Własna restauracja - nie można usiąść przy stoliku.
Cześć i czołem,
wydaje mi się, że jeszcze moment i oszaleje. Kupiłam moim simom restaurację, wcześniej prowadziłam klinikę weterynaryjną, ale byłam ciekawa nowości, i mam mega problem - nie można usiąść przy żadnym stoliku, ani goście nie siadają, ani ja, jako właściciel restauracji nie mogę zając żadnego miejsca. Po podjęciu takowej próby wyskakuje nad głową sima-właściciela dymek, który mówi, że nie można się tam dostać (pewnie kojarzycie, o co chodzi - zupełnie tak, jak zabrać np. schody prowadzące na piętro i kazać tam simowi podejść). Generalnie po całym lokalu można swobodnie się przemieszczać, ale skorzystać ze stolika już nie. Rzecz jasna próbowałam przemeblowania, zmiany stolików, ale kompletnie nic to nie daje. Ani ja, ani goście nie siadają, co kończy się tym, że lokal nie przynosi zysku, ale pracowników opłacić trzeba.
Co może być powodem?
Dzięki z gory za każdą radę.
Witaj @baritca
W rozwiązaniu Twojego problemu pomocne byłyby jakieś zdjęcia i dokładniejszy opis tego, co, jako właściciel , zrobiłaś do tej pory.
Na wstępie napiszę, że biznes restauracyjny należy do najtrudniejszych i rzadko przynosi oczekiwane zyski. Twórcy gry nie dopracowali go do końca i trzeba się dobrze na główkować, żeby osiągnąć jakiś sukces. Przyznam, że sama nie prowadzę restauracji, choć zbudowałam ich wiele i każdą z nich testowałam jako właściciel. Jednak wolę moimi Simami jeździć do nich na obiad, niż użerać się z obsługą i klientami.
Na przykładzie mojej najnowszej restauracji pokażę Ci, jak się prowadzi ten biznes.
Każdy biznes (oprócz kliniki weterynaryjnej) trzeba najpierw ustawić, czyli:
1. Ustawić zarządzenia restauracją (ubiory pracowników, menu, marża, reklama...)
2. Zatrudnić odpowiednich pracowników (nie każdy sim nadaje się na określone stanowisko).
3. Z każdym pracownikiem (szef kuchni, szef sali, kelnerzy) omówić szczegóły pracy, pilnować, jak pracują, odpowiednio ich motywować , etc..
4. Jako właściciel trzeba witać klientów, a w trakcie ich posiłków pytać, jak im smakuje i czy są zadowoleni z obsługi.
Jak widać na zdjęciach (wyżej i niżej), w mojej restauracji goście nie mają problemów z zajęciem stolików, oraz zamówieniem potraw.
Ale, żeby mieli dostęp do tych stolików, w restauracji musi być zatrudniony szef sali:
I na koniec mała uwaga:
Wszystkie stoliki w restauracji przynależą do tej kategorii lokalu, czyli nie zajmiesz żadnego stolika (oraz krzesła) - także jako właściciel, dopóki u szefa lokalu nie poprosisz o stolik.
Z góry dziękuję za przyznanie PD (XP) i zatwierdzenie tematu - jeżeli moja porada pomogła. 🙂
Pozdrawiam.