Forum Discussion

LazyGirl1990's avatar
LazyGirl1990
Seasoned Newcomer
3 days ago

Zacinanie się gry podczas wydarzeń

Witam wszystkich! Gram w Simsy na PS4 i od kilku tygodni mam problem ze spowolnieniem i zacinaniem się gry. Ma to miejsce głównie podczas rozgrywki na dużych parcelach (w moim przypadku ściągniętych z Galerii, ale nie tylko), a najgorzej jest, kiedy trwają wydarzenia towarzyskie lub spotkania klubowe z większą liczbą uczestniczących Simów. Simowie przestają wtedy reagować na wydawane polecenia, trwają w zawieszeniu stojąc bezczynnie albo wykonując bez końca jakąś czynność, bądź reagują z bardzo dużym opóźnieniem. Do tego zegar zaczyna się dziwnie zachowywać: zatrzymuje się, po czym wybiega do przodu i znów się cofa. Gra reaguje z dużym opóźnieniem na naciskanie przycisków, na przykład kiedy próbuję przełączyć na innego członka rodziny. Przeprowadziłam odbudowę danych (defragmentację dysku) na PS4 i wyłączyłam HDR na konsoli, a także wszelkie ulepszenia obrazu na telewizorze oraz ustawiłam go na tryb gry. Żadne z tych działań nie przyniosło oczekiwanego rezultatu.

3 Replies

• LazyGirl1990's avatar
    LazyGirl1990
    Seasoned Newcomer
    2 days ago

Konsola posiada 172 GB wolnego miejsca. Ostatni błąd w aplikacji The Sims 4 miał miejsce 2.2.2025 i był to błąd CE-34878-0.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    23 hours ago

Dzięki za update LazyGirl1990​ Podeślij na wszelki wypadek zdjęcie z pełną listą błędów konsoli (kwiecień/ marzec).

LazyGirl1990 wrote:

...od kilku tygodni mam problem ze spowolnieniem i zacinaniem się gry. Ma to miejsce głównie podczas rozgrywki na dużych parcelach (w moim przypadku ściągniętych z Galerii, ale nie tylko), a najgorzej jest, kiedy trwają wydarzenia towarzyskie lub spotkania klubowe z większą liczbą uczestniczących Simów...

Na podstawie listy błędów przeanalizujemy jakie kroki możemy Ci dodatkowo zalecić. Wygląda jednak na to, że problem ze spowolnieniem i zacinaniem się gry może być związany z dużą ilością szczegółów, które konsola PS4 musi obsłużyć. Duże parcele, szczególnie te pobrane z Galerii, często zawierają wiele elementów, które mogą obciążać system. Dodatkowo, wydarzenia towarzyskie i spotkania klubowe z większą liczbą Simów zwiększają ilość obiektów i interakcji, co może prowadzić do przeciążenia.

Spróbuj zmniejszyć szczegółowość grafiki i wyłączyć niektóre efekty wizualne. Może to pomóc w płynniejszym działaniu gry. Upewnij się także, że gra i konsola są zaktualizowane do najnowszej wersji. Aktualizacje często zawierają poprawki optymalizacyjne.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,131 PostsLatest Activity: 20 hours ago