Re: Własna restauracja - nie można usiąść przy stoliku.
Witaj @baritca
W rozwiązaniu Twojego problemu pomocne byłyby jakieś zdjęcia i dokładniejszy opis tego, co, jako właściciel , zrobiłaś do tej pory.
Na wstępie napiszę, że biznes restauracyjny należy do najtrudniejszych i rzadko przynosi oczekiwane zyski. Twórcy gry nie dopracowali go do końca i trzeba się dobrze na główkować, żeby osiągnąć jakiś sukces. Przyznam, że sama nie prowadzę restauracji, choć zbudowałam ich wiele i każdą z nich testowałam jako właściciel. Jednak wolę moimi Simami jeździć do nich na obiad, niż użerać się z obsługą i klientami.
Na przykładzie mojej najnowszej restauracji pokażę Ci, jak się prowadzi ten biznes.
Każdy biznes (oprócz kliniki weterynaryjnej) trzeba najpierw ustawić, czyli:
1. Ustawić zarządzenia restauracją (ubiory pracowników, menu, marża, reklama...)
2. Zatrudnić odpowiednich pracowników (nie każdy sim nadaje się na określone stanowisko).
3. Z każdym pracownikiem (szef kuchni, szef sali, kelnerzy) omówić szczegóły pracy, pilnować, jak pracują, odpowiednio ich motywować , etc..
4. Jako właściciel trzeba witać klientów, a w trakcie ich posiłków pytać, jak im smakuje i czy są zadowoleni z obsługi.
Jak widać na zdjęciach (wyżej i niżej), w mojej restauracji goście nie mają problemów z zajęciem stolików, oraz zamówieniem potraw.
Ale, żeby mieli dostęp do tych stolików, w restauracji musi być zatrudniony szef sali:
I na koniec mała uwaga:
Wszystkie stoliki w restauracji przynależą do tej kategorii lokalu, czyli nie zajmiesz żadnego stolika (oraz krzesła) - także jako właściciel, dopóki u szefa lokalu nie poprosisz o stolik.
Z góry dziękuję za przyznanie PD (XP) i zatwierdzenie tematu - jeżeli moja porada pomogła. 🙂
Pozdrawiam.