Forum Discussion

ladia25's avatar
ladia25
Seasoned Newcomer
18 days ago

Problem z Enchanted by Nature

Hejka wszystkim, kupiłam ostatnio w przedsprzedaży najnowszy dodatek, zainstalowałam go jak i również zrobiłam aktualizację gry która była 10.07 i niby wszystko zapowiadało się okej ale wszystko co jest związane z tym nowym dodatkiem nie działa poprawie. 

Ta sytuacja nie jest powiązana z modami itp. Napisałam też do support w tej kwestii i czekam na info ale może ktoś z was miał ten problem i to rozwiązał samemu.

Bylabym mega wdzięczna za wszelkie wskazówki co mogły pomóc :( 

8 Replies

• Aschantka's avatar
    Aschantka
    Seasoned Veteran
    10 days ago

Odinstsluj grę, wyczyść rejestry np ccleanerem czy innym programem do naprawy i oczyszczania z resztek kluczy w rejestrach, również wyczyść pamięć tymczasową EA App, i ponownie zainstaluj całą grę. Jeśli miałaś jakiekolwiek modyfikacje skryptowe (np UI Cheats, Basemental, Mc command center, T.O.O.L, Betterbuildbuy, Wicked etc)  to musisz wiedzieć, że  one instalują się w  wielu miejscach w grze, których nie jesteś w stanie oczyścić wyjmując jedynie folder Mods z gry na czas instalacji czy to dodatku, czy łaty. Gdybyś instalowała dodatek na tzw czystym folderze gry, który znajduje się w lokalizacji Dokumenty/EA - to istniałaby mała szansa na zepsucie sięgry. Niestety - sam dodatek zawiera masę błędów, więc teraz nie wiadmo, czy masz problemy z wyżej wymienionych powodów, czy też sam dodatek to spowodował.

Instalacja na czystym folderze polega na usunięciu dotychczasowego folderu TS4 w lokalizacji Dokumenty/EA i odpaleniu gry. Bez obaw - gra sama sobie odtworzy ten folder - i będzie czysty - bez resztek modyfikacji ukrytych np w Tray, czy Saves. Wychodzimy z gry, i zabieramy się za instalowanie nowego dodatku.

• ladia25​ Nie trzeba odinstalowywać gry.  :)

Najpierw wypróbuj te kroki:

Wyjmij z gry cały folder Mods na pulpit komputera (i na razie nie wkładaj go z powrotem do gry).

Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
    - cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache.package,

(te pliki odtworzą się po ponownym uruchomieniu gry, ale nie będą pamiętać jej  poprzednich błędow).

Jeżeli masz w nim pliki o nazwie:
    - lastException .txt,
    - LastUIException.txt
    - LastCrash.txt
    to także je usuń.

Napraw grę w aplikacji EA app.

Włącz grę i sprawdź rozgrywkę.

Przeczytaj uważnie poradnik i zastosuj jego wskazówki: Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536

Jeżeli nadal będą problemy z grą to spróbuj dodatkowych kroków, czyli uruchom czystą grę:

- przejdź do Dokumenty> Electronic Arts> The Sims 4 i zmień nazwę folderu na The Sims 4 Kopia;
    - z folderu The Sims 4 Kopia - skopiuj na pulpit folder Saves ;
    - Uruchom grę (stwórz dowolny zapis, następnie zapisz gre  "zapisz jako" i wyjdź z gry);
    - ponownie przejdź do Dokumenty> Electronic Arts> The Sims 4 i zamień nowy folder Saves na ten, który został zapisany na pulpicie (skopiuj go z Pulpitu; nie wycinaj). 

PS. Nie zauważylam u siebie błędów w rozgrywce z tego dodatku, owszem jest kilka błędów w grze, ale wynikają one z ostatnich, nie naprawionych aktualizacji.

• Aschantka's avatar
    Aschantka
    Seasoned Veteran
    9 days ago

No, niestety - ja takiego szczęścia nie mam i gra uruchomiła mi się po raz pierwszy z mnóstwem błędów,  Na dodatek nie mam języka polskiego - po prostu - wyparował. Może przy takiej wszechwiedzy - coś i na to poradzisz, Danuta720?  Ręczne zmienianie wpisu pl_PL do rejestrów gry niczego nie daje prócz błędu inicjacji uruchamiania. Może znasz lepszy sposób?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    9 days ago

Witaj Aschantka​ 🙂

Może na czas aktualizacji gry nie wyjęłaś z niej  folderu Mods? Wiem, że masz w grze mody, więc polecam poradnik, który pomoże ci je uporządkować oraz pozbyć się z gry zepsutych modów/CC: Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536

Jeżeli chodzi o mod Better BuildBuy autorstwa Twisted Mexi, nie wystarczy wyjąć go z gry przed jej aktualizacją. Jeżeli nie chcesz mieć zepsutej gry to przed każdą jej aktualizacją należy ten mod najpierw unieruchomić, "odptaszkowując" jego opcje:

Po ich odhaczeniu trzeba zapisać grę, (opcja "zapisz jako") i wyjść z niej. Dopiero potem można wyjąc ten mod z gry.

Jeżeli chodzi o język w grze, zależy on od zakupu podstawy gry w określonej strefie językowej. Jeżeli podstawę  gry kupowałaś na terenie Polski to powinnaś mieć możliwość zmiany języka na polski. Nie polecam jednak grzebać w rejestrach gry. Język gry/region zmieniamy w aplikacji EA >Ustawienia>Aplikacje>zmiana języka/regionu (kraju).

Najpierw jednak doradzam dokładne wyczyszczenie pamięci poręcznej aplikacji Ea (czasem trzeba zrobić to kilka razy): https://help.ea.com/pl/help/faq/clear-cache-to-fix-problems-with-your-games/

Po wyczyszczeniu aplikacji należy zrestartować komputer i ponownie zalogować się do aplikacji.

Jeżeli i to nie pomoże to pozostanie kontakt z obsługą klienta (kontakt online!), gdyż tylko tam mogą zerknąć na twoje konto: https://help.ea.com/pl/solutions/?product=ea-account&category=manage-my-account&topic=login-ea-accountJeżeli chodzi o dodatek 

Pozdrawiam

• Aschantka's avatar
    Aschantka
    Seasoned Veteran
    8 days ago

Te wszystkie porady jakich udzielasz - są dla początkujących graczy jedynie. Ja mam tę grę od przeszło dwudziestu lat, świętowałam 25-lecie grania w Simsy razem z EA!  Więc nie sądzisz chyba, że pozwoliłabym sobie na zachowanie folderu Mods podczas aktualki!  BTW - nie mam modów od Twisted - za dużo z nimi zachodu było..

Odzyskałam język polski w grze - dzięki AI, plikom językowym i zmianom dokonywanym w rejestrach, więc masz nieaktualny zestaw porad, jeśli twierdzisz, żę jest regionalizacja i nie można zmienić języka dowolnie. Kolega  - na próbę - włączył sobie język holenderski w grze - i mimo, iż mieszka w Polsce, i na co dzięń gra po polsku, ma grę zakupioną w Polsce - gra mu uruchomiła się po holendersku czyli niderlandzku, (czy jak się tam powinno mówić). Więc tu też nie masz racji!

Wracając do tematu - nie zakupiłam żadnego dodatku poza Polską, Nie uruchamiałam gry w innym kraju poza Polską. Po prostu gra sfiksowała, bo jest pełna bugów po ostatnich  aktualizacjach (co zresztą EA sama przyznała wypuszczając po cichu kolejną łatę 17 lipca, naprawiającą to, co zepsuli z ciążami Simek), i gdy pechowo akurat tego dnia instalowałam nowy dodatek - gra jednocześnie pobrała i nowy dodatek, i aktualkę (o której nie wiedziałam, bo miałam włączoną apkę przez kilka godzin, przez co info o aktualce nie pokazało się) . Gra jednak już wcześniej mi fiksowała po zakupie dodatku  Dochodowe Hobby, a raczej po aktualce do Hobby.  Zresztą - posłuchaj na YT, co mają na ten temat do powiedzenia znani youtuberzy. Wiesz, którzy.

Wiem, że masz dobre intencje, ale musisz koniecznie odświeżyć swoją wiedzę, bo ta gra ewoluuje, i jej bugi też. Czytaj nie tylko oficjalne porady, ale fora dyskusyjne takie jak Reddit chociażby... Grę można naprawić na wiele innych sposobów - między innymi za pomocą  AI, co właśnie zrobiłam. Natomiast skandaliczne jest, że pomocy w naprawie gry nie można uzyskać od supportu! Kontakt jest tak utrudniony, że współczuję dzieciarni, która najczęściej bezradnie szuka pomocy, a która ma często zerową wiedzę nt obsługi komputera, że o zorientowaniu się jak szukać pomocy  na EA Help nawet nie wspomnę...

Ale dzięki, że chciałaś pomóc.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    7 days ago

Dziękuję serdecznie Aschantka​  oraz danuta720​  za dzielenie się swoimi cennymi radami. Wasze wieloletnie doświadczenie w The Sims jest nieocenione, zwłaszcza dla nowych graczy. Taka wymiana wiedzy i doświadczenia pomaga forumowiczom w wielu sytuacjach, kiedy najzwyczajniej chcą jak najszybciej wrócić do swoich Simów.

Forum jest odwiedzane przez wielu graczy, więc korzyści uzyskuje nie tylko autor wątku, ale także osoby, które przeglądają posty w poszukiwaniu odpowiedzi i rozwiązań. Doceniamy każdą pomoc, która nie naraża graczy i ich sprzętu – na przykład poprzez unikanie pobierania plików z zewnętrznych źródeł, które mogą zawierać wirusy czy złośliwe oprogramowanie. Bezpieczeństwo jest naszym priorytetem.

ladia25​  daj znać, jak wygląda aktualnie Twoja sytuacja. Jeśli wcześniejsze porady pomogły Ci przywrócić rozgrywkę do równowagi, proszę, oznacz odpowiedź jako rozwiązanie. W przypadku dodatkowych pytań, wiesz, gdzie nas znaleźć. 

Cieszymy się, że możemy być częścią tak zaangażowanej społeczności, która wspólnie rozwija swoje umiejętności i pasję do gry!

• Aschantka's avatar
    Aschantka
    Seasoned Veteran
    6 days ago

Kalino - tylko dzięki plikom pobranym z zewnętrznych źródeł uratowałam swoją grę, w którą włożyłam ponad 6 tysięcy złotych, (mam wszystkie dodatki i 99% kolekcji), a która stała się dla mnie bezużyteczna po ostatnim krachu. Wiem, że chcesz dobrze, bo żeby ruszyć rejestry Windowsa trzeba doświadczenia i umiejętności - ale czasami tylko takie rozwiązania, których nie możesz polecać jako pracownik EA ratują doświadczonego gracza. Gdy moderowałam oficjalne forum TS3 - dzięki zestawowi ratunkowemu od Twallana mogłam  pomóc dziesiątkom bezradnych graczy. A   EA nie potępiało tej pomocy.  Dziwię się, że spece z EA sami nie chcą się przyznać, że modderzy dorównują im wiedzą. Ale mogliby sami skorzystać z ich wiedzy i pomóc graczom  naprawić własne błędy.

• ladia25's avatar
    ladia25
    Seasoned Newcomer
    5 days ago

Cześćdanuta720​Aschantka​EA_Kalina​  bardzo wam dziękuję za udzielenie wszelkich porad, w wolnej chwili spróbuję z nich skorzystać. Natomiast wydaje mi się, że to wada z dodatku, gdyż kiedyś miałam podobną sytuację ale z dodatkiem ranczo gdy wyszedł i go zakupiłam tylko nie pamiętam jak to zostało rozwiązane, no cóż. Jeszcze raz bardzo wam dziękuję 💕

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,311 PostsLatest Activity: 16 hours ago