Hejka, witam wszystkich graczy.
Od około 5 dni miałem problem ze spadkiem FPS, klatkujaca gra.
Do niedzieli grało mi się dobrze, udało mi się zakwalifikować do fut champions i było wszystko w porządku i gra była płynna.
Prawdopodobnie w pon lub we wtorek zaczął się pojawiać problem ze spadkami fps, czasami na chwile, ale często, a czasami przez większość meczu i musiałem wyjść.
Zdarzało się, ze gra tylko chodziła z klatkowana.
Tutaj podsyłam filmik jak dokładnie u mnie to wyglądało w Squad Battles:
https://www.youtube.com/watch?v=DM3gs8rdHps&ab_channel=mlodyborek
Pisałem do supportu, ale to tez była rozmowa ch** z butem.
Czytałem tutaj forum i tematy, ale nikt nie miał rozwiązania na to.
Mi na chwile obecna udało się ten problem rozwiązać, testowałem grę na ustawieniach niskich, automatycznych oraz wysokich.
Dodam jeszcze, ze przed tym nie ważne czy grałem na ultra, wysokie czy niskie fps około 30-40 i gra tak jak na filmiku.
Okej zacznijmy od tego, ze moj sprzet to laptop Della
RTX 3050
I5-13450HX
16 ram
wiec gra powinna smigac prawda?
Na poczatku co zrobilem to przeczyscilem wszystkie wiatraki w moim laptopie jakas szczotka lub jesli macie sprezone powietrze,
nastepnie i mysle, ze to chyba byla glowna przyczyna to cofnalem aktualizacje sterownika NVIDII. Jesli macie, wchodzicie sobie do GeForce Experience i powinniscie miec te wersje sterownika
Sterownik GeForce Game Ready - WHQL
Wersja sterownika: 565.90 – data wydania: 2024 październik 1.
Trzeba go odinstalowac i zainstalowac poprzednia wersje ze strony nvidi najlepiej zebyscie odinstalowali sterownik calkowiscie oraz zainstalowali wersje czysta.
Oficjalne sterowniki GeForce | NVIDIA - wchodzimy na te strone, zaznaczamy nasze parametry i wyszukujemy sterownik:
Sterownik GeForce Game Ready - WHQL
Wersja sterownika: 561.09 – data wydania: 2024 wrzesień 11 - pobieramy go.
Nastepnie odinstalowujemy obecny sterownik.
Wchodzimy do menedzera urzadzen dalej na swoja karte graficzna prawym przyciskiem myszy i odinstaluj sterownik. Zaznacznie probe usuniecia sterownika calkowicie.
Potem restart komputera i instalujemy sterownik ktory pobralismy ten starszy.
W nim ustawiamy instalacje zaawansowana czy niestandardowa - byle nie ekspresowa.
Tam będziemy mogli zaznaczyć czysta instalacje i taka wybieramy - moga Wam sie zresetowac ustawienia zapisane w jakis profilach. Mi natomiast nic sie nie zmienilo jesli chodzi o ustawienia.
Po instalacji uruchomcie ponownie. I teraz kiedy ja odpalilem gre to nic sie nie zmienilo dalej byl problem - wiec zmienilem ustawienia zaczalem sie bawic roznymi opcjami, odrazu po tym resetowac gre i dopiero wtedy pomoglo.
Testowalem gre na niskich ok 150-200 fps - na tych gra wygladala najgorzej, ale byla mega plynna.
Wysokie 70-90 FPS - tutaj tez uwazam, ze gra wyglada jak kupa, ale moze to moje przyzwyczajenie do niskich oraz Xboxa.
Automatyczne 130-150 FPS - tutaj gra wygladala ladnie oraz dobrze szla w parze z plynnoscia.
Jako iz mam laptopa della on ma tam aplikacje do mierzenia fps bo niestety nie da sie sprwadzic przez gre.
Aplikacja to Alienware Command Center, mozecie tez pobrac sobie Razer Cortex ktory moze zoptymalizować wam komputer pod granie.
Nizej podsylam ssa ustawien jakie mam obecnie i ilosc fps.
nie sugerujcie sie tym, ze mam w oknie, robilem tak zeby moc skrina zrobic.
https://youtu.be/GEQ7ya0JRcc - tutaj filmik jak wyglada gra na tych ustawieniach oraz ile mam fps, porownajcie pierwszy filmik z drugim i zobaczcie, ze jest ogromna roznica.
Obejrzalem filmik i wiem, ze to nie jest 4k i 60 klatek, bo bez renderowania wrzucilem, ale napewno jest roznica pomiedzy pierwszym a drugim.
Dajcie znać czy Wam to pomogło.