Forum Discussion

CzEsIaStY's avatar
CzEsIaStY
Rising Novice
8 days ago

EA FC - FUT czyli karty meta i ustawione comunity

Co myślicie o FUT na starcie gry? Ja stwierdzam że o ile gameplay na plus tak sama obrona jest tragiczna i ten rok jeszcze bardziej nastawiony jest na meta karty niż wcześniejszy. 
Ogólnie gram w to coś od 2000 roku więc sporo widziałem i sporo przeżyłem. W tym roku mówiłem że nie kupie i kupiłem - żałuję czuje się oszukany przez EA. 
Mianowicie content długo przed premierą dostali youtuberzy i comunity dystrybutorzy...
Mamy 3 dni po premierze a 8 dywizja ma składy warte po ponad 1 milion coinsów.
Miał być zmniejszony speed overola w paczkach i jest - tyle że kosztem meta kart. Wszyskie karty które są w mecie po prostu mają normalny movement - reszta piłkarzy którzy są w grze i są poza metą mogą mieć ok overoal i stoją w miejscu. I ok meta karty był zawsze ale nigdy nie tak bezczelnie jak w tym roku.

Flustrtuje mnie cała ta sytuacja UT team zwłaszacza że nie idzie jakoś normalnie być competetive w tym sezonie bo patrząc na YT - masę graczy dostaje walkaut ikon i ok w tym roku EA jest łaskawe - otóż tak samo jak lata wcześniej gram i sięgając pamiecią od 2016 roku raz trafiłem kartę wartą lekko ponad 300k i raz walkaut jakiś dziadowski... Raz też trafiłem ronaldinho w maju...  Już nie mówię o paczkach z podglądem gdzie przez 9 lat nawet nigdy nie trafiłem karty z mety gdzie ludzie trafiją walkauty. Trochę kiepsko jak na 9 lat grania co roku patrząc jak wyglądają składy w tym roku gdzie 3 dni po premierze mamy średnią składów na poziomie 86+.i połowa to ikony w najgorszych dywizjach. To samo tyczy się handlowania - handlarze jadą na skryptach i EA nic z tym nie robi... Ogólnie o ile cała gra i zmiany na plus to i tak w przyszłym roku już na pewno nie kupię... Do ea też nie bedę pisał żali o drop kart bo support mnie zmyje...

7 Replies

• CzEsIaStY's avatar
    CzEsIaStY
    Rising Novice
    4 days ago

EA_Kalina​ 
    Żeby nie robić kolejnego posta czy można oczekiwać od przedstawiciela EA jakiejś konkretnej odpowiedzi na zarzuty które od 3 dni krążą po sieci w związku właśnie z premierą tytułu? Tylko dajmy sobie spokój z supportową formułką w kwestii technicznej czyli losowość bla bla tylko faktycznie co EA myśli o opini Comunity po premierze tytułu. 

Chodzi dokładnie o problemy poruszane przez graczy na forach Reddit, Youtube, Steam.

1. Gameplay lepszy - myślę że wiekszość graczy tak uważa - tyle że jest masę opini o błędach w aktualizacji które zaburzyły gameplay - problem z kierunkiem podań, problem z egzekwowaniem zagrań przez sędziów, zachowanie kart zależne nie od statystyk tylko od mety gry (chodzi o poruszanie się kart przez AI nie przez gracza)
    2. Brak reakcji EA na problem z bugiem dotyczącym tanich FP - cześć graczy kupiła zaburzyłą rynek - część graczy nie otrzymała rekompensaty a sam wydawca nie podjął reakcji w walce z rozsypującym się rynkiem.
    3. Ten nieszczęsny drop z paczek i wylew komentarzy pod openingami comunity distributorów że podrkęcony drop gdzie faktycznie po sieci krążą filmiki w których osoby długoterminowo współpracujące z EA i promujące gre wrzcały filmiki w których otrzymały paczki których normalnie inni gracze nie otrzymywali, a sami twórcy nie potrafili określić pochodzenia tej jakże wyjątkowej paczki promocyjnej dodatkowo wrzucane był również przez polskich twórców filmiki gdzie trafiały się 3-4 walkauty pod rząd z kartami po ponad 150 tys każdy opening. Obecnie jest wylew komenarzy oczerniających twóców o ciche współprace mające na celu promowanie zakupu paczek.

I najważniejsze - mocno mieszane a momentami można by powiedzieć kiepskie recenzje i opinie graczy na temat rozgrywki w tym roku - można powiedzieć że recenzję są jeszcze bardziej miażdzące jak w tamtym a i temat na Reddit jest gorący. Mówimy o graczach casual - nie pros ani twórcach tylko ogólnym odbiorze graczy i według statystyk spadającym wolumenie sprzedażowym. Czy w najbliższym czasie problemy poruszane przez społeczność będą analizowane?

• CzEsIaStY's avatar
    CzEsIaStY
    Rising Novice
    5 days ago

Chyba jakieś niszowe comunity bo wiekszość YT i Reddita pluje że gra się źle...  Opinie na Steam też są jako mieszane niestety a i coraz więcej recejzni że tytuł jest niestety marny...
    Pomijając że comunity jest najgorszym tworem opiniotwórczym o tym tytule przez politykę jaką stosuje EA - czyli albo chwalisz i masz content albo out i temat był nagłaśniany 2 lata temu przy premierze przez niektórych twórców że za kiepskie recenzje odmówiono im dostępu do bety. 

Kolejna sprawa - pojawiły się wczoraj filmiki gdzie youtuberzy promowali paczki promocyjne a normalni gracze zgłaszali brak tej paczki u siebie w sklepie... Pomijając fail z FP na pc w tym roku jak w żadnym EA nie strzela sobie w kolano.

Co do twojego dropu no cóż... Fajne nie pogardził bym w tym roku trafiłem dwie grywalne karty balde za 15k i Marmouscha kiedy kosztował jeszcze 30k. Przez 10 lat trafiłem jedną kartę wartą wiecej jak 100k wiec to nie wylew - to opinia wieloletniego gracza poparta średnią ocen gry i głosem comunity :)

• Kowalitri's avatar
    Kowalitri
    Rising Adventurer
    6 days ago

No Ja osobiście jestem rozczarowany,  choć sam gameplay na plus  tak jak bramkarze którzy ewidentnie dużo lepiej bronią to i tak szale goryczy przelewa ta obrona a raczej jej brak , może I jest trudna do nauczenia choć uważam że pomimo że bramkarzevreaguja lepiej tak obrona kuleje i gracze mojego pokroju którzy aż tyle czasu na grę nie mają w tej odsłonie raczej będą mega rozczarowani.  Gram od przedpremiery i mam problemy w lidze 8 gdzie w każdej poprzedniej odsłonie już pierwszego dnia potrafiłem robić awans a teraz jest mi bliżej spadku do 9 niz awansu . Już nie mówiąc o tym że w tej 8 lidze trafiam na graczy co skkady maja juz tak dowalone że nie wiem jak to możliwe ale nawet nie o to chodzi bo choć by w poprzedniej odsłonie pomimo dużo gorszych składów radziłem sobie dość dobrze tak że jak dalej tak będzie to frajdy na pewno w tej odslonie nie będę miał i raczej kolejny raz nie dam się nabrać.  Może i prosom czy tym co streamuja i poświęcają kilka czy kilkanaście godzin dziennie na tą grę pasuje to co jest ale Ja na tą chwilę jestem niezadowolony i to bardzo,  chyba najbardziej właśnie z tej odsłony która miała być takim hitem a jest zwykłym kitem.  Wychodzi ba to że te poprawy które miały miejsce są ukłonem dla prosoőw a gracze którzy aż tyle czas na tą grę  nie mają czy aż takich umiejętności nie posiadają będą mieli jeszcze trudniej niż kiedykolwiek.  Jak dla mnie poprzednia odsłona była dużo lepsza niż ta obecna. 

• Greg2327's avatar
    Greg2327
    Rising Veteran
    6 days ago

Tylko pamiętaj że Ci gracze w środowisku streamerskim grają meta kartami, gdzie większość roboty robią za Ciebie.. A tak od siebie każdy mecz jest inny i nie chodzi o rywala, Twój zespół ma jakieś dziwne zawirowania, raz biegają, gdzie za chwile wszystko stoi. Marzeniem jest, aby gra zależała od twoich umiejętności, ale z tym jeszcze chyba trochę poczekamy.

• Avalayya's avatar
    Avalayya
    Hero+
    6 days ago

No widzisz, ja obracam się w community streamerskim i słysze wiele pozytywów na temat samej gry, gameplayu, że obrona jest trudna i im to odpowiada. Odnośnie meta kart przecież tak jest co roku. Przypomnij sobie że gdy pojawiło się lenghty w FC24 to ludzie grali Tonim Kroosem bez tempa i dawał radę bo miał ten styl biegu co było na tamten moment metą a potem pojawiła się łatka i Explosive stał się popularny czyli szybki sprint na pierwszych metrach. Napewno w gameplayu zajdzie jeszcze sporo zmian. Co do paczek. Mój najlepszy wymienny traf w tej edycji to Van De Ven którego sprzedałem za 90k i Salma za 55k. Nic nadzwyczajnego. Jestem w programie EA ale nie zauważyłem "podkręconego dropu". Nigdy gra nie dogodzi wszystkim, zawsze ktoś będzie miał jakieś ale. 

• CzEsIaStY's avatar
    CzEsIaStY
    Rising Novice
    7 days ago

Ale ja wcale nie mówię o wczesnym dostępie... Mówię raczej o ustawionym RNG. O całokształcie kierunku FUT. To nie tak że wszedłem do gry nie podoba mi się w tym roku co trafiłem i stwierdziłem że napluję na forum tylko wiem że to opinia mas a ten temat był często poruszany na reddicie. Chodiz mi mianowicie o niby losowość dropu z paczek i całokształt FUT - gameplay oprocz zauważonej różnicy movementu kart meta raczej na plus - bardziej naturalny feeling, dużo zagrań i motywów poprawiających immersiję, kilka bugów ale to dopiero pierwszy tydzień po premierze ogólnie w tym roku uważam że gameply i zmiany jak najbardziej na plus, ale...
    No własnie co roku jakieś ale...
    Wtym roku jak i w tamtym względem wcześniejszych lat własnie rzuca się przede wszystkim movement meta kart. Chodzi o to że jak masz meta kart to nawet z dużo mniejszym overalem te karty są samograjkami - czyli czesto obrońcy lepiej się ustawiają a napastnicy wychodzą do podań.... Szczególnie widać to nawet w karierze grając w trybie realistycznym gdzie piłkarze mocno zwalniają a ten tzw movement jest jeszcze bardziej widoczny i karty z teoretycznie lepszym pace`m czesto gęsto są wolniejsze od jakiejś karty która jest w mecie i ma mniejszy pace.
    Druga kwestia samo RNG paczek - czyli to że od dobrych 4 lat ludzie wchodzą na yt lub twitch patrzą jak community contributor otwiera 4 paczki i trafia grywalny walkaut - po czym gracze otwierają paczki ładują FP i lipa... Ja nie mówię o kiepskim miesiącu - ja mówie tutaj na praktycie 25 lat grania w ten tytuł co roku i FUT od 2014 roku... 
    W tym roku się wachałem w przyszłym po 20 latach odwieszam tytuł i nie kupię chyba że araby zrobią porządek i wywalą połowę ekipy a sam tytuł obecnie nastawiony na e-sport i comunity wreszcie zacznie zmierzać w założonym kierunku.
    Dodam na koniec jeszcze że opinia może i wygląda na wylew złości na tytuł ale poparta kwestią tego że od 25 lat to główny tytuł jaki ogrywam co roku a moja opinia jest równoważna z średnią opinią graczy z ostatnich 3 lat i głownymi poruszanymi problemami które prowadzą do konkluzji opisanej dwoma zdaniami.

Nowe Ea FC miało dać zmiany - co roku ten sam odgrzewany kotlet i co roku te same problemy uśmiercające tytuł oraz brak reakcji osób odpowiedzalnych za feedback graczy...
    Tytuł przygotowany przez rok i licencje za kilkanaście milionów dolarów podsumowany po 4 dniach od premiery tym samym hasłem co roku. 
    Szkoda że mało graczy wyraża opinie o tytule na forum i ciężko poznać kilka perspektyw co do gry w tym i innych latach.

• Obrona nie jest tragiczna jak napisałeś tylko trudna do nauczenia. To samo powiedza Ci "prosi" że w tym roku jest cięzko i sami tracą wiele bramek. Content Creatorzy dostali grę dwa dni wcześniej. Nawet My ludzie przekazujący wszelakie problemy z grą nie mamy early accessu i nie mam o to pretensji. Odnośnie meta kart. Jest wiele kart które kosztują mało a są naprawde dobre. Taki Rabiot, Guendouzi w środku pola czy Tomori oraz Gvardiol na środku obrony. Nie trzeba mieć składu za milony. Ja obecnie jestem na punkcie kontrolnym przed 5 ligą a gram takim składem, tu nie ma nic bardzo drogiego oprócz Salmy.

About FC 26 Dyskusja ogólna

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze EA SPORTS FC™ 26 na forach społeczności.157 PostsLatest Activity: 7 hours ago