Forum Discussion

Maczo_Killer_Pl's avatar
8 years ago

Dragon AGE 2 się nie uruchamia

Witam. Kupiłem na Originie Dragon Age 2 z dodatkami. Wszystko sie pobralo zainstalowało i tu pojawia się problem. Gra wogóle nie działa. Pojawia się  czarny ekran i po chwili wywala błąd " PROGRAM DRAGON AGE 2 PRZESTAŁ DZIAŁAĆ ". Próbowałem już naprawiać grę oraz reinstal i nic to nie dało. Proszę o pomoc w rozwiazaniu tego problemu.

10 Replies

• Witam,

U mnie DA2 też się nie uruchamia.

Tylko w moim przypadku nie pojawia się żaden komunikat.

Gra jest pobrana i uruchamiana przez Origin.

Po kliknięciu "Graj"  przez chwilę widać ekran wczytywania, który znika i nic więcej się nie dzieje.

Używam Windows 10 i DirectX 11.

Pozdrawiam.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    6 years ago

Hej @Perlowski 

Upewnij się, że gra jak i program Origin nie jest blokowany przez inny program działający na Twoim komputerze, a następnie uruchom grę według instrukcji poniżej: 

Spoiler

1. Całkowicie zamknij program Origin oraz grę (tak aby w menedżerze zadań nie był widoczny żaden proces związany z grą lub programem Origin)

2. W polu wyszukiwania wpisz "Kontrola konta"
    3. Wybierz z listy "Zmień ustawienia kontroli konta użytkownika"
    4. Przesuń suwak na samą górę, następnie zatwierdź zmiany
    5. Kliknij prawym przyciskiem myszy (PPM) na skrót od programu Origin na pulpicie, wybierz Właściwości i Otwórz lokalizację pliku
    6. Kliknij PPM na zaznaczonym pliku i wybierz Uruchom jako administrator
    7. Jeżeli pojawi się komunikat o wprowadzaniu zmian na dysku - koniecznie go zaakceptuj
    8. Tą samą czynność powtórz ze skrótem od gry
    9. Jeżeli gra uruchomi się, przywróć ustawienia kontroli konta użytkownika do poprzedniej wartości (punkty 1-4)

• Witam, skorzystałam z tego wpisu, gdyż mam ten sam problem, po odpaleniu gry (niby się zaczyna wczytywać) wyrzuca mnie z powrotem do Origina i nie uruchamia gry, jednak w moim przypadku podane instrukcje niestety nie pomogły. Czy jest jeszcze jakaś możliwość, uruchomienia gry?!

• Siemanko

Widzę, że minęło już sporo czasu od ostatniego posta ale mimo tego może komuś pomogę. Polecam wyszukać grę na dysku a następnie wejść w folder bin_ship, tam znajduje się aplikacja do uruchomienia panelu opcji w grze, polecam zmienić opcje pracy z Directx11 na Directx9. Miłego grania jeśli pomogłem 🙂

• 19csq97otdk2's avatar
    19csq97otdk2
    Seasoned Rookie
    7 months ago

Niestety, po wykonaniu obu czynnosci podanych wpoście pojawia mi sie komunikat o aktualizacji, ktorej nie da sie zrobic ... Ani naprawic...

Co teraz?

Dodam, ze pamiec podreczna czyszczona byla rowniez,. Odpalam jako administrator, zmieniona grafa w konfiguracji gry. Gra niby jest w tle, ale jej fizycznie bie ma.

• 19csq97otdk2's avatar
    19csq97otdk2
    Seasoned Rookie
    7 months ago

udalo sie!

Wylaczylam wszystko, po uruchomieniu na nowo kompa dalam gre do naprawy. Wciaz nie dzialalo. Zainstalowalam na niwo avast, odchaczylam ea app i DA. Usunelam dodatkowe zapory innych programiw, z ktorych bie bylo nozliwosci odblokowania gier (rav), zaktualizowalam windows (mam 10) i puf!

Gra sie odpalila! Nareszcie. Sprawdzialm czy dziala, ale trzebabylo sie zbierac do pracy wiec potestuje gre innym razem. 

About Dragon Age Dyskusja o serii

Odwiedź fora i porozmawiaj ze społecznością o swojej podróży przez świat Dragon Age od BioWare.294 PostsLatest Activity: 10 days ago