Toksi_44
2 months agoSeasoned Novice
10 FPS
Witam, gram na PC i jak wchodzę w jakikolwiek tryb w fc 26 to mam około 9 fps i nic się z tym nie da zrobić. Jakieś rady?
Witam, gram na PC i jak wchodzę w jakikolwiek tryb w fc 26 to mam około 9 fps i nic się z tym nie da zrobić. Jakieś rady?
Hej czy mógłbyś mi pomóc? mam problem z fps z fc 26. Gdy zaczyna się rivals mam okropne spadki fpsow. Nie wiem co mam zrobić a mam zainstalowany najnowszy sterownik.
Proszę o pomoc
Zmieniłem na 60 hz i nic nie dało, a więc zostawiłem 240 hz bo tyle ma mój monitor (nie wiem dlaczego 60 hz to mój natywny tryb).
Odłączenie nic nie dało.
Odinstalowałem OBS.
Ustawiłem w panelu Nvidia Preferuj maksymalną wydajność.
Usunąłem te foldery.
Oczywiście uruchomiłem FC 26 dopiero po restarcie komputera po zrobieniu tych wszystkich rzeczy i 60 hz zmieniłem na 240 hz dopiero po sprawdzeniu czy FC 26 i dowiedzeniu się, że FC 26 działa dalej na około 10 FPS'ach.
Oto mój najnowszy dxDiag:
Dzięki za nowy DxDiag po reinstalacji. Porównałam go z poprzednim i różnice są bardzo konkretne. Dobra wiadomość jest taka, że reinstalacja Windowsa faktycznie wyczyściła część bałaganu. Nie ma już crashy DxDiag w trakcie zbierania danych, sterownik NVIDIA ładuje się poprawnie, nie widać też losowych kernelowych błędów GPU. Sprzęt i karta graficzna działają stabilnie.
Problem polega na tym, że dwie rzeczy nadal zostały takie same i one dokładnie pasują do objawu „10 FPS i nie wraca”.
Pierwsza sprawa to odświeżanie ekranu. System cały czas pracuje w 1920x1080 przy 240 Hz, mimo że natywny tryb monitora to 60 Hz. To bardzo częsta przyczyna stałego niskiego FPS w FC po wejściu do meczu lub wyjściu do menu. Gra potrafi zablokować się na złym trybie i już z niego nie wychodzi. Druga sprawa to urządzenia w tle. Nawet po czystym systemie nadal masz aktywne: Logitech Lightspeed (kilka instancji), SteelSeries, bezprzewodowy headset G435 oraz wirtualną kamerę OBS. To jest dokładnie ten zestaw, który w poprzednim DxDiag powodował konflikty wejścia i renderowania i on nadal tu jest.
Co to znaczy wprost: reinstalacja Windowsa była dobrym krokiem, ale nie usunęła źródła problemu, tylko je potwierdziła.
Zrobiłem wszystko, straciłem 1,5 godziny na reinstalacje windowsa i dalej nic...
Oto nowy dxdiag
Dzięki za przesłanie nowego DxDiag i aktualizację sytuacji.
Masz bardzo dużo urządzeń wejściowych HID / USB. Kilka razy te same odbiorniki Logitech LIGHTSPEED, wielokrotne wpisy tej samej klawiatury SteelSeries i G435. Przy takiej ilości duplikatów Windows potrafi się pogubić, a część gier po prostu się wysypuje jeszcze na czarnym ekranie. System zgłasza błędy aktualizacji i crashe usług w tle. W Diagnostics widać m.in. błąd StoreAgentScanForUpdatesFailure0 z kodem 8024001e i crashe różnych procesów (RunUpd.exe, SteelSeriesCaptureSvc.exe, WpnUserService). To znaczy, że Windows nie jest w idealnym stanie i to też może mieć wpływ na stabilność gier.
Spróbuj proszę kolejnych kroków, które celują konkretnie w te trzy obszary:
Na koniec zrestartuj komputer.
Wyłączenie OBS w Menedżerze zadań nie wyłącza samej wirtualnej kamery, bo to oddzielny sterownik. Podpowiadam jak to zrobić:
INSTRUKCJA:
Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Urządzenia i drukarki
- znajdź urządzenie typu OBS Virtual Camera
- kliknij prawym > Usuń urządzenie albo Wyłącz.Jeśli tam jej nie ma, przejdź do Menedżer urządzeń
- zakładka Kamery lub Urządzenia do obrazowania
- poszukaj czegoś z OBS / Virtual Camera
- prawy klik > Wyłącz urządzenie.Po wyłączeniu OBS Camera zniknie z DirectX i Media Foundation i dopiero wtedy przestanie obciążać grę.
Nawet po odinstalowaniu GG sterowniki nadal mogą siedzieć w systemie. Dlatego proszę sprawdź w Menedżer urządzeń zakładki:
– Audio Inputs and Outputs oraz Sound, video and game controllers
Jeśli widzisz tam coś typu:
SteelSeries Sonar, SteelSeries Virtual Audio, SS Capture wówczas kliknij prawym > Odinstaluj urządzenie (zaznacz usuń oprogramowanie sterownika jeśli będzie taka opcja). Potem uruchom ponownie komputer.
Xbox Game Bar + jego nakładki potrafią mocno obciążać Media Foundation w FC 26. Dlatego dla testu wyłącz wszystko zgodnie z instrukcją:
Ustawienia Windows
- Granie
- Xbox Game Bar > wyłącz.
Ustawienia prywatności
- Nagrywanie gry / przechwytywanie > wyłącz.
Ustawienia > System > Dźwięk > Przechwytywanie > wyłącz.Po tym restart i test gry.
Sterownik Realtek - tu mogę podpowiedzieć, żeby poszukać wersji z 2023–2024 lub pakietu „Realtek High Definition Audio Driver”.
EA_Kalina 1. Gdzie systemowo wyłączyć OBS, bo w menedżerze zadań jest wyłączony i przy autostarcie też.
2. Ogólnie odinstalowałem Steelseries GG i nigdzie mi nie pokazuje SS sonar ani SS capture więc nie wiem gdzie to wyłączyć.
3. Nie znalazłem nigdzie nowszego sterownika.
4. Mam Xbox Game bar i wszystko co z nim związane,
Dzięki za nowy DxDiag Toksi_44 . Widać tu kilka rzeczy, które nadal mogą trzymać Ci grę na 9–10 FPS, nawet jeśli część kroków masz już za sobą. OBS Virtual Camera nadal jest aktywna - FC 26 bardzo często spada przez to do 10 FPS, bo zaczyna renderować sceny przez Media Foundation + wirtualne kamery. Trzeba ją wyłączyć w systemie, nie tylko zamknąć OBS.
SteelSeries Capture / Sonar nadal crashuje w tle. Ten proces potrafi blokować DirectX i dźwięk w grach EA. Wyłącz na chwilę usługę + zamknij GG z paska.
Sterownik Realtek Audio nadal bardzo stary 6.0.9225.1 (2021). To jest trzy generacje za stary dla FC 26.
Daj też znać czy masz aktywne Xbox Game Bar, nagrywanie tła lub tryb gier?
EA_Kalina mogę się dowiedzieć czy ja coś zrobiłem źle czy czego to jest wina, bo jak wydaję na grę 300 zł to ona powinna działać tak jak inne gry a nie psuć się co chwilę