Forum Discussion

xShaDow657's avatar
xShaDow657
Seasoned Rookie
3 days ago

Nagłe spadki FPS w FUT na laptopie

Cześć, Chciałbym poruszyć problem z wydajnością w EA FC 26 na laptopie. 

Co kilka meczów FUT nagle FPS spada do 5–10 i gra praktycznie się zawiesza. Problem pojawia się losowo, najczęściej przy rozpoczęciu meczu, scenkach w grze, prezentacji drużyn lub otwieraniu paczek. Po wyjściu z FUT lub ponownym uruchomieniu meczu wszystko działa normalnie. W innych trybach problem nie występuje. 

Specyfikacja laptopa: GPU: NVIDIA GeForce RTX 3050 Laptop GPU, 4 GB GDDR6CPU: Intel Core i5-11400H @ 2,7 GHzRAM: 16 GB Windows 11 22H2 (Build 26100)

Ustawienia i kroki podjęte :Gra w oknie bez ramek, limit FPS 60, skalowanie 90%V-Sync włączony bo przy wylączeniu pojawia się opóznienie, cienie medium, tłumy/publika low,Panel NVIDIA: preferuj maksymalną wydajność Windows: tryb gry włączony, aplikacje w tle wyłączone, zasilanie wysokiej wydajności

Dodatkowe obserwacje: Problem nie zależy od temperatury GPU/CPU ani od sieci Restart FUT tymczasowo rozwiązuje problem Podobne problemy zgłaszają inni użytkownicy laptopów RTX 3050

Pytania do EA i społeczności: Czy EA jest świadome tego błędu i pracuje nad poprawką?

Czy są zalecenia lub tymczasowe rozwiązania?

Czy inni gracze z laptopami RTX 3050 mają podobnie?

16 Replies

• xShaDow657's avatar
    xShaDow657
    Seasoned Rookie
    2 days ago

OneDrive też mam odinstalowany, maksymalną wydajność mam ustawioną.

• rampa_99's avatar
    rampa_99
    New Novice
    2 days ago

Również mam ten sam problem który powstał po pierwszym update'cie po premierze. Przed premiera było wszystko cacy. Z 4 ligi trzeba bylo spaść do piątej gdyż co drugi mecz były spadki FPS w drugiej połowie. Jeśli ktoś ma rozwiazanie to prosiłbym o pomoc

• xShaDow657's avatar
    xShaDow657
    Seasoned Rookie
    2 days ago

Żadne z tych rozwiązań nie pomogło łącznie ze stworzeniem konta administratora Windows. Gra jest kompletnie niegrywalna. Kiedy można spodziewać się naprawy a jeśli nie czy jest możliwość rekompensaty lub zwrotu pieniędzy? EA_Kalina​ EA_Kuba​ 

• Jak włączam v-sync to pad normalnie działa do momentu aż nagle fps spadną do 20 i tak zostaje, jak wyłączę v-synca to mam ponad 100 fps ale za to jest delay na padzie. W wszystkich innych grach wszystko normalnie działa i pad i jest przynajmniej te stałe 60 fps. Może i mój laptop nie jest najlepszy ale w każdej innej grze mogę chociaż grać bez delayu na padzie a w fc26 nie mogę EA_Kalina​ EA_Kuba​ 

• rampa_99's avatar
    rampa_99
    New Novice
    24 hours ago

Dołączam się do apelacji. Albo zwrot pieniędzy albo w ramach rekompensaty zadowolić kupujących wasz produkt. Co roku są jakieś problemy na PC... Wszystkie możliwe sposoby wykorzystane bez poprawy

• xShaDow657's avatar
    xShaDow657
    Seasoned Rookie
    24 hours ago

EA podobno zaczyna słuchać graczy. To niech wreszcie to zrobi a nie szczyci się wpisami na portalach społecznościowych. Gra po prostu nie działa.