Forum Discussion

NatelaQ's avatar
NatelaQ
New Novice
23 days ago

Simowie freezują gdy chcą wziąć resztki z lodówki

Spotkałam się z pewnym problemem.  Gdy próbuje wziąć moimi simami resztki z lodówki cała gra mi się zatrzymuje, nie jestem w stanie wydać im żadnych poleceń. Resetowanie simów nie pomaga. Po wymuszeniu wyłączenia gry i włączeniu ponownie, problem się nie pojawia, podczas ręcznego wyjęcia jedzenia z lodówki (przeciągam jedzenie na blat kuchenny). Ten sam problem gdy chce coś "zjeść na szybko". Nie jest to powiązane z modami, wyjęłam wszystko i spróbowałam wykonać tę czynność bez modów.  Dziękuję za rozpatrzenie tego problemu <3

6 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    22 days ago

Hej NatelaQ​ 

Ten problem z „freezowaniem” przy braniu resztek z lodówki pojawiał się już u części graczy i zwykle jest powiązany z:

• zbugowaną partią jedzenia w lodówce
    • uszkodzonym obiektem lodówki
    • błędem zapisu, który „wiesza” interakcję szybkiego jedzenia

Skoro przeciągnięcie jedzenia na blat działa, to sama animacja / interakcja z lodówką się wykrzacza, a nie cała gra. W tej sytuacji warto sprawdzić:

• Spróbuj sprzedać lodówkę i kupić nową (najlepiej inny model).
    • Opróżnij całkowicie lodówkę – wyrzuć wszystkie resztki i ugotuj nowe danie.
    • Wyczyść cache gry (usuń plik localthumbcache.package z folderu The Sims 4).
    • Jeśli grasz na jednym zapisie długo – sprawdź, czy na nowym, testowym save problem też występuje.

Jeśli na nowym zapisie działa normalnie, to najpewniej uszkodzony jest konkretny save i możesz spróbować przywrócić jego poprzednią wersję.

Daj znać jak poszło.

• Jeżeli chodzi o sprzedaż lodówki, to też tak zrobiłam na inny model, na chwilę problem został rozwiązany, jednak powrócił. Tak samo usunęłam cache gry (tak samo nic nie dało). Zapis powstał po aktualizacji.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    22 days ago

Hej NatelaQ​ 

Myślę, że problem powiązany jest z zepsutymi modami, które prawdopodobnie masz w grze. W takiej sytuacji zastosuj te kroki:

1. Wyjmij z gry folder Mods (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry!).

2. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:

• - cache,
    • - cachestr,
    • - onlinethumbnailcache,
    • - localthumbcache,

3. Jeżeli w folderze The Sims 4 masz  pliki o nazwie:

• - lastException .txt,
    • - LastUIException.txt
    • - LastCrash.txt

to także je usuń, gdyż one również powodują błędy gry.

4. Napraw grę w aplikacji EA.

5. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę.

Przeczytaj uważnie poradnik i zastosuj wszystkie jego wskazówki.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    21 days ago

Dzięki za sprawdzenie wskazówek z mojego wcześniejszego wpisu NatelaQ​ Daj nam też znać czy udało Ci się rozwiązać problem dzięki poradą od danuta720​.  

• NatelaQ's avatar
    NatelaQ
    New Novice
    19 days ago

Zastosowałam się krok po kroku do twoich wskazówek, tylko jak wcześniej wspomniałam, nie jest to powiązane z modami. Sprawdziłam to i teraz potwierdziłam. Na czystej grze problem jest taki sam. Dodam, że nie posiadam modów związanych z trybem budowania i gotowaniem. Rozwiązaniem problemu było przeprowadzenie simów do innej parceli. Problem wywoływał dom z galerii, który wcześniej (z rok temu) nie powodował żadnego błędu.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    19 days ago

NatelaQ​ 

Bardzo dziękuję za informację.Niestety tak się zdarza, że starsze domy pobrane z Galerii powodują błędy w grze. Nie jest to wina tych domów, takie błędy powodują aktualizacje gry.  Obecnie występują problemy z niektórymi działkami w grze oraz domami, które zawierają dużo drobiazgów. EA stara się naprawić te błędy, ale nie wiadomo jak długo to potrwa.  Zdarza się, że gdy taki dom  postawisz na innej działce, problem znika. 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 1 hour ago
7,683 Posts