Forum Discussion

Toksi_44's avatar
Toksi_44
Seasoned Novice
2 months ago

10 FPS

Witam, gram na PC i jak wchodzę w jakikolwiek tryb w fc 26 to mam około 9 fps i nic się z tym nie da zrobić. Jakieś rady?

15 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Dzięki za przesłanie nowego DxDiag i aktualizację sytuacji.

Masz bardzo dużo urządzeń wejściowych HID / USB. Kilka razy te same odbiorniki Logitech LIGHTSPEED, wielokrotne wpisy tej samej klawiatury SteelSeries i G435. Przy takiej ilości duplikatów Windows potrafi się pogubić, a część gier po prostu się wysypuje jeszcze na czarnym ekranie. System zgłasza błędy aktualizacji i crashe usług w tle. W Diagnostics widać m.in. błąd StoreAgentScanForUpdatesFailure0 z kodem 8024001e i crashe różnych procesów (RunUpd.exe, SteelSeriesCaptureSvc.exe, WpnUserService). To znaczy, że Windows nie jest w idealnym stanie i to też może mieć wpływ na stabilność gier.

Spróbuj proszę kolejnych kroków, które celują konkretnie w te trzy obszary:

•  Odłącz na próbę wszystkie zbędne USB. Zostaw tylko jedną klawiaturę, jedną myszkę, monitor i słuchawki. Odbiorniki Logitech / inne urządzenia, których nie musisz mieć podpiętych na czas testu, wyjmij z portów USB. Potem spróbuj uruchomić FC 26.
    •  Wyczyść duplikaty HID i USB . Otwórz Menedżer urządzeń, w menu wybierz Widok > Pokaż ukryte urządzenia, a potem usuń szare, zdublowane wpisy myszy, klawiatur, odbiorników Logitech i innych urządzeń wejścia. Po wszystkim zrób restart i znów spróbuj odpalić grę.
    • Jeśli używasz SteelSeries GG z funkcjami nagrywania / overlay, wyłącz na czas testu nagrywanie, integracje w grach i samą usługę w autostarcie. Chodzi o to, żeby przy starcie FC nic nie próbowało przechwytywać obrazu ani wejścia.
    •  Napraw błędy aktualizacji Windows:
    1. skorzystaj z Rozwiązywanie problemów instalacji/odinstalowania lub Kontrolera plików systemowych (SFC).
    2. napraw problemy przez Windows Update – ponownie zainstaluj bieżącą wersję Windows, aby usunąć uporczywe błędy.

Na koniec zrestartuj komputer. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Dzięki za nowy DxDiag po reinstalacji. Porównałam go z poprzednim i różnice są bardzo konkretne. Dobra wiadomość jest taka, że reinstalacja Windowsa faktycznie wyczyściła część bałaganu. Nie ma już crashy DxDiag w trakcie zbierania danych, sterownik NVIDIA ładuje się poprawnie, nie widać też losowych kernelowych błędów GPU. Sprzęt i karta graficzna działają stabilnie.

Problem polega na tym, że dwie rzeczy nadal zostały takie same i one dokładnie pasują do objawu „10 FPS i nie wraca”.

Pierwsza sprawa to odświeżanie ekranu. System cały czas pracuje w 1920x1080 przy 240 Hz, mimo że natywny tryb monitora to 60 Hz. To bardzo częsta przyczyna stałego niskiego FPS w FC po wejściu do meczu lub wyjściu do menu. Gra potrafi zablokować się na złym trybie i już z niego nie wychodzi. Druga sprawa to urządzenia w tle. Nawet po czystym systemie nadal masz aktywne: Logitech Lightspeed (kilka instancji), SteelSeries, bezprzewodowy headset G435 oraz wirtualną kamerę OBS. To jest dokładnie ten zestaw, który w poprzednim DxDiag powodował konflikty wejścia i renderowania i on nadal tu jest.

Co to znaczy wprost: reinstalacja Windowsa była dobrym krokiem, ale nie usunęła źródła problemu, tylko je potwierdziła.

• Krótko i konkretnie:
      Ustaw w Windows na stałe odświeżanie ekranu na 60 Hz i zrestartuj komputer.
      Na test odłącz wszystkie odbiorniki Logitech, headset G435 i mikrofony USB, zostaw tylko mysz i klawiaturę na kablu.
      Usuń lub wyłącz OBS Virtual Camera, nawet jeśli nie używasz OBS w trakcie gry.
      W Panelu NVIDIA ustaw tryb zarządzania energią na Preferuj maksymalną wydajność.
      Usuń folder settings i umcache z AppData Local EA SPORTS FC 26 i uruchom grę od nowa.
  • Toksi_44's avatar
    Toksi_44
    Seasoned Novice
    2 months ago

Zmieniłem na 60 hz i nic nie dało, a więc zostawiłem 240 hz bo tyle ma mój monitor (nie wiem dlaczego 60 hz to mój natywny tryb).
    Odłączenie nic nie dało.
    Odinstalowałem OBS.
    Ustawiłem w panelu Nvidia Preferuj maksymalną wydajność.
    Usunąłem te foldery. 
    Oczywiście uruchomiłem FC 26 dopiero po restarcie komputera po zrobieniu tych wszystkich rzeczy i 60 hz zmieniłem na 240 hz dopiero po sprawdzeniu czy FC 26 i dowiedzeniu się, że FC 26 działa dalej na około 10 FPS'ach. 
    Oto mój najnowszy dxDiag:

• besterr22's avatar
    besterr22
    New Novice
    2 months ago

Hej czy mógłbyś mi pomóc? mam problem z fps z fc 26. Gdy zaczyna się rivals mam okropne spadki fpsow. Nie wiem co mam zrobić a mam zainstalowany najnowszy sterownik.

Proszę o pomoc

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 6 hours ago
1,303 Posts