Forum Discussion

KITT097's avatar
KITT097
Seasoned Newcomer
2 months ago

Ban w grze, w którą... Nigdy nie grałem?

Cześć, mam taką sprawę:

Posiadam od dość dawna konto EA, na którym dawno temu się grało w różne gry. Od paru lat jednak poza np. logowaniem się do Burnout Paradise czy czegoś, konto leżało nieużywane. 

W ostatnim czasie znajomy namówił mnie do pobrania Apex Legends. Jako, że PS5 i Switch stały się od paru lat moimi głównymi platformami - pobrałem grę na PS5. Jakie było moje zaskoczenie, gdy po odpaleniu gry ujrzałem taki komunikat:

Widząc to trochę byłem w szoku - nigdy nie grałem w daną grę, a konto jest zablokowane? Jak to się mogło wydarzyć. 

Myśląc, że da radę coś ugrać, zgłosiłem pierwszy ticket - Sprawa #211907715. W końcu ban za nie uruchamianie nigdy gry? Ale szybko przekonałem się, że:
1. System wsparcia w EA jest do kitu i nie da się skontaktować z żywym człowiekiem
2. Ktoś bez większej weryfikacji zrobił Decline na tickecie. 

Okej, zacząłem trochę grzebać i się okazało, że: w okolicach 2019 ktoś musiał się włamać na konto. Nie dostałem od EA żadnej informacji o podejrzanej aktywności na koncie. Nie dostałem żadnego ostrzeżenia, że coś jest nie tak. Znalazłem to tylko poprzez grzebanie w historii konta, widząc że Apex został zamówiony w walucie zupełnie obcego kraju - chyba Hong Kong czy coś. 

Ok, drugi ticket złożony, Sprawa #212036454, myślę - skoro właściciel konta NIGDY nie pobrał gry, NIGDY nie grał w daną grę - oczywiste że ban nie powinien być ważny. W końcu jak można karać gracza, który NIGDY nie korzystał z danej gry? 

Ale najwyraźniej się myliłem, bo dostałem taką odpowiedź:

Więc mam tu parę pytań:

1. Dlaczego EA nigdy nie informuje o podejrzanych akcjach na koncie? Logowanie z zupełnie innego kraju, oddalonego o wiele kilometrów powinno wzbudzić podejrzenia, wymagać jakiegoś potwierdzenia. A nie, że EA wpuszcza każdego na każde konto, bo nie wiem - z bazy EA wyciekną hasła? 
  2. Dlaczego mimo podania na tacy możliwego powodu i tak dalej, EA nie wyczyści i nie odblokuje konta? W końcu - jeśli ktoś NIGDY nie grał w grę, za co jest karany. Za niekompetencję zespołu bezpieczeństwa EA? Za brak jakichkolwiek weryfikacji, walidacji kto gra?
  3. Dlaczego system zgłoszeń jest tak kiepski? Nie ma żadnej opcji by odpowiedzieć na uzyskaną odpowiedź od EA, innej niż składanie kolejnych ticketów. Każdy sensowny system pozwala na dyskusję, rozmowę - a tu można tylko złożyć ticket, liczyć na odpowiedź co pojawi się po tygodniu, a następnie pisać kolejne tickety. Strata czasu obu stron.

W tym momencie praktycznie EA dało idealny powód, by nigdy nie kupować od nich gier. Bo jeśli zapłacę np. 250-300 zł za grę, a ktoś uzna, że oszukiwałem (choć nigdy wcześniej w dany tytuł nie grałem) - dostanę i tak bana i kasa poleci w błoto.

3 Replies

• KITT097's avatar
    KITT097
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

I kolejna odpowiedź od EA. Nie da się w żaden sposób z zespołem wsparcia sensownie skomunikować, a ci tutaj...

Piszą by nie spodziewać się dalszej komunikacji.

Serio?

NIGDY nie grałem w daną grę.

Mam bana, co jest ZUPEŁNIE BEZZASADNY.

A zespół wsparcia NIE POTRAFI w żaden sposób uzasadnić swojej decyzji i odcina mnie od dalszej komunikacji.

EA, na prawdę, świetna zachęta by kupować Wasze gry. Oby tak dalej... Na pewno gry będą zarabiać, jak BANUJECIE GRWCZY, CO NIGDY NIE GRALI W DANĄ GRĘ.

• SQUBI-_-'s avatar
    SQUBI-_-
    Seasoned Novice
    2 months ago

1.  Zależy czy hasło które używasz do EA jest unikalne względem innych serwisów z których korzystasz. Jeżeli hasło masz jednakowe do wielu portali to istnieje wielka szansa że któreś zostanie złamane. Zawsze warto sobie sprawdzić na tej stronie https://haveibeenpwned.com/  oraz https://haveibeenpwned.com/Passwords  wtedy wiesz czy adres email lub hasło zostało złamane. Również użyj sobie porządnego menadżera hasłem jak Bitwarden, za darmo w aplikacji sprawdzisz manualnie czy hasło zostało wykradzione (za opłatą chyba automatycznie lecz nie mam pojęcia). Również fajnie by było ze strony EA jak by informowało o nowych logowaniach lecz niestety trzeba żyć z tym co jest.

2. Jeżeli każdy oszust (podaję przykład), pisał do EA z prośbą o odblokowanie konta bo ktoś im je ukradł zapętliło by się to. Niestety od nas zależy jak konto zabezpieczymy. Jeżeli używamy długiego i skomplikowanego hasła oraz dwuetapowej weryfikacji to nawet po zdobyciu przez nich hasła bez telefonu i kodów nic nie zrobią. (Jeżeli i to ominą wtedy można się kłócić)

3. Też mnie to boli bo miałem podobny problem lecz po 2-3 dniach miałem odpowiedź i rezultat, lecz ja miałem problemy z połączeniami konta EA i Playstation, nie miałem problemu z kontem przynajmniej na EA.

Próbuj może uda ci się zdjąć bana. Miałem podobny problem lecz została mi skradziona kosa z ekwipunku ze Steama. Też pisałem i nie pomogło. Konto lepiej zabezpieczyłem i od 4-5 lat nie mam problemu z niczym. Omijam logowanie się na nieznanych stronach i dobrze zabezpieczam konto. Powodzenia

• KITT097's avatar
    KITT097
    Seasoned Newcomer
    2 months ago

O tym, że ważne są unikalne hasła, 2FA i tak dalej - wiem od lat ;) Za długo pracuję w IT by tego nie wiedzieć.

1. Hasła od wielu lat stosuję wszędzie unikalne. Dodatkowo 2FA, więc nie powinno być opcji dostania się na to konto. 
    2. Realnie EA ma bardzo prosty sposób sprawdzić kto się logował na konto. Jeżeli cały czas ktoś z Polski się loguje, a nagle ma logowanie z innego kraju - większość firm potrafi przyblokować takie logowanie, zweryfikować je dodatkowo. 

U mnie każdy ticket póki co odrzucają.

Ogólnie - jak dla mnie to prosta wiadomość, że nie warto ufać EA i wydawać kiedykolwiek pieniędzy na ich gry. Konta po ich stronie nie są bezpieczne w żaden sposób, pora się poddać z tym hah 

About Apex Legends Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z Apex Legends? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.2,444 PostsLatest Activity: 4 days ago