Forum Discussion

MrZelltar's avatar
4 years ago

Tragiczna wydajność na dobrym sprzęcie, 100%zużycia CPU

Cześć! Mam problem z liczbą klatek i lagami w trakcie gry.

Mój sprzęt to HP omen 15, ryzen 4600h, gtx 1660ti, 8gb ram.

W trakcie gry bardzo rzadko, niezależnie od jakości grafiki (czy minimalne czy ultra) mam poniżej 50 FPS, na ultra 30-50, z ciągłymi mikroprzycięciami. Według wszelkiej maści benchmarków powinienem mieć stabilne 60, po wejściu w menadżer zadań pokazuje 95-100% zużycia CPU, GPU na poziomie 1-5%, z wykorzystaniem 3-4gb ramu grafiki

FFR nie ma znaczenia

komputer z podłączoną ładowarką

najnowsze sterowniki w tym bios

brak programów w tle mogących mieć wpływ, wirusów

w komputerze i oprogramowaniu HP maksymalna wydajność,

synchronizacja pionowa włączona - przy wyłączonej 30FPS

temperatury w normie

DX12 nie ma znaczenia

problem występuje jedynie w BF5, reinstalacja nie pomogłą.

w panelu sterowania nvidii dodatkowo ręcznie przypisany tryb grafiki dla gry

Nie mam już pojęcia co mogę zrobić, liczę na pomoc

Pozdrawiam!

11 Replies

• EA_Cekiel's avatar
    EA_Cekiel
    Icon for EA Staff rankEA Staff
    4 years ago

Hej @MrZelltar,

To może być jak najbardziej słuszna sugestia, którą zamieścił @Wyrzysk_1985. Procesor, którego używasz, ma częstotliwość bazową 3 GHz i potrafi rozkręcić się do 4 GHz, jednak nie może pracować z najwyższą częstotliwością cały czas, dodatkowo może występować tzw. throttling & thermal throttling.

Możesz zainstalować sobie program, który będzie logował temperaturę procesora. Twój model może osiągać bardzo wysokie temperatury. Dodatkowe informacje na ten temat znajdziesz na stronie jego producenta

Możesz dodatkowo sprawdzić "Monitor zasobów" na Twoim komputerze. 

W Monitorze Zasobów znajdź mały niebieski kwadrat w prawym górnym rogu, oznaczonego jako "Maksymalna Częstotliwość". Ta wartość procentowa wskazuje aktualną prędkość procesora w stosunku do jego bazowej prędkości i odpowiada niebieskiej linii na wykresie po prawej stronie.

Jeśli numer wyrażony w procentach jest ograniczany przy danej wartości, oznacza to, że częstotliwość taktowania jest automatycznie zbijana w celu ochrony procesora.

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,085 PostsLatest Activity: 12 hours ago