Forum Discussion

Jac10aaa's avatar
Jac10aaa
Seasoned Newcomer
3 days ago

Problem crash Battlefield6 DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED/DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG

Problem z uruchomieniem i crashami Battlefield6– DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED / DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG

Cześć,

Mam problem z grą Battlefield6 na Steam PC. Gra często się zawiesza lub wyłącza z błędami: DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED, DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG.

Problem najczęściej występuje w momencie dołączania do gry, czasami uda mi się pograć około 20 minut, a raz gra wywaliła całkowicie.

Specyfikacja mojego sprzętu:
CPU: AMD Ryzen 7800XD3
GPU: AMD Radeon RX 7900 XTX
RAM: 32 GB DDR5
System: Windows 11, najnowsze aktualizacje
DirectX: 12 (DX11 próbowałem)
Sterowniki GPU: najnowsze (DDU czyszczenie + reinstalacja)
BIOS: UEFI, Secure Boot włączone, ReSize BAR wyłączone

Próbowałem już wszystkich standardowych rozwiązań: aktualizacja sterowników GPU, czyszczenie i reinstalacja sterowników (DDU), zmiana ustawień TDR w rejestrze, uruchamianie gry w trybie DX11, wyłączenie ReSize BAR w BIOS-ie.

Niestety, żadne z tych działań nie rozwiązało problemu.

Proszę o instrukcje lub rozwiązanie, które pozwoli mi normalnie uruchomić grę i grać bez crashów.

Pozdrawiam,
zajax111

3 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    15 hours ago

Hej Jac10aaa​ 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Opisane błędy wskazywałyby na problemy z kartą graficzną lub jej sterownikiem. 

Czy parametry Twojej karty graficznej (jej taktowanie) jest w jakikolwiek sposób zmodyfikowane? Jeśli tak - przywróć je do nominalnych wartości. 
    Sprawdź również czy nie dochodzi do przegrzewania się karty, możliwe że po upłynięciu 20 minut w grze dochodzi do przegrzania komponentów. 

Prześlij nam również plik DxDiag, możliwe że tam znajdziemy dodatkowe wskazówki. 

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

• Jac10aaa's avatar
    Jac10aaa
    Seasoned Newcomer
    9 hours ago

EA ID/Steam ID : EA ACCOUNT NAME/ Jac10aaaa              STEAM/ zajax111
    OS installed:  WIN 11
    OS Version:  WIN 11 PRO
    GPU:  AMD RADEON RX 7900XTX
    GPU Version Adrenalin 25.9.1
    Date/time issue occurred? Every time when i want to join to game single or multi 
    Summarize your bug: Crash game some time i can play 5min and its get crash or when i want to join to the gameWhat type of issue do you have? Crash - Disconnect - kicked to main menu, etc.  CRASH
    In which mode has this happened? MP - Campaign - if MP, which part? SINGLE AND MULTI
    Any other errors when they happen? JUP I HAVE 2 ERRORS Crash DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED
    DXGI Error Device Hung
    Is this during a specific mission or during a cut-scene? NO
    Can you attach a DxDiag? YES

Jak pomozesz to bede mile zaskoczony :) probowalem wszystkiego 100euro poszlo a nie mam gry pakiety PD wykorzystalem po zakupie bo myslalem ze dzial mi gierka a nie dziala probowalem serio wielu rzeczy grzebalem w biosie, eydtowalem rejestry nic nie pomaga
    gierka sie wydaje **bleep** wiec seria mam bol dupska ze nie moge w to zagrac a mam dobry sprzet

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    8 hours ago

Hej Jac10aaa​ 

Dzięki za odpowiedź i przesłany plik DxDiag. 

Bardzo bym prosił abyś odpowiedział na pytania zadane przeze mnie we wcześniejszym poście: 

Czy parametry Twojej karty graficznej (jej taktowanie) jest w jakikolwiek sposób zmodyfikowane? Jeśli tak - przywróć je do nominalnych wartości. 
    Sprawdź również czy nie dochodzi do przegrzewania się karty, możliwe że po upłynięciu 20 minut w grze dochodzi do przegrzania komponentów. 

Pomoże to w dalszej analizie tego problemu, nie tylko u Ciebie ale w przyszłości jeśli podobny przypadek ponowi się. 

W pliku DxDiag (oraz w Twoim opisie) zauważyłem, że numer sterownika aktualnie zainstalowanego na Twoim komputerze to 25.9.1. Dla Twojej karty graficznej dostępne są nowsze-opcjonalne sterowniki: 

Możesz je pobrać stąd.

Po czystej instalacji tego sterownika (z racji adnotacji w Release notes):

Intermittent application crash may be observed while playing games with EA Javelin anticheat and Radeon™ Anti-Lag enabled on some AMD Graphics Products. Users experiencing this issue are recommended to disable Radeon™ Anti-Lag as a temporary workaround. 

Wyłącz wspomnianą wyżej funkcję.

•  Dodatkowo jeśli to możliwe wyłącz również: Radeon Chill, Enhanced Sync, oraz Boost. 

Następnie wyłącz HAGS (Hardware-Accelerated GPU Scheduling), tutaj podaję link do strony Microsoft na której znajdziesz instrukcję wyłączenia.

Daj nam znać czy opisany przez Ciebie problem pojawia się nadal po zastosowaniu kroków powyżej. 

About Battlefield 6 Dyskusja ogólna

Dołącz do społeczności Battlefield 6, aby uzyskać informacje o grze i jej aktualizacjach, omawiać taktyki i dzielić się wrażeniami z gry Battlefield.100 PostsLatest Activity: 2 hours ago