kasy chociaż ich kapitał jest już liczony w miliardach. 

"Jesli ktoś lubi pomagać, ma troche wiedzy o samej grze i komputerach w pracy sie nudzi, bo ta juz dla niego nie stanowi wyzwania, a dodatkowo cierpi na bezsenność to jest to przyjemnie zajęcie, 🙂"

To się ceni i super, że pomagacie innym. Jednak chciałbym skontaktować się z działem technicznym prywatnie i w taki przesyłać dane techniczne, a nie na forum, gdzie każdy ma do tego dostęp.

"Natomiast informacja ze gra nie korzysta z jakiegos powodu z twojej karty graficznej ale z czipu Microsoftu powiedzaiłaby juz wiele."

Gra korzysta z karty Nvidia nie mam w komputerze żadnego czipu z Microsoftu XD

A jak już komputer mógłby korzystać z drugiej karty graficznej zintegrowanej z moim procesorem, ale wiem że tak nie jest bo włącza mi się zakładka podczas gry z Nvidia Experience i oblicza mi ilość FPS w grze.

"Program lecacy w tle o ktorym ty nawet nie wiesz, ze leci moze spowodowac bledy w grze."

Nie mam żadnego Antywira od innych dostawców używam Defender'a .

"Ja też nie mam takich błedów jakie ty masz i jaks powod tego musi być, ze u mnie wszystkie simy śpia w łozkach bez problemu a u ciebie nie, Ale jesli wolisz obwiniac grę zamiast szukac powodu dlaczego tak jest - twoja sprawa."

Powód jest taki że The Sims 4 jest źle zoptymalizowany na różne komputery i systemy. Na Twoim działa a na innych będą jakieś błędy. Tak jak to jest w moim przypadku.
    Czytając forum zagraniczne widzę też podobne tematy do mojego więc temat się powtarza.

A najgorsze jest to, że dział techniczny tutaj nie istnieje jakby wskazywała nazwa tylko fani gry. Nie porozmawiam na ten temat z działem technicznym bo nie ma do niego dostępu. 
    Bo jest jedynie odsyłacz na to forum.

Gra ma tyle błędów, że mi głowa pęka, żałuję, że ją kupiłem już chyba nie kupię niczego od EA.

Coraz gorsze robią te gry, wątpię że coś się zmieni jak nawet nie mają działu technicznego.

Może brakuje go tylko na tej Grze chociaż nie wiem. Nie sprawdzałem na Apex.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,158 PostsLatest Activity: 2 hours ago