Forum Discussion

Kisa16's avatar
Kisa16
Seasoned Novice
3 years ago
Solved

the sims 4 nie chcę się uruchomić

Hejka, na ogólnie mam "mały" problem, bo simsy 4 nie chcę mi się uruchomić (używam EA app i mam system Windows 11), konkretnie wyskakuję mi komunikat "Wystąpił błąd, który uniemożliwia uruchomienie, spróbuj ponownie nieco później" (zdj poniżej), ostatni raz grałam 5 lutego i wszystko działo prawidłowo, wczoraj dodałam nowe CC (ubrania i włosy)  więc pomyślałam że to przez nie, ale po usunięciu ich z folderu mods, gra dalej nie chciała się uruchomić, wyjęłam więc wszystkie mody i cc, ale gra nadal nie chciała się włączyć.

Próbowałam też opcji "napraw" ale dalej nic, wyczyściłam też pamięć podręczną, ale niestety to też nic nie dało :/

• Kisa16's avatar
    Kisa16
    3 years ago

Już wszystko działa!

Sprawdziłam czy w "właściwościach" ts4_x64 czy się coś nie poprzestawiało, okazało się że opcja "uruchom jako administrator" była włączona, jak ją wyłączyłam to gra się uruchomiła! :D po wsadzaniu w nowo wygenerowany folder mods, moich modów i cc też się włączyła!

Wielkie dzięki za pomoc <3

6 Replies

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @Kisa16

Wyjęcie modów i CC nie wystarcza
    Przenieś/wysuń folder mods myszką na pulpit z folderu gry. Usuń z folderu gry także pliki Options plus localthumbcache.package oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu, ale opcje gry będziesz musiala ustawić jeszcze raz na nowo.
    Nastepnie napraw gre
    Na platformie EA ap kliknij trzy kropki na okładce gry- opcja Napraw
    UWAGA!
    Jednak jesli ta opcja dziala nieprawidlowo jest mozliwosc ze folder gry zablokowal ci jakiś program antywirusowy z netu jesli takiego używasz, lub zapora sieciowa Windows Defendera
    Dalej
    Wlącz grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods I sprawdź, czy nadal masz ten błąd.
    Jesli blad zniknął sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje modów, których używasz.
    Następnie przeklejaj po kolei swoje mody i CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając czy błąd nie wrócił tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usunie
    Przeczytaj tez ten poradnik
    https://answers.ea.com/t5/The-Sims-4/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message
  • Kisa16's avatar
    Kisa16
    Seasoned Novice
    3 years ago

@kreatora 

Antywirusa nie mam, i wczoraj już sprawdzałam czy Windows Defendera nie blokuje mi simsów, ale okazało się że nie.

Niestety wyjęcie foldera mods i usunięcie folderów cache w nazwie i następnie naprawa gry  też nie pomogło ☹️

Robienie rzeczy z poradnika też nie pomogły, wczoraj już próbowałam, ale spróbowałam też dzisiaj i nadal nic ☹️

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago
    @Kisa16

W takim wypadku:
    1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
    Sciezka do tego folderu w Win10
    Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co sie otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
    2. Nastepnie napraw gre ponownie
    3. Sprobuj wlaczyć teraz gre i jesli ci sie to uda to utworzy sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
    Zacznij nowa gre byle jakim simem , zapisz grę i wyjdz z gry
    4. Włącz znów grę i sprawdź, czy mozesz wejsc do nowego zapisu bez problemu.
    5. Jesli bład znikl wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
    6. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
    Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
    7. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. ByC moze blad ten wywolal jakis nieaktualny mod czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
    8.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jesli miales jakies obiekty CC w domach ( meble itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować

Jesli gra sie nie właczy po usunieciu tego folderu z Dokumentów zrob DxDiag swojego komputera i załacz go tutaj do postu
    https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956
  • Kisa16's avatar
    Kisa16
    Seasoned Novice
    3 years ago

Już wszystko działa!

Sprawdziłam czy w "właściwościach" ts4_x64 czy się coś nie poprzestawiało, okazało się że opcja "uruchom jako administrator" była włączona, jak ją wyłączyłam to gra się uruchomiła! :D po wsadzaniu w nowo wygenerowany folder mods, moich modów i cc też się włączyła!

Wielkie dzięki za pomoc <3

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,324 PostsLatest Activity: 19 hours ago