niestabilne połączenie w trakcie gry w sezonie
generalnie od fifa 07 do fifa 23 nigdy nie było problemów z połączeniem. Gra sezon online była płynna. Zero ściny.
Z Fifa 23 przeszdłem na EA 26 (bo serwery pod FIFA 23 zostały wyłączone 🤬). Po dwóch meczach darowałem sobie granie na dłuższy czas. Generalnie to nie jest najgorsze przyspieszenie po zawieszeniu się gry, ale strzelanie karnych, gdzie nagle okazuje się, że nie bramkarz jest twoim przeciwnikiem tylko lagi gry.
Odpaliłem w ramach xbox game pass EA 25. Okazuje się, że tam lagi są, ale duuuużo mniejsze. Gra potrafi mieć tam problem przy karnych i krótkie zwiechy w trakcie gry, ale EA 26 to już porażka. Tutaj poprostu nie da się grać. Gra pokazuje wartość ping na poziomie 5-25 ale i tak pokazuje "niestabilne połączenie".
I tak żeby było jasne. Mam łącze z Netii 2000/1000 Mbps, Karta LAN 2,5Gbps, dyski NVMe Samsung 990 PRO i nadal to są za niskie parametry dla serwerów EA dla gry EA 26.
Wszędzie piszą o przekierowywanie portów, QoS, graniu po LAN, a nie WLAN (przecież w takie gry nie gra się po WLAN), wyłączanie cross platform. Tylko problem polega na tym, że wszystkie te problemy pojawiły się po zmianie gry z fifa 23 na EA 25 i EA 26, a nie zmianie łącza czy parametrów komputera. Łącze i dysk nawet jest szybszy, a i tak nie wystarczający dla EA 25 i EA 26.
Czy są jeszcze jakieś patenty, żeby dało się w tą grę grać? Oprócz deinstalacji, żeby się nie denerwować.