Forum Discussion

Re: Szare rośliny

@xJulkaqx 

W takim razie sprawdź, czy na pewno nie masz w grze żadnych modów. Ten obraz wygląda mi na zepsute mody.

Zapoznaj się uważnie z tym poradnikiem:

https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

i według jego instrukcji, z folderu Mods usuń tymczasowe pliki/foldery cache. Po ponownym włączeniu gry, odnowią się już bez błędów.

Przed włączeniem gry - wyjmij na pulpit folder Mods wraz z całą zawartością.

* Jeżeli to nie pomoże, to do folderu gry w katalogu Dokumenty/Electronic Arts - dopisz jakąś nazwę i włącz grę (np. The Sims 4 - stara gra)

* Wtedy  w katalogu Dokumenty/Electronic Arts utworzy się nowy folder The Sims 4 - i wejdziesz do gry przez CAS,  wybierz jakiegoś Sima (pierwszego z brzegu) i umieść go w jakimś domu.

* Zapisz grę według opcji "Zapisz jako" i wyjdź z niej już bez zapisywania.

* Ze starego folderu gry skopiuj  do nowej gry następujące foldery:

- Tray

- Saves

i zamień je z folderami z nowej gry.

* Włącz grę i sprawdź, czy nastąpiła poprawa.

Pozdrawiam.

10 Replies

• xJulkaqx's avatar
    xJulkaqx
    4 years ago

@danuta720Wydaje mi się, że zrobiłam wszystko dobrze, lecz nadal rośliny wyglądają tak samo. ☹️

Zauważyłam, że w dokumentach mam nadal dokument (nie wiem czemu, ale nie mogę napisać tej nazwy- nazwa dokumentu WW, czyli to samo co obok, ale bez słowa mod), a także plik "WickedWhimsMod" oraz "SerialGUID" (nie pamiętam co to). Więc moje pytanie brzmi:

1) Czy mam coś zrobić z tymi trzema plikami?

2) Skoro to nie zadziałało, czy mam znowu włożyć folder mods do katalogu TS4 i do którego- starego czy nowego?

3) Jakiego katalogu mam teraz używać- starego, czy nowego? I czy powinnam któryś z nich teraz usunąć?

Jeśli to nie zadziała, to będę musiała wypróbować sposób @kreatora

Bardzo dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi, proszę o udzielenie odpowiedzi na te nowe pytania (wybacz za szczegółowość, ale nie jestem najlepsza w takich sprawach- najchętniej bym oddała komputer innej doświadczonej osobie, aby to zrobiła, ale nie znam nikogo takiego) i przepraszam, że dopiero się odzywam w lipcu, ale wcześniej nie miałam do tego głowy :D

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    4 years ago

@xJulkaqx 

Przede wszystkim, EA nie popiera nieoficjalnych modyfikacji w grze, więc wszystkie modyfikacje stosujesz na własną rękę i ryzyko.

Gdy nie umiesz ich odróżniać, oraz używać to zazwyczaj kończy się zepsuciem gry.

Widzę też, że w grze masz niezły bałagan :

1. Gra The Sims 4 powinna znajdować się w katalogu Dokumenty, jest to podręczny folder rozgrywki (TS4), a nie katalog.

2. Nie napisałaś gdzie masz te "dokumenty":

- "WW", - To nie jest mod, ani obiekt CC, więc nie powinien znajdować się w folderze gry.

-  "SerialGUID"  dawno przestał być potrzebny, więc bez problemu możesz go także usunąć.

W tym temacie możesz  przeczytać, do czego służy w folderze gry, każdy folder/plik: https://sims4.crinrict.com/eng/2014/09/user-files-explained/

Artykuł został napisany po angielsku, ale Google ma tłumacza, więc przetłumaczenie go nie powinno stanowić problemu.

Jedynie ten ostatni  "wicke..." to mod, nie polecam jednak go stosować, ten mod często się psuje.

Przy okazji, na oficjalnym forum technicznym EA nie rozmawiamy o modach dla dorosłych.

Nadal masz w grze zepsute mody, moja porada nie zadziałała, bo myślę, że nie zastosowałaś wszystkich instrukcji, które podałam wyżej, lub nieuważnie je przeczytałaś.

Wyżej napisałam krok po kroku co trzeba zrobić, żeby odzyskać grę. Gdy w folderze Mods masz zepsute mody to myślę, że logiczne jest, żeby nie wkładać ich z powrotem do gry.

Przeczytaj raz jeszcze mój poradnik i zastosuj jego wszystkie kroki:

https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

@Edit: Zapamiętaj, że po każdej aktualizacji gry trzeba sprawdzić mody oraz obiekty CC, gdyż wiele z nich zostało zepsute przez aktualizację gry.

Przy czym:

Każdy mod po aktualizacji gry jest zepsuty i bezwzględnie trzeba go usunąć z gry. 

Mod "Wicke...", należy do tej grupy, zatem w tej chwili nadaje się tylko do kosza.

Jeżeli chodzi o folder gry, nie wiem co zrobiłaś, więc trudno doradzić, który teraz masz użyć.

Jeżeli  jednak ze starej gry prawidłowo przeniosłaś pliki/foldery do nowego folderu gry (oprócz folderu Mods, którego nie możesz teraz używać, gdyż znajdują siew nim zepsute mody/CC)  to możesz włączyć grę za pomocą nowego folderu gry, ale najpierw stary folder gry musi być nieaktywny, czyli do jego nazwy trzeba dopisać jakąś końcówkę, np. The Sims 4 - stara gra.

Pozdrawiam.

• xJulkaqx's avatar
    xJulkaqx
    4 years ago
    @danuta720 Dziękuję za odpowiedź.
    1. TS4 jest u mnie w katalogu Dokumenty (pewnie mylę pojęcia cały czas)
    Ten komputer>Dokumenty>Electronic Arts>TS4
    w tym miejscu gdzie jest TS4 mam teraz TS4- stara gra oraz TS4.
    Oprócz tego mam tutaj katalog (mam nadzieję, że nie mylę pojęć) DTP, a w środku DTP znajduje się MyRidingStables (nie wiem co to jest- przepraszam, jeśli to coś niestosownego, ale kiedyś z koleżanką różne mody instalowałyśmy i pewnie nawet nie wiedziałyśmy o co w nich chodzi).
    2. Te dokumenty WW (wick........) oraz SerialGUID znajdują się w
    Ten komputer>Dokumenty>Electronic Arts>TS4-stara gra> saves

Przeniosłam je już do kosza. (nie wiem czy słusznie, bo to ts4 stara gra, a nie ta nowa)

Przeczytam sobie ten artykuł- bardzo dziękuję.
    I bardzo przepraszam za wspominanie o modzie dla dorosłych- nie wiedziałam o tym, zapomniałam, że to jest "ten" mod (tak jak wspominałam instalowałam z koleżanką różne dziwne rzeczy nie mając o tym pojęcia)).

Jeszcze raz przeczytam twój artykuł i dam znać.
    Jeśli chodzi o folder "mods" to jest on pusty- znajduje się w nim tylko plik "resource". I jest to folder/katalog (nie wiem jakiego pojęcia używać) z TS4- stara gra.

3. Jeśli prawidłowo wszystko przeniosę to katalog TS4-stara gra usunąć, czy zostawić tutaj?:
    Ten komputer>Dokumenty>Electronic Arts

Bardzo dziękuję za odpowiedź, zadaję dużo pytań, bo nie chcę zepsuć gry, ale też chce ją naprawić.
    Odpowiem na swój komentarz, gdy już w całości przeczytam artykuł o plikach i twój o błędach.

Pozdrawiam🙂
  • xJulkaqx's avatar
    xJulkaqx
    4 years ago
    @danuta720 Przeczytałam jeszcze raz twój artykuł. Tak jak wspominałam- w TS4-stara gra, folder/katalog Mods mam pusty. W tym nowym (TS4) również. Wcześniej usunęłam już te pliki "cache" itd. i zmieniłam nazwę tego katalogu na TS4-Stara gra. Utworzył się folder/katalog TS4 i w Electronic Arts mam teraz TS4-Stara gra oraz TS4.

Nie wiem co dalej. W poprzednim komentarzu (z dzisiaj #10) zadałam pytania + co to jest to "DTP"?
  • xJulkaqx's avatar
    xJulkaqx
    4 years ago
    @danuta720 Dodam jeszcze, że wcześniej chyba źle skopiowałam foldery "Tray" oraz "Saves", więc jeszcze raz to sprawdzę.
  • xJulkaqx's avatar
    xJulkaqx
    4 years ago

@danuta720Skopiowałam teraz poprawnie te foldery, ale jednak to nic nie dało- tylko to, że pojawiły mi się poprzednie zapisy gry. ☹️
    Wiem, że ciężko na odległość pomóc, ale bardzo proszę o pomoc i szczegółowe wytłumaczenie, bo nie chcę zepsuć gry. ☹️
    W komentarzu #10 opisałam sytuację oraz zadałam pytania.
    Z góry bardzo dziękuję <3

• xJulkaqx's avatar
    xJulkaqx
    4 years ago
    @danuta720 Nie wiem czy już o tym wspomniałam, ale dokument tekstowy "wick...." znajduje się u mnie w
    Documents\Electronic Arts\The Sims 4-stara gra

Usunąć go?
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@xJulkaqx 

Troche późno ale nareszcie wiem jak ci pomóc.

Przez przypadekm bo to zjawisko wystapilo i w moim komputerze po ostatniej aktualizacji, 

Okazalo sie ze ze plik EA GraphicsRules.sgr źle wspolpracuje z modelem mojej karty graficznej 

Pobierz ten plik - to nie jest mod tylko poprawione ustawienia opcji grafiki 

https://simscommunity.info/2021/08/03/graphics-overhaul-for-the-sims-4/

Pobrany plik wrzucasz do folderu ConfigOverride i nic nie potrzebujesz wiecej z tym robić, Jest absolutnie bezpieczny. Gdyby w przyszlosci znow coś cie zaczelo dziac z grafiką po prostu mozesz go usunąć.  Po otwarciu gry rosliny powinny  znow być zielone

• @kreatora niestety nie zadzialalo☹️ rosliny sa w takim samym stanie, jak poprzednio☹️ co teraz, usunac ten plik? co robic dalej?;(
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    4 years ago

@xJulkaqx

Sprobuj teraz naprawic gre na Origin a jesli to nic nie zmieni to wywal ten plik.
    Jednak to na pewno blad spowodowany ustawieniami twojej kart graficznej,.
    Mozesz probowac ustawiac ją sama jesli to Nvidia w panelu Nvidiii do ktorego sie dostaniesz po kiknieciu prawym myszy na ekran komputera .
    identycznie dostaniesz sie do panelu karty Radeon - jednak jesli nie jesteś mocna w tym temacie i masz kogos kto sie troche lepiej zna na komputerach to popros aby ci ten ktos to zrobil,
    Jednak sugeruje abys skorzystala z pomocy kogos z serwisu komputerowego kto ci moze ustawic karte tak aby maksymalnie wykorzystac jej mozliwości (nie obciazajac jednak do maksimum komputera)

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,143 PostsLatest Activity: 3 hours ago