Forum Discussion

Pinatu's avatar
Pinatu
Rising Novice
2 months ago

Problem z wyświetlaniem gier w bibliotece

Witam. Mam taką sprawę... Otóż każdorazowo po zalogowaniu się do EAapp wyświetla mi inną ilość gier  posiadanych w bibliotece, i oczywiście wtedy widać że brakuje niektórych gier na liście. Czasem widzę cyfrę 44, czasem 19, następnym razem znów 41 lub 43... I nie chodzi tu o różnice między dniami czy tygodniami bo potrafię się zalogować np. 3 razy dziennie i 3 razy dziennie ta cyfra jest inna, jak i ilość widocznych gier w bibliotece jest inna... Czy ktoś się również z tym spotkał albo zna rozwiązanie ? Aplikacja oczywiście zaktualizowana do najnowszej wersji. Sprawdzałem ten problem również na dwóch różnych komputerach i dwóch różnych systemach operacyjnych i wszędzie jest tak samo... Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

9 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Hej Pinatu 

Być może jest to jedynie błąd graficzny, ale najważniejsze pytanie brzmi: czy możesz uruchomić swoje gry, czy tez wyświetlają się jako usunięte lub niedostępne?🤔

• Pinatu's avatar
    Pinatu
    Rising Novice
    2 months ago

Hej. Przyznaję że nigdy nie sprawdzałem gdyż te gry "znikają" losowo. Raz po zalogowaniu brakuje np. Mass Effect Legendary Edition, po kolejnym logowaniu już jest a np. zniknął Crysis i tak dalej, zupełnie bez jakiegoś planu. Raz brakuje jednej a raz kilku czy nawet połowy gier, a po kolejnym logowaniu już jest inaczej. Jednak o ile kojarzę to i tak gry zainstalowane pojawiają się powyżej w oknie gier zainstalowanych a te znikające są poniżej w grupie gier posiadanych lecz nie zainstalowanych... I te na górze (zainstalowane) zawsze są wyświetlane i działają (choć oczywiście uruchamiam skrótem na pulpicie) a problemem jest ta dolna sekcja w bibliotece gier. Początkowo na to nie zwróciłem uwagi aż do dnia gdy po zalogowaniu się i wejściu do biblioteki zobaczyłem że mam 19 gier, co nie było nawet połową moich gier. Przestraszyłem się wtedy że gry mi zniknęły (EA usunęło czy coś) albo że ktoś się mi na konto włamał, lecz po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu gier już było więcej, choć nadal nie wszystkie. Kolejnego dnia gdy się zalogowałem gry były wszystkie, by później znów zacząć znikać... I tak w kółko już od jakiegoś dłuższego czasu. Pozdrawiam.

• Pinatu's avatar
    Pinatu
    Rising Novice
    2 months ago

A tak korzystając z okazji to mam jeszcze inną kwestię z którą zgłaszałem się do was już jakiś czas temu ale nie otrzymałem odpowiedzi... Mianowicie chodzi o to jak zainstalować gry z płyt, które domagają się Origina ? Mam problem np. z Mass Effect 3 czy Andromedą... Mam edycje pudełkowe gdyż mam dość ograniczony internet (tak miesięczną ilość GB jak i jego prędkość) i gdzie tylko mogę staram się instalować z nośników. Póki był Origin nie było żadnych problemów, jednak po przymusowej aktualizacji/przesiadce na EAapp gry już nie chcą się instalować bo domagają się Origina a ten po zainstalowaniu i połączeniu z siecią odrazu się aktualizuje do EAapp i gra nie chce się zainstalować i trzeba całość pobierać a gry mają coraz większą objętość, niejednokrotnie swoją wielkością przekraczając mój miesięczny limit gigabajtów...

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 months ago

Płyty z wcześniej wydanymi grami zawierają pliki instalacyjne wymagające Origin.  Aby je zainstalować, konieczne jest pobranie całej gry za pomocą aplikacji EA.

• Pinatu's avatar
    Pinatu
    Rising Novice
    2 months ago

Trochę to nieuczciwe działanie... Nie po to kupuję legalne edycje na płytach CD/DVD by teraz być zmuszanym do pobierania całej gry... Taka Andromeda wymaga pobrania ponad 50GB danych, a ja mam miesięczny limit internetu na poziomie 10,5 GB (pomijając ograniczoną jego prędkość). Czyli wychodzi na to że aby zainstalować Andromedę zajmie mi to dobre 6 miesięcy i to tylko pod warunkiem że przeznaczę na to cały miesięczny limit internetu nie używając go do innych celów, jak np. obecny kontakt z Wami... Smutne takie działania wielkich korporacji... A wystarczyłoby zapewne udostępnić jakiś nowy plik w formie patcha który podmieniałby konieczność Origina na EAapp... Ech to tak samo jak zawsze były problemy choćby z DLC do Mass Effect 1 i Pinnacle Station czy kilku do Mass Effect 2 na polskich jej wydaniach... Zawsze tylko były odpowiedzi z Waszej strony typu "nie da się", "nie można", "nie kompatybilne" itp., a krótko później okazywało się że jakieś malutkie fanowskie projekty pokazywały że jednak się da i można było coś naprawić/poprawić/umożliwić/spolszczyć i ostatecznie zainstalować i grać... A najnowszy tego przykład z DLC Pinnacle Station które nie znalazło się w Edycji Legendarnej bo zgubiono kod źródłowy... Serio ? Zgubiono ? Zgubić to można klucze (choć mnie się to nigdy nie zdarzyło) albo zgubić się w obcym mieście... Ale żeby oprogramowanie zgubić ?? Co za ludzie tam pracują ? Ale oczywiście już fani gry zajęli się sprawą i rezultat znamy...

A co się tyczy mojego pierwotnego powodu kontaktu to nadal występuje to że po każdym logowaniu lista gier jak i ilość posiadanych różni się od siebie... Wczoraj rano miałem 44 gry, a popołudniu po zalogowaniu już tylko 41... Nie chciało mi się sprawdzać które gry tym razem zniknęły bo znikają różne gry, i nie jest to ograniczone do wybranych tytułów... Czasem zniknie któryś Mass Effect, czasem któryś Crysis, czasem The Sims, czasem któraś z mniejszych starszych tytułów. Nie jest to też ograniczone do gier kupionych czy które otrzymałem od Was w formie darmowego prezentu.

Pozdrawiam.

• Pinatu's avatar
    Pinatu
    Rising Novice
    2 months ago

Witam jeszcze raz. Otóż dziś po zalogowaniu na mojej liście gier brakowało Mass Effect 1 oraz Mass Effect 2. Niestety akurat nie mam ich zainstalowanych więc nie wiem czy by się uruchomiły w tej sytuacji, ale z ciekawości wpisałem ich nazwy i wyświetliły mi się w sklepie, niestety bez dopisku "W Bibliotece" i nie było możliwości ich pobrania i zainstalowania bo aplikacja uważa że nie posiadam tych gier, mimo że je posiadam - mam nawet e-maile z potwierdzeniem i Waszym podziękowaniem za zakup: 07.01.2017 za Mass Effect 2 oraz 10.04.2020 za Mass Effect 1. Założę się że jak np. później się zaloguję albo jutro to te gry będą na liście a znikną inne... Więc jest to ewidentnie jakiś problem a nie tylko błąd graficzny...

• Pinatu's avatar
    Pinatu
    Rising Novice
    2 months ago

Halo ? Napisałem coś złego ostatnim razem że nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ? Jeśli tak to przepraszam...

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    2 months ago

Przepraszam za późną odpowiedź z mojej strony. Poniżej zamieszczam dodatkowe kroki:

• Ręcznie sprawdź aktualizacje aplikacji EA, uruchamiając program EA Updater oraz App recovery: C:\Program Files\Electronic Arts\EA Desktop\EA Desktop\
    • Ręcznie przeloguj stronę Biblioteki: poprzez menu w lewym górnym rogu > Widok > Przeładuj stronę 
    • Wyczyść pamięć podręczną aplikacji EA 
    • Odinstaluj a następnie ponownie zainstaluj aplikację EA (zainstaluj grę w lokalizacji domyślnej) 
    • Dodaj pliki EADesktop.exe, EALauncher.exe i EABackgroundService.exe do list wyjątków programu antywirusowego i zapory sieciowej (firewall). 

Jeśli gra nie pojawiła się w bibliotece po wyczyszczeniu pamięci podręcznej EA app, ponownej instalacji gry i usunięciu modów zresetuj swoje połączenie internetowe;

• zrestartuj router
    • zrestartuj połączenie Wi-Fi w komputerze
    • wyczyść pamięć DNS
    • Spróbuj uruchomić te polecenia sieciowe, aby ręcznie zresetować stos TCP/IP, zwolnić i odnowić adres IP, opróżnić i zresetować pamięć podręczną funkcji rozpoznawania nazw klientów DNS:

1. W polu wyszukiwania na pasku zadań wpisz wiersz polecenia. Zostanie wyświetlony przycisk Wiersz polecenia. Po prawej stronie tego przycisku wybierz pozycję Uruchom jako administrator iTak.
      2. W wierszu polecenia uruchom następujące polecenia we wskazanej kolejności, a następnie sprawdź, czy problem z połączeniem został rozwiązany:
        • Wpisz netsh winsock reset i wybierz klawisz Enter.
        • Wpisz netsh int ip reset and select Enter.
        • Wpisz ipconfig /release i wybierz enter.
        • Wpisz ipconfig /renew i wybierz enter.
        • Wpisz ipconfig /flushdns i wybierz enter.

About EA app Problemy techniczne i błędy

Masz problemy z EA app? Dołącz do nas, aby zgłaszać błędy i znaleźć pomoc w kwestiach pobierania, DLC, zakupów oraz błędów logowania.1,270 PostsLatest Activity: 14 hours ago