Forum Discussion

DarkBlackLu's avatar
7 years ago
Solved

Problemy po listopadowej aktualizacji - 2018 - The Sims 4

Hej! Po ostatniej aktualizacji (listopadowa 2018) gra nie działa prawidłowo, nie działa malowanie terenu, w widoku na miasto działki na których została użyta edycja terenu wyglądają dziwnie. innym problemem jest również płynność gry do tej pory grałam na najwyższych ustawieniach i gra działała płynnie, teraz się ścina i nawet po obniżeniu ustawień nic się nie zmienia. 

•  @kreatora, całkiem możliwe, że jakieś wybiórcze  gry mogą zawierać ten błąd, odkrycie go leży jednak w kompetencji EA. 🙂

Aczkolwiek uważam, że usuwanie plików cache z gry, w której znajdowały się jakieś mody, czy CC nie ma nic wspólnego z tym błędem. Przyznaję, że czasem sama używam modów, czy CC i nie zawsze potem pamiętam o usunięciu z gry plików cache.  Przed zainstalowaniem najnowszej aktualizacji usunęłam  z jednej z moich gier folder Mods, nie usuwając plików cache, a mimo to w tej grze także nie mam żadnych błędów.

Z doświadczenia wiem, że na ogół graczom, którzy nigdy nie grali modami, gra psuje się z bardzo różnych powodów:

1. Nie najlepszy stan ich komputerów, a przede wszystkim granie na laptopach nie przystosowanych do gier. 

2. Zwykle zapisywanie gry według opcji "Zapisz".

3. Majstrowanie w plikach gry.

4 Zawalona domami, obiektami Biblioteka gry, czyli folder Tray

5. A nawet pobieranie z Galerii obiektów (lub domów je zawierających),  na przykład obrazów "No CC" - są to obrazy namalowane przez graczy na podstawie obiektów CC, a następnie różnymi kombinacjami wprowadzone do Galerii tak, żeby nie zostały przez EA zaznaczone jako obiekty zmodyfikowane. Obrazy te nie maja własnych plików, więc "przyczepiają się" do ścian i wiążą z nimi w jeden plik. 

Jak na razie jedynie TSR zakazało ich publikowania wraz z domami, co ujęło w swoim regulaminie (pkt. 10):  https://www.thesimsresource.com/content/view-post/post/26859

5. Inne błędy związane z komputerami graczy, wirusy w komputerze, etc.

@DarkBlackLu

Na amerykańskim forum answers,ea.com, gracze dostali odpowiedź, że taki błąd może być spowodowany przy włączonym trybie laptopa w grze. Jeżeli masz  włączony ten tryb, to wejdź w opcje gry>grafika i wyłącz tę funkcję: https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/TO-ADD-Terrain-Paint-Not-Working-After-latest-Game-Patch/m-p/7166212#M75358

Nie jestem pracownikiem EA, pomagam jako gracz.

15 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    7 years ago

@danuta720
    Tez odradzam na dzis uzywania tego typu obrazow i icj nie używam , nie dlatego ze psuja gre - ale dlatego ze sa bardzo ciężkie . trzy obrazy tego typu moga wazyc przeszlo 500 mega. Jak zreszta wszystkie CC. Bezpieczne jest używanie obrazów malowanych przez sima na bazie zaprogramowanych obrazow przez EA w grze z opcji namaluj pejzaz , czy namaluj obraz surrealistyczny, te ważą bardzo malo, identycznie jak obrazy do kupienia. Jednak jesli ktos chce miec konkretny obraz CC niech go sfotografuje simem, Fotografia wazy 3kb i raczej do sciany sie nie przylepi.
    Co do zapisywania, Ja nawet nie wiem czemu EA nie zlikwidowala raz i na zawsze tej opcji automatycznego zapisywania "Zapisz i wyjdź"ktora jest powodem tak wielu bugów w grach jak dobrze wiemy.
    No ale skoro opcja jest gracze z wygodnictwa bedą z niej  korzystać,
    Niestety mleko sie juz wylało i na razie pytanie jest jak ten bug z malowaniem terenu zlikwidować, bo wszystkie dostepne graczowi opcje juz zostaly wyprobowane, Jest to bug grafiki i dotyka tylko wybiorczo graczy. Tyle wiemy. Powodem moze byc nawet jakis problem z pamiecią konkretnej karty graficznej, ktora z takich czy innych powodow nie "czyta" farb uzywanych w opcji malowania terenu, Zostalo tylko pytanie jak sie nazywa ta karta bo Nvidii zdaje sie to nie dotkneło. Przynajmniej mojej nie,

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 years ago

@kreatora, fotografie  "No CC" to taki sam rodzaj obiektu, jak obrazy "No CC" i przez specjalistów TSR tak samo są postrzegane. 🙂

Co do tego bugu, jeżeli  jest on związany z kartami graficznymi graczy to myślę, że EA nie ponosi na niego odpowiedzialności.

@DarkBlackLu , ścinanie gry może także świadczyć o słabym komputerze (mało miejsca na dysku, mało pamięci RAM, słaba karta graficzna, stara płyta główna, system 32 BIT zamiast 64 BIT, itd...) .

Jeżeli grasz na laptopie to powinien on spełniać wymagania gier, takie laptopy nazywają się gamingowe , a ich ceny zaczynają się od 3500 tys. zł wzwyż.

Zapoznaj się z podstawowymi wymaganiami sprzętowymi gry, a zwłaszcza karty graficznej:  https://help.ea.com/pl-pl/help/the-sims/the-sims-4/the-sims-4-system-requirements/#pc .  Do tych wymagań na każdy dodatek (orz aktualizacje gry)  trzeba doliczyć dodatkową pamięć RAM oraz miejsce na dysku komputera.

Nie napisałaś też, czy posiadasz nowe sterowniki oraz, czy zrobiłaś sobie w Moich Dokumentach nowy folder z grą i czy w tej czystej grze sprawdziłaś malowanie terenu. 🙂

• Nie używam laptopa, a komputer nie jest za słaby, posiadam komputer gamingowy : MSI Aegis Ti3 8RD-009EU i7-8700K/16GB/512GB SSD+1TB/GTX1070/Win10H. Kupiony ledwie miesiąc temu wszystko mi śmiga a simsy się ścinają. Więc to nie wina sprzętu ☹️ Malowanie terenu już działa (Danuta720 - twój sposób zadziałał) ale gra dalej się ścina. Sterowniki są ok 🙂
  • DarkBlackLu's avatar
    DarkBlackLu
    7 years ago
    :D problem znikną, pomogła instalacja nowego dodatku, nie wiem czemu ale pomogło 🙂
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    7 years ago

Dziękuję @DarkBlackLu , za odpowiedź 🙂

Cieszę się, że mogłam pomóc.

Ścinki gry mogą być spowodowane jakimś drobnym błędem w systemie twojego komputera. Może to wina twojej karty graficznej, lub pamięci RAM. Teraz dobrze jest mieć przynajmniej 8 GB. Przy okazji, jak wejdziesz do gry, sprawdź w opcjach ustawień grafiki, czy masz włączony tryb laptopa. Jeżeli jest włączony to go wyłącz.

Pozdrawiam . 🙂

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,476 PostsLatest Activity: 2 days ago