Forum Discussion

777Francja's avatar
777Francja
Seasoned Newcomer
2 months ago

Po około 10 minutach spadki do 3-4fps

Witam, tak jak wyżej mam problem ze stałymi spadkami fps. Zużycie podzespołów nie ma na to wpływu (podeśle na screenshocie), próbowałem resetować grę, zmniejszać ustawienia, rozdzielczość, reinstalować Ea app oraz samą grę. Nic nie pomaga problem jest aktywny od pre-orderu.

Z góry dziękuje za pomoc!

5 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    2 months ago

Hej 777Francja​ 

Wygląda to tak, jakby gra po kilku minutach „przełączała się” na inny tryb renderowania albo coś blokowało kartę – stąd nagły zjazd do 3–4 FPS, mimo normalnego użycia CPU/GPU. Podsyłam ci wskazówki:

• Wyłącz programy w tle i overlaye: Discord Overlay, Steam Overlay, GeForce Experience, MSI Afterburner, RivaTuner, Xbox Game Bar. Spróbuj odpalić grę w czystej sesji, bez żadnych dodatków w tle.
    • Uruchom ponownie PC i odpal grę jako pierwszą aplikację, upewnij się, że korzysta z dedykowanej karty graficznej.

Jeśli możesz – podeślij DxDiag, wtedy sprawdzę czu coś jeszcze mogę poradzić.

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    16 days ago

Hej 777Francja​ 

Wybacz późną odpowiedź i przesłany plik DxDiag. 

Z tego co widzę do Twojego laptopa podłączony jest zewnętrzny monitor, który jest ustawiony na odświeżanie w 30Hz:

Monitor Name: Generic PnP Monitor
           Monitor Model: Philips FTV
              Monitor Id: PHL0E84
             Native Mode: 3840 x 2160(p) (30.000Hz)
             Output Type: HDMI

Ponadto zauważyłem duże zużycie pliku stronicowania - Czy wielkość tego pliku była przez Ciebie ręcznie zmieniana? 

Zacznij proszę od zaktualizowania sterowników a następnie wymuszenia uruchamiania gry poprzez dedykowaną kartę graficzną w Windows i w panelu Nvidia: 

Sterowniki NVidia

Sterowniki AMD

Windows 11:

1. Ustawienia - System - Ekran - Grafika
    2. Znajdź EA FC 26 
    3. Kliknij  Opcje i wybierz NVIDIA RTX 3050

Panel NVIDIA:

1. Otwórz NVIDIA Control Panel
    2. Manage 3D Settings - Program Settings - Dodaj EA FC 26
    3. Ustaw „Preferred GPU” → High-performance NVIDIA processor

Następnie odłącz zewnętrzny monitor i sprawdź czy problem będzie pojawiać się nadal na monitorze komputera. 

• mam pytanie jak to zrobiłeś że ci FPS pokazuje bo mi to nie działa

• 777Francja's avatar
    777Francja
    Seasoned Newcomer
    15 hours ago

to jest funkcja w nvidia app musisz poszukac bo nie pamietam jak sie nazywa

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 35 minutes ago
1,118 Posts